loading
close
SON DAKİKALAR

Akkuyu’da büyük atama

Çiğdem Toker
Tarih: 16.03.2018
Kaynak: Cumhuriyet

Çiğdem Toker: Ticaret Sicili’nde yayımlanan kararla, Akkuyu A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığına çok önemli bir isim atandı. Rusya devlet şirketi Rosatom’un uluslararası projelerden sorumlu şirketinin başkanı Anastasia Zoteeva şirkete bir yıllığına başkan olarak seçildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) cephesinde yine yeni haberler var.
Nisan ayı başında Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, temelini birlikte atacağı duyurulan Akkuyu’nun Ankara merkezli şirketinde, birkaç ay önce başlayan hareketlilik hızlanarak sürüyor.
Akkuyu A.Ş yönetimindeki, Rusya’nın özellikle denetimde tam söz sahibi olmayı önceleyen gelişmeleri bu köşede işliyoruz.
20 milyar doların üzerindeki yatırım tutarı ve bittiğinde üretilecek elektriğe verilen Hazine garantileri açısından Türkiye’nin gelmiş geçmiş en pahalı ve büyük ölçekli yatırımını yapacak şirkette son iki günde önemli gelişmeler oldu.
Akkuyu A.Ş. 30 Mart’ta olağan genel kurulunu yapacak. 2017 yılı faaliyet raporu, finansal tablolar görüşülecek. Kâr dağıtımı tartışılacak. Eski yönetimin “ibrası” ele alınacak. Bu ay sonu yapılacak genel kurul gündemindeki diğer dikkat çeken hususu ise yönetim kurulu üyelerinin masraflarının karşılanması konusu oluşturuyor.
Bu konu özellikle önemli çünkü dünkü Ticaret Sicili’nde yayımlanan kararla, Akkuyu A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığına çok önemli bir isim atandı.
Rusya devlet şirketi Rosatom’un uluslararası projelerden sorumlu şirketinin başkanı Anastasia Zoteeva şirkete bir yıllığına başkan olarak seçildi. Şirket kayıtlarında seçim olarak geçse bile, uygulamalı matematik ve ekonomi alanlarında iki üniversite mezunu olan Zoteeva’nın deneyimi nedeniyle Ankara’da görevlendirildiği belirtiliyor.
Başkan vekilliğine ise yine Rosatom’dan Anton Dedusenko... Akkuyu’nun yeni başkanının ikamet adresi Moskova görünüyor.
Öte yandan yenilenen yönetim kurulunda başından bu yana yerini koruyan ismin Cüneyd Zapsu olduğunu not düşelim.

Lisans ve finansman

Kısa bir süre önce TBMM’de kabul edilen torba yasayla, nükleer enerji santral yatırımlarına yeni ve çok kapsamlı ek teşvikler getirildiğini hatırlatalım. Ancak NGS inşaatının başlayabilmesi için, şirketin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan (TAEK) lisans alması gerekiyor. Başvurunun bir yıl önce yapılmasına karşın henüz lisans çıkmadığı için, nisan başındaki temel atma törenine kadar yetişip yetişmeyeceği önem taşıyor.
Diğer yandan da şirket hissesinin yüzde 30-40’lık kısmının Türk şirketlerce satın alınması sorunu hâlâ askıda. Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu’nun, geçen ay Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “yüzde 49 hissenin henüz devralınmamasına” gerekçe olarak gösterdiği “birtakım belirsizliklerin ve sıkıntıların” neler olduğu belirsizliğini koruyor.
Bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradesiyle projeye dahil edilen üç şirketten birinin telaffuz ettiği bu belirsizlik ve sıkıntıların nasıl giderileceği de ayrı bir soru işareti.
Meseleye Türk şirketlerinin hisse satın almadaki isteksizliği penceresinden bakıldığında, Akkuyu A.Ş’ye başkan olarak gelen yeni ismin, bu sorunların çözümüyle ilgili olduğu yüksek ihtimal olarak görünüyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları