loading
close
SON DAKİKALAR

Peki, biz kimiz?

Melih Aşık
Tarih: 01.11.2018
Kaynak: Milliyet

Melih Aşık: "Türk olmayan “Ben Türk değilim” diyebilir, kendi kimliğini rahatlıkla söyleyebilir ama birisi Kürt’üm diyecek diye ben Türklükten çıkmam."

Bizim ülkenin klasik tartışma konularından biri budur: Türk müyüz, Türkiyeli miyiz? Türk’üm deyince ırkçı mı oluruz? Yoksa ‘Türk’ bütün bir milletin adı mıdır? Döner dolaşır aynı sorulara gelir takılırız...

Kartvizitine son olarak Kültür Bakanlığı Danışmanı sıfatını da ekleyen Prof. İlber Ortaylı, 4 Nisan 2013 tarihinde sütunumuzda da yer alan mesajında bakın ne diyor:

-  Türkiye Cumhuriyeti Devleti, binlerce yıllık kadim Türk devlet geleneğinin mirasını devralmıştır...

-  66 yaşında bir tarihçi olarak, bu memleketin Türk ismini ve kimliğini taşımasını istemeye ve bununla onur duymaya hakkım vardır.

-  Birilerinin hayran olduğu Fransa’da aydınlar Fransız vatandaşlığıyla iftihar ederler. “Gururluyum, memnunum ve mutluyum” derler.

-  Sevin ya da sevmeyin, başka kültürlere saygılı olmak zorundasınız ve bu saygıyı Türkler de bekliyor. Tüm mesele bu.

-  Türk olmayan “Ben Türk değilim” diyebilir, kendi kimliğini rahatlıkla söyleyebilir ama birisi Kürt’üm diyecek diye ben Türklükten çıkmam.

-  Herkes kendi kimliğine sahip olabilir ama öbürünün kimliğini kaldırmasını isteyemezsiniz. Fransa’da, Rusya’da bunu derseniz gülerler adama.

Cocu’ya haksızlık!

Fenerbahçe’nin Hollandalı hocası Phillip Cocu, 10. maçta 5. mağlubiyetini alınca kendini kapının önünde buluverdi. Dün bir dostumuz bu olayla ilgili yarı şaka yarı ciddi dedi ki:

“Bay Cocu görevine neden son verildiğini anlamakta sanırım hayli güçlük çekecektir.

Neden mi? Adam, yahu ben çıktığım 10 maçta 2 galibiyet, 3 beraberlik 5 mağlubiyet almışım ama başarısızım diye kapının önüne konuyorum. Aynı ülkede girdiği 10 seçimin 10’unu da kaybeden siyasi lider hâlâ partinin başında, hâlâ kendisinin başarılı olduğunu söylüyor ve toplumun önemli bir kesimi ondan hâlâ bir şeyler bekliyor. Benim suçum, 10 maçta iki galibiyet, üç beraberlik almak mı, 5 yenilgi daha almamak mı, derse ne cevap vereceğiz?”

ZİYARET

Cumhuriyet Bayramı’nda Anıtkabir’i yine yüz binler ziyaret etti.

Geçmişte ziyaretçi sayıları her ay Anıtkabir’in internet sitesinde ilan edilirdi. Org. Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığı sırasında bu uygulamaya son verildi. Rakamlar internet sitesinde ilan edilmediği gibi, basına da verilmez oldu.

Bu rakamların gizli tutulmasının sebebi nedir? Şu ana kadar bunun mantıklı bir açıklaması yapılmış değil!

ÇALTI

CHP’de il ve ilçe belediye başkanlıklarına büyük bir ilgi var... Peki, adaylar gerçekten kentin ve halkın sorunlarıyla ilgili mi?

Doğrusu, çoğunun adını seçimden seçime duyuyoruz...

Seçim olmadığı zamanlarda da ilçesiyle ilgilenen isimler mi?

Elbet var... Bunlardan birini yakından tanıyoruz; Dursun Çaltı...

Şişli ile ilgili 41 projesi bulunan, ilçenin sorunlarıyla yılın her günü ilgilenen Dursun Çaltı, Şişli’den belediye başkanlığına yine aday oldu. İyi şanslar diliyoruz...

YAMYAM

İstanbul’da Taksim - Sultanahmet gibi turistik yerlerde taksi bolluğu var ama vatandaş taksi bulamıyor. Çünkü taksiler turist avcılığı yapıyor, bizim vatandaşları almıyor...

İçişleri Bakanlığı açıkladı...

İstanbul ve Ankara dâhil 10 büyük ilde müşteri kılığında taksiye binen sivil polislerin de katılımıyla son yapılan denetimlerde...

66 adet araç trafikten men edilmiş, toplam 1279 araç şoförüne 297.697 TL para cezası kesilmiş... Demek bir denetim var... Ama yeterli olmuyor... Demek ki daha sıkı ve sürekli denetim gerekiyor.

DÖNME

Profesör Örsan Öymen, Cumhuriyet’teki yazısında, bizdeki “Osmanlı’ya dönme” heveslerine değiniyor ve bir merakını dile getiriyor:

- İtalyanlar neden Roma İmparatorluğu dönemine, Yunanlar neden Bizans İmparatorluğu dönemine dönmek için çaba sarf etmiyor da biz Osmanlı’ya dönmek için bu kadar hevesliyiz?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları