loading
close
SON DAKİKALAR

10 Kasım için hatırlananlar: Akıldan başka yol göstermedi

Yalçın Bayer
Tarih: 09.11.2018
Kaynak: Yalçın Bayer-Hürriyet

Yalçın Bayer: ATATÜRK yurt kurtarıcılığının yanı sıra birbiri ardına devrimlerini gerçekleştirmiştir. O zamanki 1. Meclis çoğunluğunun bu devrimlere inanmamış olduğu bilinirken, Atatürk’ün gayesi ne idi?

Tanzimat’ın yapamadığı, yapılmadıkça, medreseden yetişme şeriatçıların vicdanlar üzerindeki egemenliği yıkılıp laik bir devlet sisteminde dünya işlerini yalnız akıl yolu ile çözüp çevirmedikçe, dini sadece Tanrı ile kulu arasında bir vicdan işi olarak bırakmadıkça, baştaki istibdat yıkılsa bile Tanrı adına toplumu hükmü altında tutan geri medrese şeriatçılığının yarattığı yığın despotluğu önlemedikçe, insan laik ve müspet bilimlere dayanan eğitimle değiştirilmedikçe; toplumu değiştirmeye, ilerletmeye, kalkındırmaya, vicdan ve akıl hürriyeti yolundan siyasi hürriyete kavuşturmaya, rejimi devamlı ve kararlı bir hürriyet rejimi yapmaya imkân yoktu.

Kayıtsız şartsız millet hâkimiyeti tek amacı idi.

Atatürk’ün isteği, devrimciliğini köylere kadar yaymak ve din adamlarını bu disiplin içinde yetiştirmektir. Atatürk sonrası idare bu görevi yeterince yerine getirmemiş; Cumhuriyet devrinde yetişen aydın kuşaklara mal etmemiştir. Atatürk milliyetçiliğinin ırkçılık ve mezhepçilik dışında kurulmuş olduğunu hatırlatmak isteriz.

Atatürk milliyetçiliğinde Türküm diyene “Hayır. Sen Arnavut, Kürt, Çerkez, Boşnak asıllısın, yabancısın” denemez; Atatürk milliyetçiliğinde “Sen Sünnisin Müslümansın, sen Alevisin bizden değilsin” denemez.

Atatürk laik düşünce ile bu ayrılığı kaldırmıştır.

Müslümanız, Müslümanlığı bilmeyiz. Atatürkçüyüz, Atatürkçülüğü bilmeyiz.

Atatürk bir devrimci idi.

Anadolu’yu tek bir milletin bütünlüğü, yurdu, yuvası yapmıştır.

Atatürk bize akıldan başka bir yol gösterici bırakmamıştır.

Yalnız, akıl ve vicdan hürriyetini sınırlayıcı, eğitim ve hukuk birliği ile laikliği sarsıcı her şey Atatürkçülüğe ihanettir. Bu hıyanet maalesef Atatürk öldüğünden beri yapılagelmiştir. Prof. Dr. Cengiz KUDAY

GÜNÜN BİLGİSİ

ATATÜRK, gerek “Gazi M. Kemal” gerekse “K. Atatürk” imzalarını (taklit edilme olasılığını ortadan kaldıracak biçimde) mühre kazıtmış ve Bakanlar Kurulu kararlarını imza mührünü basarak onaylamıştır. Bu imza mühürleri AnıtkabirMüzesi’nde bulunmaktadır.” Cengiz ÖZAKINCI

Anka Ajansı (2)

1970’lerin ortasından beri en çarpıcı, en doğru, en etkili haberleri abonelerine dağıtan, güvenilir gazetecilik yapan bir basın ajansıydı Anka... Ekonomik nedenlerle kapatılması büyük üzüntü yarattı. Bu kurumdan çok başarılı gazeteciler yetişti. Altan Öymen, “Bu başarılı isimleri benden önce ve sonra diye ayırmak gerekiyor” dedi. Müşerrref Hekimoğlu’nun vefatından sonra Anka’nın yönetimini Nazif Ekzen yürüttü; sonra da yönetime Veli Özdemir geldi.

Bu kadar güçlü bir kadroda bulunan isimleri unutmamak elde değil. Eksik kalan meslektaşlarımızın isimlerine devam ediyoruz: Eşref Erdem, Hasan Cemal, Zafer Mutlu, Sevgi Soysal, Osman Arolat, Ali Polat, Yasemin Çongar, Cevat Taylan, Kuvvet Başarır, Gül Önet, Nursel Gürdilek, Raşit Gürdilek, Ragıp Erten, Oktay Kurtböke(Cumhuriyet’ten ötürü), Dinç Tayanç, Jülide Gülizar, Ayşegül Dora(İstanbul temsilcisi), Varlık Özmenek, Metin Aksoy, Ahmet Kahraman, Vecdi Seviğ, Murat Gençosman, Mehmet Ocaktan.

OKUYUNUZ

TRT İYİ Parti’ye niçin ‘İP’ diyor. Bedri YAŞAR

TÜYAP Kitap Fuarı’nda bazı yazarların imza günleri.

GAP’ın temelini Atatürk ne zaman attı? Ramazan TOPDEMİR yazıyor.

ELAZIĞ Maden’deki 256 yıllık ‘Maden-i Hümayun Emaneti Emin Sarayı’ 18 yıldır restore edilmeyi bekliyor.

AKP’liler bastırıyor. Aday adayları...

YONCA TOKBAŞ DİYOR Kİ

YAZAR, koşar, konuşmacı, arısever Yonca Tokbaş’a “Arıcılık dünyasında ne oluyor?” diye sorduk. Hayli uzunca, güzel bir yazı gönderdi. “Sizi okuyan 1 kişi, yarın 1 arı kurtarsa kendimi şanslı sayacağım. TOG gençleri ile Arı Sevgisi eğitimleri yapıyoruz. Diğer STK’lar, özel kurumlar, hepsi ile çalışmaya hazırım. Arı sevgisi konuşmaları yapıyorum” diyor. Bir dahaki yazımızda anlatacağız.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları