loading
close
SON DAKİKALAR

Facebook’taki o uygulama sosyal deney miydi?

Facebook’taki o uygulama sosyal deney miydi?
Tarih: 29.06.2015 - 17:55
Kategori: Gündem

Facebook'un gökkuşaklı profil fotoğrafları ile veri topladığı ve bu şekilde sosyal bir deney yaptığı iddia edildi.

Facebook'un gökkuşaklı profil fotoğrafları ile veri topladığı ve bu şekilde sosyal bir deney yaptığı iddia edildi.

The Atlantic’in iddiasına göre Facebook, Onur Haftası kapsamında geliştirilen “Celebrate Pride” (Onuru Kutla) özelliği ile deney yaparak veri topluyor. Haberde uygulamayla milyonlarca kişinin profil fotoğrafını değiştirdiği belirtilirken, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Cesar Hidalgo’nun da bunun Facebook tarafından yapılan bir deney olduğunu öne sürdüğü bildiriliyor.

Illinois Üniversitesi’nden Stacy Blasiola da benzer şekilde bunun bir araştırma olduğunu söylerken, Facebook’un daha önce de kullanıcılarının ruh hallerini ve oy verme davranışlarını tespit ederek veri topladığı duyuruluyor.

Facebook’un kolektif eylemleri ve internet üzerinde gerçekleşen toplumsal değişimi anlamaya çalıştığı öne sürülürken, şirketin bu amaçla uzun süreden beri veri toplayıp analiz ederek internet üzerinden insanların nasıl örgütlendiğini ve bunun toplumsal hareketleri nasıl etkilediğini tespit etmeye çalıştığı söyleniyor.

Arkadaşları profil fotoğrafını değiştiren kişilerin, kaç kişi bu değişikliği yaptıktan sonra kendi fotoğrafını değiştirdiğini, bunun için diğer fotoğrafları kaç kez görmek gerektiğini ve benzeri değişkenleri incelediği iddia edilen deneyin, diğerlerinin fotoğraflarını beğenme gibi davranışları bile dikkate alıyor olabileceği bildiriliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları