loading
close
SON DAKİKALAR

Finlandiya, Türkiye Büyükelçisini Dışişlerine çağırdı

Finlandiya, Türkiye Büyükelçisini Dışişlerine çağırdı
Tarih: 13.10.2017 - 15:58
Kategori: Gündem

Finlandiya, Gazeteci Ayla Albayrak’a hapis cezası verilmesinden sonra Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Wall Street Journal Türkiye muhabiri Albayrak aynı zamanda Finlandiya vatandaşı. Albayrak, 2015 yılında PKK ile Türk güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarla ilgili bir haberinden dolayı “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Albayrak’a ceza verilmesine ilk tepki çalıştığı gazeteden gelmiş, Wall Street Journal Gerard Baker, “Bu temelden yoksun suçlama ve son derece isabetsiz mahkumiyet kararı Wall Street Journal’ın dengeli bir haberini kasten hedef alıyor” demişti.

ALBAYRAK’A CEZA VERİLMESİ FİNLANDİYA’DA TEPKİYLE KARŞILANDI

Albayrak’a verilen ceza Finlandiya’da da gazeteci ve sivil toplum örgütleri ve politikacılar tarafından tepkiyle karşılanmış, Türkiye’de gerçekleşen ifade özgürlüğü ihlalleri medyanın gündeminde ilk sıralarda yer almıştı.

Finlandiya, Albayrak’a verilen cezaya yönelik hoşnutsuzluğunu ifade etmek için bugün Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Dışişleri Bakanı Timo Soini, Dışişleri Müsteşarının Türk Büyükelçiliyle görüştüğünü ancak Albayrak hakkında verilen mahkeme kararının iptal edilmesini talep etmediklerini açıkladı.

Geçmişte popülist ve göçmen karşıtı Gerçek Finliler’in günümüzde de aynı çizgideki Mavi Grup’un liderliğini yapan ve AKP Hükümeti’yle yakın ilişkiler içinde bulunan Soini, “Önce tartışacağız. Türkiye’nin kendi hukuk sistemi var, önce bunu kullanmak ve itiraz etmek daha yaralı, daha sonra insan hakları mahkemeleri ve benzerleri var” dedi.

“Bizim açık mesajımız gazetecinin makalesinde bu karara neden olacak her hangi bir şeyin olmadığıdır” diyen Soini, Albayrak’ın ABD tarafından Türkiye’ye iade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konu ile ilgili bir mektup göndereceği belirtiliyor.

AVRUPA PARLAMENTERLERİNDEN KAMPANYA

Dışişleri Bakanı Soini’nin mahkeme kararının iptal edilmesini istemediklerini açıklaması bazı siyasi parti ve milletvekilleri tarafından tepkiyle karşılandı. Finlandiya’nın Avrupa Birliği parlamenterleri, mahkeme kararının geçersiz sayılması ve Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan tüm gazetecilerin serbest bırakılmaları için imza kampanyası başlattılar.

Sosyal Demokrat Partili AB Milletvekili Miapetra Kampula-Natri’nin kaleme aldığı, kısa süre içinde 10 milletvekilinin imzaladığı mektup, imzalamaları için tüm Avrupa parlamenterlerine gönderildi.

İmzaların toplanmasından sonra mektup Türkiye Adalet Bakanı’na gönderilecek. 

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları