loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan: Birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna operasyona başlayacağız

Erdoğan: Birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna operasyona başlayacağız
Tarih: 12.12.2018 - 13:10
Kategori: Gündem

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşması şöyle:
"Savunma teknolojisinde güçlü olmayan ülkeler geleceklerine güvenle bakamaz. Vizyonu küresel güç Türkiye kavramı ile belirlenen zirvede çok geniş bir yelpazede ortaya çıkacak görüşlerin hayata geçmesi için kamu ve özel sektör hep birlikte üstümüze düşeni yapacağımıza inanıyorum.
15 yıl önce göreve geldiğimizde savunma sanayi olarak bu mevcut yapı ne yazık ki yoktu bizler o zaman yüzde 20 gibi bir oranda imkanlara sahiptik ama şu anda yüzde 65 gibi bir orana çıktık. Biz yine aynı noktada kalsaydık Zeytin Dalı operasyonunda atmamız gereken adımları atamaz, Fırat Kalkanı operasyonunu da yapamaz, başarıya ulaşamazdık. Kendi imkanlarımızla bu operasyonları gerçekleştirdik. Bu noktada tüm imkânlarını seferber eden kardeşlerime teşekkür ediyorum. Zira bunları milletin bir zaferi olarak görürken terör örgütlerini çökertmede bu operasyonlar bize savunma sanayimizde gücümüze güç kattı.Bize hep şunu söylediler: Kongre izin vermiyor. Bunu Kıbrıs’ta yaşadık. İşte herkes muhabere sustu dediği zamanda biz Kıbrıs’tan sonra Aselsan’ı kazandık. Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi ev sahibi olarak çalışıyoruz. Artık ihracata başladık. Savunma sanayiinde bulunduğumuz yerin önemli bir bölümünü son 16 yılda kat ettik. Bugüne kadar yaptıklarımızı ısınma, alıştırma, egzersiz olarak görüyoruz. İnşallah bundan sonra koşmaya çok farklı şekilde devam edeceğiz. Tabii bazıları bu vizyonu anlamakta zorlanıyor. Türkiye’nin uzaydaki adımlarını küçük görüyorlar.
 
Biz geleceğe hazırlanıyoruz. Bilimi, araştırmayı, geliştirmeyi, hizmeti bütün bunları esas alan bir sanayi ekosistemi kurmakta kararlıyız. İhracatı hedef alan uluslararası ilişkilerimize katkı sağlayacak değer kazandıracak her çaba bizim için önemlidir

Hedeflerimiz doğrultusunda faaliyet gösteren her kişi ve kuruma devlet olarak iş ortağımız gözüyle bakıyoruz. Savunma sanayi vizyonun sözde kalmayıp proje bedeli 60 milyar doları bulan 650 kalem işi takip ediyoruz. Bunlardan 100 tanesi doğrudan teknoloji geliştirme ve araştırma projeleri. Seri üretim, prototip geliştirme alt sistem geliştirme önceliklerimiz arasındadır. Her türlü düzenleme ve teşviki hayata geçiriyoruz.

Türk silahlı kuvvetlerimizin imkanları yanında TUBİTAK'tan üniversitelerimize özel sektörümüze kadar geniş bir işbirliği alanı ortaya çıkmıştır. 5, MİLGEM gemisine ve denizaltılarımıza kadar bu alanda attığımız adımların isabetli olduğunu göstermiştir. Hava araçları konusunda çok önemli mesafeler kat ettik. İnsansız hava aracı almak istiyorduk bugün git yarın gel, hiç olmasa kiralık verin yok. Kongre izin vermiyor deniyordu. Hamdolsun insansız hava aracını da yaptı şimdi daha da ileri gidecekler ve çok daha güçlüsünü yapacaklar. Çok kararlıyız, bayraktar, İHA ve SİHA'larımız, ANKA'mız, Hürkuş uçaklarımız semalarımızda ülkemize hizmet etmeye başladı. ATAK helikopterimiz en önemli hava güçlerimizden biri haline geldi. Milli muharip uçağımızı geliştirme yönünde kesintisiz bir çaba içindeyiz.

Korkut hava savuma silahımızın teslimatına, hisar savunma sistemlerimizin testlerine devam ediyoruz. Siper hava savunma sistemimizle ilgili gelişmeler önemli bir aşamaya geldi. Kasırga, Bora, som gibi füzelerimiz seri üretim aşamasına gelirken daha yeni modellerimizle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

Daha uzun menzilli olanlarını da yapmak bunların üretimine geçmek istiyoruz. Uzun menzilli füzelerle daha önemli adımlar atıyoruz, atacağız. Daha ileri teknolojilere dayalı sistemleri geliştirme faaliyetleri de kesintisiz devam ediyor. Önemli adımlardan bir tanesi ALTAY tankını seri üretim aşamasına getirdik. Ne kadar önemli olduğunu Afrin'de gördük. Altay'la çok daha farklı mevzi kazanacağız.

Bu süreçte çok acil olmayan hiçbir ürünün ithal edilmemesi gerektiği talimatını buradan tüm kurumlara veriyorum. Bizi muhtaç etmeyin. Artık biz kendimiz üretmek zorundayız. Bu millet yapar mı? İnanıyorum yapar. Yapıyorlar ve yapacaklar. Devletimizin ve milletimizin tek kuruşunun dahi amacımıza uygun olmayan yerlerde kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

Aksi halde baskıya uğradığını düşünen varsa bize bildirmelerini istiyorum. Kimsenin çıkarı ülkenin çıkar ve menfaatleri üzerinde olamaz.

Türkiye'yi hedeflerine fazilet ve hedeflerinden ayrılmayan, ilim irfan idare erbabıyla ulaştıracağımıza inanıyorum. Savunma sanayisinde çalışmalar keyfe keder değil mecburiyetten kaynaklanıyor. Ülke olarak ne zaman başımız dara düşmüşse ciddi bir ambargoya maruz kaldık.

Ne kadar haklı olursanız olun sahada uygulayacak imkanınız yoksa kuru laftan başka bir şey elinize gçmiyor. Suriye krizi sırasında yaşadıklarımız bizim için çok ibret verici derslerle dolu. Terör koridorunu orada inşa etme gayreti içindeler. Biz terörist diyoruz başta Amerika olmak üzere terörist değil diyor. Bunları bizzat kendilerine söyledim. NATO'da beraberiz stratejik ortağız. DEAŞ'a karşı bir şey yapacaksan gel beraber yapalım. Rakka'da bir şey yapacaksanız gelin beraber yapalım.

Münbiç'te hala netice alamadık. Açıklama yaptı, Sayın Başkan diyor ki, 30 günde bunları temizleyeceğiz. Göreceğiz umarız ki temizlerler.

Ne zaman biz Suriye’de sahaya indik o zaman işin gidişatı değişti. Ama bizi çok oyaladılar. Bir gece ansızın indik ve ondan sonra iş lehimize döndü. Sıra Fırat’ın doğusundaki terör öbeklerini dağıtma kararımızı hayata geçirmeye geldi. Şimdi 30 bin teröristi bölgede eğitiyorlar Diyorlar ki yok böyle bir şey… Tüm dünya medyası tespit etmiş durumda. Ne yaptığınızın farkında mısınız? Birlikte bayrak sallama, onların paçavrasını sallıyorlar. Ortak devriye, ortak eğitim aşamasına kadar getirdiler bu işi. İtirazlarımıza da ağır silahlar vermedikleri mevcutları da toplayacaklarını söylediler. Kimi uyutuyorsunuz?

Türkiye’nin meşru müdaafa veya müdahale hakkına karşı ABD askerleri teröristlerin arasına yerleştirildi. Biz PYD’ye verilen desteğin geri çekileceği ifade edildi. Neticeye baktığımızda PYD’ye verilen desteğin 20 bin TIR’ı aştığını görüyoruz.

Kimi uyutuyorsunuz ya. Bize bu ifadeleri Irak’ta da kullandınız. Ve Irak’ta biz müdahaleyi yaptık baktık silahlarınız PKK’nın elinden çıkıyor. Bunları yaşadık gördük. Münbiç’teki hakikati ortadan kaldıramazsınız. Neymiş Suriye Demokratik güçleriymiş. Siz kimi uyutuyorsunuz ya. Biz kimin kim olduğunu biliyoruz. Onlar Kürt değilmiş Arap’mış. Biz Arap’ı da iyi biliriz Kürt’ü de iyi biliriz. Terörist Kürtleri de iyi biliriz. Kürt kardeşlerimizle aramıza nifak sokmanıza gerek yok. Kürt kardeşlerimizin arasında terörist olan varsa gereğini yaparız. Suriye’de artık DEAŞ diye bir tehdit yoktur, bu bizim için masaldır. Bunun Suriye’de asıl bahanesi oylama taktiği olduğunu biliyoruz.

Bölgedeki DEAŞ unsularının da kimler tarafından beslendiğini eğitildiğini gayet iyi biliyoruz. Sınırlarımızın dibinde oynanan oyuna seyirci kalmayacağımız muhataplarımıza söyledik. İşte bu anlayışla Fırat’ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmak için başlayacağımız harekatımıza birkaç gün içinde başlayacağımız söylüyoruz."

Erdoğan konuşmasında genel maksat helikopterinin adının Gökbey olduğunu duyurdu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları