loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim İş: Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir

Eğitim İş: Lozan Antlaşması Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir
Tarih: 23.07.2018 - 11:39
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş'e bağlı Eğitim İş Sendikası Lozan Antlaşması'nın 95. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Eğitim İş'in Lozan Antlaşması'nın 95. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Lozan Barış Antlaşması, geçmişte emperyalist devletlerin Ortadoğu ve Asya’ya ilişkin planlarını nasıl bozmuşsa, günümüzde de bağımsız ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti, varlığıyla bölgeye yönelik emperyalist planlara engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, Sevr'i hortlatmak isteyenler, Lozan'ın kazanımlarını yok etmek istemektedir." denildi. 

AKP iktidarı döneminde, 95 yıl önce elde edilen Lozan Antlaşması'nın kazanımlarına sahip çıkılmadığı belirtilen mesajda "Lozan müzakereleri sırasında yapılan baskı ve dayatmalarının benzerlerine direnç gösterilmemektedir." ifadeleri yer aldı. 

Eğitim İş'in Lozan Antlaşması'nın 95. yılı dolayısıyla yayımladığı mesaj şöyle:

"Bağımsızlığımızın, egemenliğimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin varlığının belgesi olan Lozan Antlaşması’nın 95. Yıldönümünü, Cumhuriyetimizin bütünlüğünü, ulusumuzun birliğini koruma kararlılığıyla kutluyoruz.

Türk Ulusu, “Ya İstiklâl, Ya Ölüm” parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı'yla, tarih önünde büyük bir sınav vermiş, bağımsızlığı ve özgürlüğü sözkonusu olduğunda neleri başarabileceğini dünyaya göstermiştir.

Atatürk'ün önderliğinde kazanılan bağımsızlık savaşının ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşması, ulusumuzun zaferini ve haklılığını dünyaya ilan eden çok önemli bir belgedir. Bu belge, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığını, ekonomik ve siyasal bağımsızlığını uluslararası düzeyde tartışmasız biçimde kabul ettirmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer alan ve önemli kazanımlar sağlayan Lozan Barış Antlaşması, Yüce Önder'in ve O'na yürekten bağlı ulusumuzun barışçı kimliğinin de bir yansımasıdır.

İsmet İnönü Lozan’da emperyalist güçlere karşı büyük direnç sergilemiş ve tarihimiz açısından önemli bir diplomatik zafer kazanarak ezilen mazlum uluslara cesaret, güven ve umut aşılamıştır. Anadolu'nun parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması'nı geçersiz kılan Lozan Barış Antlaşması, Atatürk'ün tanımıyla “Türk ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın çöküşünü bildirir bir belgedir.” Lozan Barış Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan yürürlüğünü sürdüren tek belgedir.

Lozan Barış Antlaşması, geçmişte emperyalist devletlerin Ortadoğu ve Asya’ya ilişkin planlarını nasıl bozmuşsa, günümüzde de bağımsız ve laik bir Türkiye Cumhuriyeti, varlığıyla bölgeye yönelik emperyalist planlara engel oluşturmaktadır. Bu nedenle, Sevr'i hortlatmak isteyenler, Lozan'ın kazanımlarını yok etmek istemektedir.

Bugün özellikle AKP iktidarı döneminde, 95 yıl önce elde edilen Lozan Antlaşması'nın kazanımlarına sahip çıkılmamakta, Lozan müzakereleri sırasında yapılan baskı ve dayatmalarının benzerlerine direnç gösterilmemektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıllarda, sarayda muhtarlarla yaptığı toplantıda, “1920'de bize Sevr'i gösterdiler. 1923'te Lozan'a razı ettiler. Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı” sözlerini sarfetmesi de bu davranışı destekler niteliktedir.

Lord Curzon’un Lozan görüşmeleri sırasında İsmet İnönü’ye savurduğu “İleride dara düşüp bize yardım için geldiğinizde, burada reddettiğiniz herşeyi, cebimden çıkartıp önünüze koyacağım” şeklindeki tehdit bugün hala geçerliliğini korumaktadır.

Eğitim-İş olarak Lozan Antlaşması'nın 95. yıldönümünü kutluyor, başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, Lozan görüşmelerini yürüten büyük devlet adamı İsmet İnönü ile emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarını saygıyla anıyoruz."


 


 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları