loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan'ın yapılsın dediği 'Okul altına otopark' projesini 2016'da Milli Eğitim Bakanlığı iptal etmiş

Erdoğan'ın yapılsın dediği 'Okul altına otopark' projesini 2016'da Milli Eğitim Bakanlığı iptal etmiş
Tarih: 04.04.2018 - 14:00
Kategori: Kadın

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, okulların bahçelerinin altına otopark yapılmasını Meclis gündemine taşıdı.

2 Nisan 2018 tarihinde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir’de Akif İnan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, İstanbul'da yapımı tamamlanan 80 okul ve 59 okul spor salonunun açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında “Okullarımızın bahçelerinin altına otoparklar yapalım. Hem mahallenin bu araçlarını park etme sıkıntısını ortadan kaldıralım, hem de belediyeler verdikleri sözleri yerine getirmiş olsunlar. …  Sokağın içine bir sıra, iki sıra park ediyor. Bir yangında vs. oralardan girmek çıkmak çok zor. Okullarımızın altında olursa hem bir gelir kaynağı olur, okulların masrafları için bunların kullanılma durumu olur. Bir de hırsız arsız diye bir endişeye araç sahipleri kapılmaz.” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın açıklamalarının benzerini daha önce AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur da yapmıştı. Baybatur, Manisa’da düzenlemiş olduğu bir basın toplantısında; Manisa Şehzadeler ilçesinde yapılacak olan eğitim yatırımlarından bahsederken, ilçedeki mevcut Ali Rıza Çevik okulunun yıkılacağını, yerine bir okul yapılacağını ve bu projede Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye’de ilk defa bir okulun altına bir otoparkın yapılmasına izin verildiğini belirtmişti. Okulun altına yapılacak olan 400 araçlık otoparkın ise Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını söylemişti.

Geçmişte turistlik bölgelerde ve şehir merkezlerinde bulunan okullarda okul aile birlikleri ve okul yönetimlerinin kararı ile okul bahçeleri otopark olarak kullandırılıyordu. Fakat yaşanan sorunlar sonrası 19 Ekim 2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tüm okullara yazı göndererek okul bahçelerinin ticari amaçlı kullanılmaması gerektiğini belirtmişti.

Toğrul, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz  tarafından cevaplandırılması üzerine şu soruları sordu:

  1. Halihazırda Hükümetinizin Türkiye’de Okulların altına otopark yapılmasına izin verdiği kaç okul bulunmaktadır? Okulların altına otopark yapılması konusundaki anlayışınız bundan sonra da devam edecek midir?
  2. 19 Ekim 2016 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tüm okullara yazı göndererek okul bahçelerinin ticari amaçlı kullanılmaması gerektiğini belirtmişti. Erdoğan’ın tüm söylemlerini bir talimat olarak gören hükümetiniz, AKP genel başkanın açıklamalarından sonra bakanlığınız okulların altına otopark yapılması konusunda ne yapacaktır?
  3. Okulların altına otopark yapılmasıyla, okul sahalarına kimlerin girip çıktığı belli olmayan bir güvenlik sorunu ortaya çıkmış olmayacak mıdır?
  4. Okulların altına otopark yapılması kararıyla okullar, basında çok sıkça duyduğumuz otopark mafyalarına teslim edilmiş olmayacak mıdır? Ve bu durum okullarda, her türlü suça (uyuşturucu, cinsel istismar, silah kaçakçılığı vb.) zemin hazırlamış olmayacak mıdır?
  5. Okulların altına otopark yapılmasıyla öğrencilerin sağlığı tehdit edilmiş olmayacak mıdır?
  6. Okulların ihtiyacı otopark mıdır? Yoksa Kütüphane, Fen-Matematik laboratuvarları, çok amaçlı salonlar, Müzik-Resim atölyeleri ve spor alanları mıdır?
  7. Okulların altına otopark yapılması politikanız, özelleştirmeci ve piyasacı eğitim anlayışınızın devamı niteliğinde midir?
  8. AKP genel başkanı Erdoğan, Eğitim ve Kültürde istediğimiz seviyeye ulaşamadık, eğitim ve Kültürde devrim yapacağız demişti. Okulların altına otopark üstüne AVM yaparak mı eğitimde devrim yapacaksınız?

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları