loading
close
SON DAKİKALAR

Zor dostum zor!

Melih Aşık
Tarih: 14.07.2018
Kaynak: Melih Aşık: Milliyet

Melih Aşık: Herhalde TBMM artık çoğunlukla Beştepe’den gelecek talepler doğrultusunda yasa yapacaktır.

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, CHP grubuna yeni anayasa uygulamaları konusunda konuşma yapmış:

- Temel hak ve hürriyetler konusunda kararname yayınlanamaz ancak yapılan düzenlemelerde yetki aşımı var, demiş...

 
/* */

Can alıcı soru burada ortaya çıkıyor...

Cumhurbaşkanı kararnameleri Anayasa’ya aykırılık arz ederse ne olur?

CHP teorik olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir...

Başvurdu diyelim... Acaba sadece 192 sayfalık “1” no.lu kararnameyi Anayasa Mahkemesi kaç ayda inceler, ne ölçüde bağımsız karar verebilir? 15 üyesinden 12’si Cumhurbaşkanı’nca atanan bir mahkemeden söz ediyoruz...

Özetle... CHP’nin kararnameleri iptal ettirmesi pratikte pek mümkün değildir. Anayasa’ya göre TBMM aynı konuda kanun çıkarırsa CBK hükümsüz hale gelir. Gelir de... Cumhurbaşkanı’nın partisi ve ortağı çoğunluktayken Meclis’in böyle bir yasa yapması mümkün mü?

Herhalde TBMM artık çoğunlukla Beştepe’den gelecek talepler doğrultusunda yasa yapacaktır. Bu yasalar da torba yasa şeklinde çıkacak, muhalefetin kürsüden konuşma olanakları sınırlanacaktır. CHP’nin araştırma önergeleri iktidarca kabul görmeyecektir...

Başkanlık Anayasası TBMM’yi sembolik hale getirdi. Muhalefete ise demeç vermek dışında faaliyet alanı bırakmadı.

TBMM için uyku vaktidir...

Botanik nedir?

İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’yle ilgili bilgiyi üniversitenin internet sitesinden okuyoruz:

“...Bahçe’de ağaç, çalı, otsu, tropik ve subtropik yaklaşık 5000 adet bitki bulunur. Bahçe, bitki çeşitliliği ve Türkiye’nin en eski botanik bahçesi unvanı ile gerek yurt içi gerekse yurt dışında (400 botanik bahçesi ile tohum alışverişi yapmaktadır) tanınan, saygın bir konuma sahiptir. Bahçe ve seralar her yıl 1000’den fazla biyoloji lisans öğrencisinin eğitim ve öğretimine katkıda bulunurken belirli günlerde de ilköğretim öğrencilerine, İstanbul ve yakın çevresinde yaşayan insanlara ve yabancı konuklara, bitki dünyasından ilginç örnekler sunmaktadır..”

İşte yok edilecek bahçe budur...

İZİN

Yılık izinden bir parçasını kullanmamıza izin verilmesini rica ediyoruz...

Tekrar görüşmek üzere...

SAYGI

Yeni sistemde, “3” no.lu Kararname’ye göre, tüm bakanlar yanında tüm bakan yardımcıları ve tüm genel müdürler de Cumhurbaşkanı’nca bizzat atanıyor... Cumhurbaşkanı bakanlığa bağlı genel müdür atarken bakana sormak, onun görüşünü almak zorunda değil... Böyle olunca bakanların yardımcılarını ve genel müdürleri yönetmesi hayli zor olacağa benziyor. Cumhurbaşkanı tarafından bizzat atanan bir genel müdür üzerindeki bakana eskiden olduğu gibi bağlılık ve saygı gösterir mi? Yoksa arkasında Cumhurbaşkanı’nın desteğini hissettiği için başına buyruk mu davranır?   

NİYET

CHP Başkanı Kılıçdaroğlu demiş ki:

“Bu dönemde Meclis’i aktif şekilde çalıştırmamız gerekiyor. CHP grubu ciddi ve bilgiye dayalı bir muhalefet gösterecek.”

Bülent Tezcan, Çorlu tren kazası’nın ardından bilgiye dayalı muhalefete örnek veriyor, diyor ki:

Bu konuyu siyasal bir tartışma haline getirme niyetinde değiliz. Teknik raporu bekleyeceğiz.

Teknik raporun hazırlanması en az 6 ay sürer... Ne kadar dürüst bir rapor hazırlanır o da bilinmez. Sonuçta olay küllenir. CHP’ye de yapacak iş kalmaz.

Özetle... CHP yönetiminin “demeç muhalefeti” yapmaya bile niyeti yoktur...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları