loading
close
SON DAKİKALAR

Esad’dan batı’ya tehdit gibi çıkış

Esad’dan batı’ya tehdit gibi çıkış
Tarih: 31.10.2011 - 13:40
Kategori: Dünya

"Suriye fay hattı bize karışırsanız bütün bölge yanar"

Suriye lideri, ‘görevi bırak’ çağrılarına sert çıktı. Esad “Suriye bölgenin merkezi. Fay hattı. Zeminle oynarsanız, depreme yol açarsınız. Suriye’deki bir sorun tüm bölgeyi yakar. Suriye’yi bölünürse, tüm bölge bölünür. Yeni bir Afganistan olur” dedi

Arap Baharı patlak verdiğinde isyan hareketleri en fazla dört ülkede boy göstermişti: Tunus, Mısır, Libya ve Suriye. Bu ülkelerden üçünde yıllardır hüküm süren iktidarlar koltuklarından zorla indirildi. Yedi aydır devam eden gösterilere karşı ayakta duran sadece Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad kaldı. O da uzun süredir Batı ülkelerinin baskısı altında. Kendisine yapılan ‘görevden çekil’ çağrılarına kulak tıkayan Suriye lideri, dün İngiltere’nin Sunday Telegraph gazetesine verdiği demeçte diğer ülkelere sert uyarılarda bulundu.

‘Hatalarımız oldu’

Batının Suriye’ye yönelik baskıyı artırmasını beklediklerini belirten Esad, “Suriye bölgenin merkezi. Fay hattı. Eğer zeminle fazla oynarsanız, depreme yol açarsınız. Suriye’deki bir sorun tüm bölgeyi yakar. Eğer plan Suriye’yi bölmekse, tüm bölge bölünür. Başka bir Afganistan ya da onlarca Afganistan daha mı görmek istiyorsunuz” dedi. Suriye Devlet Başkanı demecinde, ayaklanmanın ilk aşamasında güvenlik görevlilerinin “birçok hata” yaptığını kabul ederek, ancak şimdi sadece “teröristleri” hedef aldıklarını söyledi. Ülkesindeki protestoların azaldığını kaydeden Esad, “İnatçı bir hükümet gibi davranmadık. Protestoların altıncı gününde reformları başlattım ve problemler azalmaya başladı, insanlar hükümete destek vermeye başladı” diye konuştu.

‘Mac ile PC’yi karşılaştırmayın’

Ayaklanmayı “İslamcılıkla Pan-Arabizm (Atlas Okyanusu’ndan Arap Denizi’ne Arapların birliğini savunan ideoloji arasındaki mücadele” olarak tanımlayan Esad, “1950’den beri Müslüman Kardeşler’le savaşıyoruz. Ve bu savaş hala devam ediyor” dedi. Suriye liderliğini bir başka Batı ülkesindekiyle kıyaslamanın, “Mac ile PC’yi kıyaslamak gibi” olduğunu söyleyen Esad, “Her iki bilgisayar da aynı işi yapıyor, ancak birbirini anlamıyor. Eğer beni Doğu olarak analiz etmek istiyorsanız, Batı işletim sistemiyle analiz edemezsiniz” dedi.

‘Arabamı kendim kullanıyorum’

Normal bir hayat yaşadığını ifade eden Esad, “Kendi arabamı kendim kullanıyorum, komşularımız var, çocuklarımı okula götürüyorum. Bu nedenle popülerim. Bu tarz bir yaşam sürmeniz çok önemli, bu Suriye tarzı” diye konuştu.

Esad’ın bu açıklamaları, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Suriye yönetiminin baskılara son vermesi çağrısını izledi. Cumartesi günkü olaylarda en az 50 sivil ve güvenlik görevlisi ölmüştü.

3 bin kişi öldü

Protestocular ise tankların Humus kentindeki tarihi bir bölgeyi bombalaması sonucu 21 sivilin öldüğünü öne sürdü. Esad yönetimine karşı martta başlayan ayaklanmada şimdiye kadar 3 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları