loading
close
SON DAKİKALAR

Kemal Sülker

Melih Aşık
Tarih: 04.12.2018
Kaynak: Milliyet

Melih Aşık: DİSK’te pek çok konut kooperatifi kurduk, çalışanları konut sahibi yaptık. Ancak ben dedikodu olmasın diye hiçbirine girmedim, demişti...

Masa takviminde gözümüze şu not ilişiyor: “2 Kasım 1995... Kemal Sülker vefat etti.”

Kimdir Kemal Sülker? Gazeteci, yazar, sendikacı... Türkiye Sendikacılık Tarihi, Türkiye’de İşçi Sınıfı, Sabahattin Ali Dosyası, Şair Nâzım Hikmet, Nâzım Hikmet’in Gerçek Yaşamı gibi pekçok kitabın yazarı.

Türk İş kuruluş çalışmalarına katıldı. TİP’te genel sekreterlik görevinde bulundu. DİSK’in kurucularından olup 68-75 yılları arasında DİSK Genel Sekreterliği yaptı. Ancak bir evi hiç olmadı. Hep kiradan kiraya taşındı. Ölümüne yakın kızının Kadıköy’deki evinde hasta yatarken ziyaret ettik. Söz konut sahibi olmaktan açılınca:

- DİSK’te pek çok konut kooperatifi kurduk, çalışanları konut sahibi yaptık. Ancak ben dedikodu olmasın diye hiçbirine girmedim, demişti...

Kemal Sülker kızının evinde hayata gözlerini yumdu.

AYIYI ARARKEN...

Bolu’nun Beyderesi köyünde yaşayan 78 yaşındaki Ayşe Yardımcı, geçen temmuzda mantar toplamak için gittiği ormanda bir ayının saldırısına uğrayarak can vermiş.

Orman Şube Müdürlüğü harekete geçmiş. Sözde bölgeye kurulan fotokapanlarla saldırgan ayı tespit edilmiş.

Orman Bakanlığı söz konusu ayının itlaf edilmesi için avcı derneklerine yetki vermiş. Avcılar o ayıyı arıyormuş.

Ayının alnında adı yazmadığına göre... Belli ki nerede ayı görseler vuracaklar.

Sen hayvanlara yaşayacak yer bırakma. Sonra da bana saldırdı diye öldürmeye kalkış... Ayıyı korkutmazsanız saldırmaz. Nitekim videoda izledik. Şırnak’ta telleri aşıp askeri üs bölgesine giren bir ayıyı askerler doyurup tekrar doğaya gönderiyorlar.

Kim ayı, kim insan... Artık karışıyor.

ATAK

Atak helikopterleri konusunda Pakistan’la 1.5 milyon dolarlık satış sözleşmesi yapmışız ama satamıyoruz. Atak motorunu satın aldığımız ABD buna izin vermiyor. Bu konular motor için satın alma anlaşması yapılırken akla gelmiyor mu?

KRİTER

Partiler belediyeler için aday belirliyor. Kriterler:

Sağdan oy alır mı, soldan oy alır mı, Kürtlerin oyunu alabilir mi, ilerde genel başkana rakip olma tehlikesi var mı, vs... Konuşulmayan kriterler mi:

Projesi var mı, vizyonu var mı, şehircilikten anlar mı, yönetim becerisine sahip mi, dürüst mü? Bunların hiç lafı edilmiyor... Bir zamanlar “adayların mal beyanı yapması” üzerinde durulurdu.Böyle bir kriter artık tamamen unutuldu.

DÜŞÜŞ

Kasım ayı enflasyonu beklendiği gibi TÜFE ve ÜFE’de eksi çıktı.  Yetkililer olumlu ve sevinçli demeçler verdiler. İktisatçı dostumuz ise o kadar iyimser değildi dün... Dedi ki:

“TÜFE’deki 1.44’lük, ÜFE’deki 2.53’lük düşüşün temel iki nedeninden biri ekim ayında fiyatların zaten çok artmış olması. İkincisi de otomotiv, beyaz eşya ve mobilyaya getirilen vergi indirimleri. Bilindiği üzere, vergi indirimleri yılbaşında kalkacak. Ocakta, ekim ayını aratacak fiyat artışları yaşarsak şaşırmayın. Üretimi artırmazsanız ya da dışarıdan ithalat yapacak yeterli döviziniz yoksa enflasyonla mücadele lafta kalır.”

REFİK

Şair dostumuz Refik Durbaş’ı kaybettik... O hep ezilenlerin yanında, işçilerin safında, kimsesizlerin yanında oldu. Onların şiirini yazdı.  Dürüst, yalın, sapına kadar dost adamdı.

Dedi ki şiirinde:

YAZILSAM ayrılığın menziline

Söz nereye uçar

Yalnızlık nereye sensiz

Nereye acılar

...

Nereye uçar gökyüzü

Ses nereye uçar

Öyle sevmişim ki seni

Ölüm nereye bensiz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları