loading
close
SON DAKİKALAR

Rusya’nın PYD politikasına farklı bakalım, Ankara yanlışta

Orhan Bursalı
Tarih: 11.02.2018
Kaynak: Orhan Bursalı-Cumhuriyet

Orhan Bursalı: Rusya’ya göre, PKK/PYD Suriye’nin birliğiiçinde varlıklarını sürdürürlerse, Amerikan politikası boşa çıkar. Suriye’nin birliği federasyon biçiminde mi olur, kantonlar biçimindemi, ama mutlaka Şam’ın kontrolü altında olmalıdır.

Rusya’nın Soçi kentinde, biliyorsunuzSuriye’deki neredeyse tümtarafların katıldığı toplantı yapıldı.Rusya, taraflardan biri olan Türkiye’yeyönelik terör faaliyetlerinin altında imzasıolan PKK/PYD tarafını da davet etti. Türkiyebunu şiddetle reddetti.
Ankara öteden beri bunu reddediyor.Peki haklı mı? Rusya ne yapmak istiyor?
“Teröristlerle aynı masaya oturmayız”gibi yaklaşımlar, iyi incelenmeden, bir“ülke politikası” olarak dokunulmaz kabuledilirse gerçeklikten uzaklaşabiliriz.
Bu nedenle bu konuyu irdelemeliyiz...Çünkü Ankara’nın daha başından yanlışpolitikasını kabul etmek zorunda değiliz,bugün de Suriye politikası, tıpkı 6 yılönceki gibi, yanlış seyrediyor ve Ankara Türkiye’yi giderek daha büyük açmazlara sürüklüyor.
Tarafların durumlarına bakalım.

ABD’nin en güvenilir üssü
Bu konuda bir tartışma yok: IŞİD’e karşıpolitika bahanesi altında, bir PKK/PYDbölgesi yarattı. Esas amacı da budur.IŞİD en yoğun iki bölgede sıkışıp kaldı.Ama bir sıkımlık canı olan IŞİD’in oralardavarlığını sürdürmesine göz yumuyor.Dahası, mesela Esad ordusunun IŞİD’ekarşı girişimlerine bile karşı çıkabilir. IŞİDvarlığı, ABD’nin PKK/PYD ittifakına meşruluk kazandırması için gereklidir. TümABD liderlerinin ağzında, Türkiye’ninbastırmalarına karşı, “güçlerimizi IŞİD’e yoğunlaştıralım” sakızı çiğneniyor.
ABD PKK/ PYD’yi koruması altına aldı.Generallerinin, Münbiç’e Türkiye’den birsaldırı gelirse karşılık veririz açıklaması bu kararlılığın ifadesidir. Yani Türkiye-ABD savaşına gönderme yapıyor: “Karşındakim var, bir bak...”
ABD’nin orada sıkı durmasının iki nedenivar.
1) Tamamen kontrol altında tuttuğu ve istediği gibi kullanacağı bir siyasi-askeri güç.
2) Bir güç kullanımı, Suriye’nin kesinbölünmesi için. Suriye’nin bölünmesi ABD politikasının esasıdır. Araç daPKK’dir. Neden bölünme? Sünnileri2011’de Esad’a karşı kışkırtmasıyla başlayaniç savaş çıkarma Amerikan politikasınınbir devamı. Rusya’nın (ve İran’ın) Esadile askeri ittifakına karşı bir pozisyon.

İsrail de savaşın ana tarafı
Bu bağlamda, Suriye’nin parçalanması,İsrail’in de güvenliği açısından gerekli.ABD’nin tüm Ortadoğu politikasınınköşe taşlarından biri hep İsrail’dir. Bunu unutmayın. Nitekim İsrail de, Şam’ınülkesine egemen olmaya başlamasıyla,Suriye güçlerini bombalamaya kalkışıyor.Yani İsrail aslında Suriye’deki savaşınana unsurlarından biri. Gerektiğindedaha büyük saldırılara girişe bileceğinini şaretlerini verdi.
3) PKK/PYD’nin varlığını öylesine kendine bağladı ki, artık emperyalizmin anagücü haline getirdi. PKK/PYD istese bileABD’nin kontrolü dışında davranamaz.Bu gücü, gerektiğinde İran’a karşı da güçlendiriyor.
4) ABD Ortadoğu’yu sürekli bir savaş bataklığı içinde tutacaktır. MeselaBarzani’nin güçlerini öyle istediği gibi kullanabileceğini sanmıyorum.
Özetlersek, ABD’nin ana politikası Suriye’yi parçalamak. PKK/PYD’yi büyükbir askeri güce büyüterek, bu bölünmeyisürekli hale getirecek.

Rusya: Kaybetti ama pes etmedi
Moskova’nın ana politikası Suriye’nin bütünlüğü. Soçi politikası bunun bir göstergesiydiaynı zamanda.
PKK/PYD üzerinde, ABD ile bir rekabet var şüphesiz. Amerikan emperyalisti,bu rekabeti kazandı: PKK/PYD’yi ağır silahlarla donatarak, himayesi altına alarak,gerekirse senin için savaşırım işaretlerinivererek...
PKK/PYD’nin, böyle bir himaye olmadan orada tutunması çok zor.
ABD, bu rekabeti kazandı, ama Rusyapes etmedi. Rusya tüm savaşan tarafları,bu arada PKK/PYD’yi de Soçi’ye davetederek, bu gücü Suriye’nin bütünlüğünün bir parçası içinde tutmak, görmekistiyor. Esas olan Suriye’nin birliği bütünlüğüdür.PKK/PYD bu birliğin bir parçasıolursa bu gerçekleşir ve ABD’nin bölme politikası boşa çıkabilir.
İktidar yanlıları Rusya’ya saldırıyor: İkili oynuyor, Moskova’da bürolarını açık tutuyor,koruyor. TV’lerde yorumda bulunan “uzman stratejistler” de böyle konuşuyor.
Rusya’ya göre, PKK/PYD Suriye’nin birliğiiçinde varlıklarını sürdürürlerse, Amerikan politikası boşa çıkar. Suriye’nin birliği federasyon biçiminde mi olur, kantonlar biçimindemi, ama mutlaka Şam’ın kontrolü altında olmalıdır.
Böyle bir çözümde, Türkiye de sınır saldırılarında muhatabının kim olduğunubilir: Şam!

Yarın: Ankara bunu görmüyor mu?...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları