loading
close
SON DAKİKALAR

Lozan definesi!

Melih Aşık
Tarih: 08.05.2018
Kaynak: Milliyet - Melih Aşık

Melih Aşık; Lozan’ın gizli maddesinin olmadığı onlarca kez söylendi. Ancak define avcıları aramaktan bir türlü vazgeçmedi. Bakalım bu defa o gizli belgeleri bulacaklar mı?

İktidara yakın medyada bir haber:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Antlaşması’nın gizli maddelerinin halka açılması talimatı verdi. Bu karar üzerine çalışma başlatan Dışişleri Bakanlığı, Fransa arşivlerinde saklanan belgeleri dijital ortama aktarmaya başladı...”

/* */
***

Lozan’ın gizli maddelerini 25.02.2012 tarihli yazısında Murat Bardakçı açıklamıştı... Mesela:
“MADDE 10: Ayasofya yeniden kilise hâline getirilecektir...
MADDE 13: Hıristiyan dünyasının organize edeceği her türlü misyonerlik faaliyeti serbest bırakılacak, Türkiye din değiştirmek isteyen vatandaşlarına her türlü desteği verecektir.
MADDE 17: Sevr Anlaşması’nın bazı maddeleri de yine 24 Nisan 2023’ten başlamak üzere hayata geçirilecek, öncelik Ermenistan, Lâzistan ve Kürdistan projelerine verilecektir.”
Olur mu böyle şey diyeceksiniz. Olmaz tabii...
Murat Bardakçı da zaten yazısının sonunda şaka yaptığını söylüyordu.
Lozan’ın gizli maddesinin olmadığı onlarca kez söylendi. Ancak define avcıları aramaktan bir türlü vazgeçmedi. Bakalım bu defa o gizli belgeleri bulacaklar mı?

SERVET

Gazetelerde haber : “Milyoner sayısı 146 bine dayandı.”
Yani... Bankalarda 1 milyon liranın üzerinde parası olanların sayısı 146 bini aşmış. BDDK’ya göre bu kişilerin toplam mevduatı 954 milyar lira...
Bankalardaki toplam mevduat ise 1 trilyon 955 milyar lira... Böylece...
Bankalardaki mevduatın yaklaşık yüzde 50’si 146 bin kişiye ait...
Geri kalan 80 milyon kişi ise öteki yüzde 50’yi paylaşıyor.
Bir başka araştırmaya göre... Nüfusun yüzde 1’i servetin yüzde 55’ine sahip.
Nüfusun yüzde 99’u geri kalan 45’le idare ediyor.
Gelir adaletine doğru hızlı adımlar atılması gerekiyor.

Büyümenin büyüsü!

Güngör Uras ağabeyimiz dünkü Milliyet’te yazdı... Bu yılın ilk çeyreğinde büyüme yüzde 7.2 görünüyormuş... Geçen yılı da yüzde 7.4 ile kapatmıştık... Büyüme hızımız iyi... Ancak neden cebe yansımıyor?

Bunun nedenlerinden birini geçenlerde araştırmacı İbrahim Kahveci Karar gazetesinde haberleştirdi... Dedi ki:

“TÜİK 2006 ve 2015 yılında iki hesap değişikliği ile milli gelirimizi artırarak 859 milyar dolara çıkardı. TÜİK bu hesap değişim yöntemlerine gitmeseydi ve hesaplamada eski seri devam etseydi GSYH büyüklüğümüz 540 milyar dolar olacaktı.

O takdirde bugün 10 bin 532 dolar olan kişi başına gelirimiz 6 bin 683 dolarda kalacaktı. Yani TÜİK iki kez revizyona giderek kişi başına gelirimizi masa başı hesabı ile 3850 dolar artırmış oldu. İşte bu nedenle insanlar gelir artışını açıklandığı kadar hissedemiyor.”

TAKLİT

Şair Orhan Veli çıkardığı Yaprak dergisinde 15 Mayıs 1950 tarihinde şöyle yazıyor:

“Seçimler bitti. Demokrat Parti, Halk Partisi’ni korkunç bir bozguna uğrattı. Oysa ki Halk Partisi, halkı kazanacağını umarak fikirleriyle prensiplerinden son zamanlarda ne fedakârlıklar etmişti. Bütün yayınlarına göz yumulan din dergileri, okullara konan din dersleri, yeniden açılan ilahiyat fakülteleri, imam hatip kursları, türbeler, şahsi sermayeye sağlanan imtiyazlar, her türlü irticaa tanınan haklar; hiçbiri kâr etmedi.”

Özetle... Her kesimi kucaklamak iyi de... Bire bir taklit fayda etmiyor...Halk aslı varken kopyasına oy vermiyor. Biline...

TAVIR

Balyoz davasındaki ateşli savunmalarıyla tanıdığımız Avukat İrem Çiçek mesaj atmış:

- İlçe seçim kuruluna annem ve CHP Milletvekili babamla birlikte gittik. Birimiz Meral Akşener, birimiz Temel Karamollaoğlu, birimiz Doğu Perinçek için imza verdik. Seçimde tabii CHP’ye oy vereceğiz. Ancak tüm adaylar için imza vererek demokratik tavrımızı gösterdik.                                

KÖFTE

İsveç’in resmi internet sitesi, ünlü İsveç köftesinin (Svenska Kottbullar) sırrını açıkladı. Meğer bu köftenin tarifi, 17. yüzyılda Osmanlı topraklarında 5 yıl esir hayatı yaşayan Demirbaş Şarl tarafından alınmış, onun adamlarınca İsveç’e taşınmış. Köfte artık IKEA mağazalarının adeta demirbaşı... Türkiye’de çok seviliyor. Üstelik çok ucuz; 8 köfte, garnitürle birlikte 7 lira. Halkımız bu köfteyi hem ucuzluğu hem temizliği için tercih ediyor. Vatandaş içinde et bulunduğuna emin... Bizim lokantalarda yenilen köftenin içinde ne var, tam emin değiliz... Sonuçta eloğlu bizim köfteyi bize yedirip para kazanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları