loading
close
SON DAKİKALAR

Ziraat GYO ile Çalık Enerji ortak şirket kurdu

Çiğdem Toker
Tarih: 10.12.2018
Kaynak: Sözcü

Çiğdem Toker: TVF sahipliğindeki Ziraat Bankası'nca kurulmuş Ziraat GYO, meğer sessiz sedasız Çalık ile ortak olmuş. Çalık Enerji ile 1 milyon TL sermayeli (yarı yarıya) ortak şirket kurmuş: Taşkent Merkez Park Gayrimenkul Yatırım A.Ş.

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) iki yıl önce 1.3 milyar TL sermayeyle kuruldu. Kurucu ve ana ortağı Ziraat Bankası. Ziraat'in sahibi on yıllardır Hazine'ydi. AKP'lilerin lisanıyla “Bu millet”ti yani.
Artık değil. Tek hissedar Türkiye Varlık Fonu A.Ş. (TVF).
TVF'nin Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan. Başkanvekili ise damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak. Albayrak, TVF'de sınırsız imza yetkisine sahip. Taze bir haber:
TVF sahipliğindeki Ziraat Bankası'nca kurulmuş Ziraat GYO, meğer sessiz sedasız Çalık ile ortak olmuş. Çalık Enerji ile 1 milyon TL sermayeli (yarı yarıya) ortak şirket kurmuş.
Taşkent Merkez Park Gayrimenkul Yatırım A.Ş.
(Albayrak'ın siyaset öncesinde Çalık Holding'i uzun yıllar yönettiğini bilmeyenlere anımsatalım. Çalık'ın Sabah-atv'yi bundan 10 yıl önce iki kamu bankası kredisiyle ihalede aldığını da.)
18 Eylül 2018 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'ne göre şirket yöneticileri: Onur Yücekal (Yönetim Kurulu Başkanı), Yakup Demirci (Yönetim Kurulu Başkanvekili,) Semih Kutlu Sarısakal, Levent Kılıç.

ÖZBEKİSTAN'DA DEV KOMPLEKS

Peki bu şirket niye kuruldu?
Sicile göre “yurtiçinde ve yurtdışında bulunan gayrimenkuller üzerinde gerçekleştirilecek park geliştirme projesi'nin dizaynı, inşaatının yaptırılması ve Projenin tamamlanması.”
Ve adım atıldı bile.
Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e Taşkent Central Park yapacakmış şirket. Haber sitesi www.spot.uz'a göre (6 Aralık) Özbekistan Bakanlar Kurulu çok işlevli bu “kompleks”i Ziraat-Çalık'ın yapması için karar almış. 2.5 hektarlık bir alanda, beş yıldızlı otel, alışveriş ve eğlence merkezi, banka ve finans kuruluşlarının ana binaları olacak. Projeye 1 Ocak 2022 tarihine göre çeşitli vergi muafiyeti tanınmış.
Yani değerli okurlar, bir zamanlar Hazine'nin şimdi Erdoğan başkanlığındaki bir A.Ş'nin olan Ziraat'in dolaylı bir yatırımından, Özbek vatandaşların haberi oldu ama bizlerin olamadı.
Proje maliyetini ise halen bilmiyoruz.
Belki 500 bin TL'lik sermayesi Ziraat GYO'nun olan şirketin Taşkent'te yapacağı eğlence merkezinin bize faydasını birileri çıkıp açıklar. Ne dersiniz?

İDO GEMİLERİ FİYAT DÜŞÜRDÜ

İDO'ya (İstanbul Deniz Otobüsleri) ait üç geminin internette satışa çıkarıldığını buradan duyurmuştuk. Oruç Reis, Kaptan Paşa, Seydi Ali Reis gemilerinin satış ilanının verildiği www.nautisnp.com da, her birine 2'şer milyon dolar fiyat konulmuştu.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın, İDO Genel Müdürlüğü zamanında alınıp hizmete giren gemilerin satış haberi ses getirdi. O kadar ki, artık o gemi satış sitesine Türkiye'den erişim mümkün değil (!) Sözcü okurları sağ olsunlar konuyu takip ediyor. Adı bende saklı bir gemilerin hâlâ satışta olduğunu, dahası fiyatlarının 1 milyon 800 bin dolara düşürüldüğünü haber verdi.



Bu arada geçenlerde bir PR şirketinden e-posta geldi. Satışı doğrulamış ve şöyle demişler: “İDO gemilerinin satışı kararı 5 yıl öncesine dayanmaktadır. Söz konusu 3 gemi 2013 yılında Yönetim Kurulu kararı ile satışa çıkmıştır. Prosedür gereği uluslararası brokerlarla satışları web sitesinde duyurulmaktadır. Gemilerin satışta olduğu doğrudur ancak bunun 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren iç hat seferlerinin geçici süre durdurulması kararı ile ilgisi yoktur.”
Özeti, İDO gemileri beş yıldır satılmaya çalışılıyor.

TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMAK

Çam ormanlarıyla iç içe bir dağ köyünde yaşıyorsunuz.
Yoksulsunuz. Bir gün gelip “Köyünüze yatırım yapılacak” diyorlar. Seviniyorsunuz. Sonra “biyokütle enerji santrali” denilen yatırımın gerçekte pislik yakarak enerji üretmek olduğunu öğreniyorsunuz. Çam kokusunun biteceğini zehir soluyacağınızı anlayınca direnişe başlıyorsunuz. Aylarca sürüyor. Sizi değil şirketi gözeten güvenlik güçlerine rağmen toprağınızı savunuyorsunuz.



Aylar geçiyor bu çabanız ödüllendiriliyor. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi'nin daha adil bir dünya için çabalayan kişi ve kurumları görünür kılmak adına düzenlediği ödüller, geçen hafta verildi. 29 yaşına giren Bursa ÇGD'nin Çevre Ödülü Karaağız köylülerinin oldu. Köylülerin sahnedeki vakur duruşu etkileyiciydi doğrusu. Dayanışma Ödülü'nü almak üzere gittiğimiz Konak Kültür Merkezi'nde Kamu Vicdanı Ödülü Cumartesi Annesi Emine Ocak ile gazeteci Hayri Tunç'a, Eğitim Ödülü Proje Çekmece ekibine, Sosyal Sorumluluk Ödülü Sedanur Kavaklı'nın Mor Kanatlar projesine, Hukuk Ödülü Bursa Barosu'na, Emek ve Dayanışma Ödülü Havalimanı işçilerine, Genç Kalemler Onur Ödülü Olay Gazetesi'nden Derya Demir'e verildi.
Bursa ÇGD'ye teşekkürler.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları