loading
close
SON DAKİKALAR

Fikri Sönmez’in ölümünün üzerinden 31 yıl geçti

Fikri Sönmez’in ölümünün üzerinden 31 yıl geçti
Tarih: 04.05.2016 - 19:12
Kategori: Gündem

Fatsa’da 1979 yılında yapılan belediye seçimlerinde, diğer tüm partilerin aldığı toplam oydan fazlasını alarak belediye başkanı seçilen Fikri Sönmez’in ölümünün üzerinden 31 yıl geçti.

Fatsa’da 1979 yılında yapılan belediye seçimlerinde, diğer tüm partilerin aldığı toplam oydan fazlasını alarak belediye başkanı seçilen Fikri Sönmez’in ölümünün üzerinden 31 yıl geçti.

Fatsa’da 14 Ekim 1979’da bağımsız olarak girdiği seçimleri kazanarak belediye başkanı olan Fikri Sönmez, belediyeciliği halkla birlikte inşa ederek Türkiye tarihine damga vurmuş, görev yaptığı süre boyunca tüm kararları halkla birlikte almış bir isim.

Fikri Sönmez, 1938 yılında Fatsa'nın Kabakdağ köyünde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra ailesinin geçimine katkıda bulunmak için bir terzinin yanında çıraklığa başladı. Yaşamının sonraki bölümünde geçimini terzilik yaparak sağladı.

60'lı yıllardan itibaren TİP içerisinde çeşitli kademelerde görev aldı. Özellikle Karadeniz bölgesinde emekçilerin ve yoksul köylülerin örgütlenmesinde çalıştı. 

Fatsa'da ilk iş olarak Halk Komiteleri oluşturuldu. Oluşturulan komiteler, belediye işlerini denetlerken 2 ayda bir yapılan halk toplantılarıyla Fatsalıların yönetime doğrudan katılımı sağlanmaya çalışıldı. 

"Çorum'u bırakın, Fatsa'ya bakın”

Fatsa'da yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımı sağlanarak çözülmesi doğrultusunda adımlar atıldı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri düzenlendi. Arazi anlaşmazlıklarından kan davalarına, köy kavgalarından aile içi sorunlara kadar her türden sorunları halkla birlikte çözmeye çalıştı.

Bütün bu gelişmeler devlet yetkilileri Terzi Fikri'yi hedef gösterdi. 50'nin üzerinde insanın öldüğü Çorum olayları sırasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel "Çorum'u bırakın, Fatsa'ya bakın' dedi.

Fikri Sönmez’e karşı seçimi kaybedenler: Burada huzur içindeyiz, Fatsa’da halk var

Vali Reşat Akkaya'nın Ordu'ya atanmasının ardından 11 Temmuz 1980'de başlatılan "Nokta Operasyonu" ile Fatsa'da yaratılmaya çalışılan yeni yaşama müdahale edildi.

Operasyon öncesinde Fatsa AP, CHP ve MSP İlçe başkanlarının basına yaptıkları "Her yerde kan var, biz burada huzur içindeyiz. Fatsa'da komünist işgal yoktur. Halk vardır. Halkın yönetimi vardır. Fatsa'da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?" şeklindeki açıklamaya aldırış edilmedi ve Fatsa halkı 11 Temmuz sabahı tank sesleriyle uyandı. 

Fikri Sönmez, 11 Temmuz gözaltına alındı. Gözaltında olduğu süre boyunca ağır işkencelere maruz kaldı. 4 Mayıs 1985’de de yaşamını yitirdi. 


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları