loading
close
SON DAKİKALAR

EMO Samsun Şubesi Başkanı Özdağ: Türkiye’de kullanılmayacak kadar çok nükleer santral var

EMO Samsun Şubesi Başkanı Özdağ: Türkiye’de kullanılmayacak kadar çok nükleer santral var
Tarih: 03.05.2018 - 14:39
Kategori: Çevre

EMO Adana Şubesi, “Türkiye’de Nükleer Santral Gerçeği” konulu panel-forum düzenledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak EMO Samsun Şubesi Başkanı ve Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mehmet Mak, dünyanın herhangi bir ülkesinde patlayan nükleer santral reaktörlerinin binlerce kilometre uzaklıktaki bölgeleri de etkilediğine dikkat çekti. “Nükleere inat, yaşasın hayat” diyen Mak, “Nükleer santral ihtiyaç değil, siyasi bir karardır. Rusya’nın henüz denenmemiş teknolojileriyle kara bulutları üzerimize çekmeyelim. Nükleer santral atıklarının ömrü binlerce yıldır. Yani; Romalılar yanlışlıkla nükleer santral kurmuş olsaydı bugün halâ o santralin atıklarını saklıyor olacaktık. Akkuyu’ya yapılacak olan nükleer enerji santralı, kurulum ve satın alma garantisi bedelleri ile birlikte halkımızın cebinden 75 milyar dolar çıkmasına sebep olacaktır; herkesin kullanmadığı halde bedelini ödediği köprülerde olduğu gibi. Nükleere inat, yaşasın hayat” diye konuştu.

“9. BÜYÜK ENERJİ İTHALATÇISIYIZ”

EMO Samsun Şubesi Başkanı Mehmet Özdağ ise enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’de fosil yakıtlarının payının yüzde 87.3 olduğunu söyledi. Türkiye’nin yerli enerjisinin, toplam enerji içindeki payının yüzde 26’ya tekabül ettiğini belirten Özdağ, Rusya’nın Türkiye’deki enerji payının ise yüzde 26.5 olduğunu kaydetti. Türkiye’nin dünyanın 9. büyük enerji ithalatçısı olduğunu belirten Özdağ, “Kömür üretmemize rağmen yıllık 30 milyon ton kömür ithal eden ve dünyanın 7. ithalatçısı olan dünyanın ender ülkelerinden biriyiz” dedi.

“PAHALI ELEKTRİK KULLANIYORUZ”

Türkiye’nin dış ticaret açığının yarısının enerji ithalatından kaynaklandığını vurgulayan Özdağ, şunları söyledi:
“2017 yılı sonu itibariyle ülkemizin kurulu elektrik gücü 85 bin 200 megawattır. Elektrikte yenilenebilir kaynaklarımız yüzde 48’den yüzde 28.7’ye düşmüştür. Türkiye, güvenilir enerji kaynaklarını doğru kullansaydı şimdiye kadar yaklaşık 100 milyar kilovatsaat fazladan enerji üretmiş olacaktı. Türkiye’de kullanılmayacak kadar çok nükleer santral var. Enerji sektöründe yatırım yapan sanayicinin toplamda 35 milyar dolar borcu var. Yatırımcı karşılığını alamıyor. Elektrik üretiminde arz fazlası oluştu. Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında kendi halkına en pahalı elektrik kullandıran 6. Ülkedir. Ülkemizin kaynakları heba ediliyor.”

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları