loading
close
SON DAKİKALAR

“Beton” operasyonunda ikinci perde

Çiğdem Toker
Tarih: 30.11.2018
Kaynak: Çiğdem Toker - Sözcü

Çiğdem Toker; Bütün bu tablo içinde görevlerin büyüğü bağımsız Merkez Bankası'na düşüyor. Riskliyken risksiz hale getirilen bir kağıdı teminat olarak kabul etmek gibi kritik bir görevi kabul etmenin Merkez Bankası açısından sorumluluğu büyük.

Ekonomi yönetiminin konut sektörünü kurtarma amaçlı operasyonunu duyuran yazımız geniş yankı uyandırdı. Ne söyleyip yazdığına pusula misali hep bakılan saygın iktisatçılar, bu operasyonu tehlikeli bulduklarını ve enflasyon üzerinde telafisi güç etkiler doğuracağı uyarısında bulunuyor.
Kariyerinde Merkez Bankası görevi de bulunan iktisatçı yazar Uğur Gürses, sosyal medya hesabından “Merkez Bankası bunu yaparsa, devalüasyon-enflasyon döngüsüne yeni basamak değil, asansör'kurmuş olur” diyerek, vahim tabloya netlik ayarı yapan nitelikte bir de yazı yazdı.
Gürses, “bir ucu Merkez Bankası'nın banknot matbaasına, diğeri batık inşaatçılara uzanan'' bir mekanizma olarak tarif ettiği operasyonu basitçe “Merkez Bankası batık inşaatlara ve onlara para aktarmış olacak. Bu ne getirir? Betonu millete mal etmeyi” diye özetledi.
Rahim Ak'ın haberturk.com'da aynı gün yayımlanan haber de riskleri menkul kıymetleştirmeye yönelik bu operasyonun konut sektörüyle sınırlı olmadığını gösteriyor. İçinde yine BDDK, Merkez Bankası ve Hazine'nin yer aldığı diğer operasyon da bu kez kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri için verilen kredilerin menkul kıymetleştirilmesi planını haber veriyor. Bu da 3. köprü, 3. havalimanı, Osmangazi Köprüsü gibi döviz sözleşmeli  garantil projelerin kredilerinin Merkez Bankası'nca teminat olarak kabul edilmesini hedefliyor.

İKİNCİ PERDE 7 ARALIK'TA

Piyasadaki nakit sıkışıklığına çözüm diye tasarlanmış bu planlardan konut sektörüne dair planda ikinci perde açıldı bile.
Türkiye Kalkınma Bankası Varlık Finansman Fonu'nun ilk VDMK ihracını 7 Aralık'ta yapacağını ve bankalar bu doğrultuda bilgi gittiğini öğrendik. Halka arz değil de. Nitelikli alıcı usulüne göre işlem yapılacağı için, sadece işlem yapma yetkisi bulunan bankalar haberdar edilmiş.
Ziraat Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım, Garanti Yatırım, Aktif Yatırım Bankası ‘nın aracılık edeceği ihraç, 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli olacak. Büyüklük ise 3 milyar 150 milyon TL.
Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Garanti Bankası tarafından ihraç edilecek olan İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programı (İTMK), TKYB Varlık Finansman Fonu'nca ihraç edilecek  VDMK'nın dayanak varlığını oluşturacak.
Yapılan duyuruda satışın desteklenmesi için Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası tarafından VDMK'ların ihraç tarihinden itibaren 1 yıl süreyle geri alım garantisi verileceği duyuruldu.

“MERKEZ” NE YAPACAK?

Bütün bu tablo içinde görevlerin büyüğü  bağımsız Merkez Bankası'na düşüyor. Riskliyken risksiz hale getirilen bir kağıdı teminat olarak kabul etmek gibi kritik bir görevi kabul etmenin Merkez Bankası açısından sorumluluğu büyük.
Zira bu görev sadece bugün değil, gelecek nesilleri kapsayacak ölçekte bir ekonomik bozulmanın tetikleyicisi olabilir. Edindiğimiz bilgiye göre Merkez Bankası da bu kritik durumu enine boyuna değerlendirmeye başlamış bile.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları