loading
close
SON DAKİKALAR

Fidel Castro'dan Küba-ABD görüşmeleri yorumu: ABD'ye güvenmiyorum

Fidel Castro'dan Küba-ABD görüşmeleri yorumu: ABD'ye güvenmiyorum
Tarih: 28.01.2015 - 15:37
Kategori: Dünya

Fidel Castro, ABD-Küba görüşmeleri için “ABD’ye güvenmiyorum” derken, bunun çatışmaların barışçıl bir biçimde çözülmesini reddettiği anlamına gelmediğini söyledi

Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro, ABD-Küba görüşmeleri hakkında yorumda bulundu. Fidel, “ABD’ye güvenmiyorum” derken, bunun, çatışmaların barışçıl bir biçimde çözülmesini reddettiği anlamına gelmediğini söyledi.

Küba devriminin 88 yaşındaki lideri Fidel Castro, ülkesinin, ABD ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki kararıyla ilgili uzun süredir koruduğu sessizliğini bozdu.Castro, Havana Üniversitesi öğrenci federasyonuna yazdığı mektupta, geçen aralık ayında iki ülke arasında 50 yılı aşkın süredir kopuk ilişkileri onarma kararı alındığının açıklanmasının ardından normalleşme süreciyle ilgili ilk kez yorumda bulundu.

Küba devriminin lideri Fidel Castro, Komünist Parti gazetesi Granma’da da yayımlanan mektubunda, “Ne ABD’nin politikasına güveniyorum ne de onlarla iki çift laf ettim. Ama bu çatışmalara barışçı çözümü reddettiğim anlamına gelmez” ifadesini kullandı. Fidel Castro, “Daima dünyadaki tüm insanlarla, siyasi hasımlarımız dahil olmak üzere, dostluk ve işbirliğini savunacağız” diye yazdı.

DEVRİM ARALARINI BOZDU!
ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro’nun 1959’da ABD destekli Fulgencio Batista rejimini devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmaya başladı. İki ülke ilişkileri 1961’de kesilmişti. ABD, Küba’ya 1960’tan bu yana ticari ve siyasi ambargo uyguluyor.
Obama yönetimi, geçen aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak, seyahat ve mali alanlardaki bazı yaptırımları gevşetmişti. Ayrıca bu ay süreç çerçevesinde üst düzey bir ABD heyeti, Küba’da iki gün süreyle müzakerelerde bulunmuştu.

CHE'NİN KIZI: DESTEK VERİRDİ
ABD ile Küba arasında 53 yıl önce kesilen ilişkilerin yeniden canlanmaya başlaması hakkında konuşan Che Guevara’nın kızı Dr. Aleida Guevera, ‘Babam sağ olsaydı görüşmelere destek verirdi’ ifadelerini kullandı. Babası Che Guevara’nın adına Vancouver’da bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Che Guevara Konferansı’na katılmak üzere Kanada’ya giden Dr. Aleida Guevara, Küba ile ABD ‘nin yakınlaşmasını olumlu karşıladığını söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, tercümanı aracılığıyla gazetecilere konuşan Guevara, babasının, “ABD insanlığın en büyük düşmanıdır” sözünün hatırlatılması üzerine, “İnanıyorum ki babam sağ olsaydı, görüşmelere açık olurdu” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları