loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Ovit Tüneli'nin açılışını yaptı

Erdoğan Ovit Tüneli'nin açılışını yaptı
Tarih: 13.06.2018 - 18:01
Kategori: Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın adaylığını yanlış bulduğunu söyledi. Erdoğan, "Ne demek 'Cumhurbaşkanı adayı, bırak.' Cumhurbaşkanı adayı olmanın şartları olmalı. Bana göre yanlış bir gelişme, düzeltilmesi lazım" dedi. ...

Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayacak 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan ve 14 bin 300 metreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Tüneli'nin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete girdi.

Açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"-Değerli kardeşlerim Ovit geçidi herhangi bir geçit değil. Bu geçit aynı zamanda bulunduğu konum gereği stratejik bir öneme sahip. Ovit geçidi açılmadan önce 11 km tırmanıp, 10 gitmek gerekiyordu.

-Kendisi zaten zorlu olan Ovit geçidi güzergahı özellikle kış aylarında geçilmez oluyordu. Biz bu projeye başladığımızda yapamaz dediler. Ancak biz yaptık mı? Yaptık. 2012 yılında başladığımız tüneli bugün sizlere sunuyoruz. Karadeniz limanlarına süre azalacağı için ticaret de gelişecek. Bu açılışı seçim arefesinde yapıyoruz. 24 Haziran'da seçim var mı? Ovit Tüneli'nin açılış hikayesi ile ülkemizin kalkınma hikayesi aynıdır. 24 Haziran'da sandıkları patlatıyor muyuz?

-Adnan Menderes’in başlattığı kalkınma hamlesi tek parti artığı bir zihniyet tarafından kesilmiştir. Rahmetli Özal yeni bir hamle başlattı. Geldik 2002’ye. 2002’de gerçek hamle başladı. Bizimle beraber, hiçbir engel tanımadık.

-Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdük. Ama bu beyefendiler nerede bu büyüme diyor. İşte Ovit tüneli. Ama o senin cebine girmez, seni cebine sokar."

O mesafe kısalacak

Ovit Tüneli’yle, yılda 5 ay yoğun kar yağışı ve çığ tehlikesi nedeniyle kapalı kalan ve diğer 7 ayda ise İkizdere-İspir arasında günlük ortalama 1135 aracın transit geçiş yaptığı Ovit geçidi, yıl boyu açık olacak. Tünel, Rize-Erzurum karayolu uzunluğunu 50 kilometre kısaltacak.

138 yıl önce gündeme gelmişti

İlk olarak 1880 yılında Osmanlı Devleti'nin kalkınma planında Rize-Erzurum karayolu ve tüneli projesi olarak gündeme gelen Ovit Tüneli'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başbakanlığı döneminde 13 Mayıs 2012 tarihinde atıldı. Tünelde "ışık göründü" töreni ise 11 Kasım 2016'da Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kaynak : CNN TÜRK

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları