loading
close
SON DAKİKALAR

Arılar ‘mucize koruma’ bekliyor

Yalçın Bayer
Tarih: 14.11.2018
Kaynak: Hürriyet

Yalçın Bayer: Tozlanmanın dünya ekonomisindeki değeri yaklaşık 265 milyar Euro ve dünyanın tozlanma ile hayat bulan tüm tohumlarının yüzde 75’i arılar sayesinde.

SİZ hiç bir muz ağacının nasıl büyüdüğüne ve nasıl meyve verdiğine şahit oldunuz mu? Veya bir domates nasıl oluşuyor biliyor musunuz?

Domatesin olması için ya arı olacak ya da kimyasal. Eğer sağlıklı, doğal besin kaynakları istiyorsak arıları korumak ve bu konuda bilinçlenmek zorundayız.

Doğadaki her şey mucizevi bir dengede.

Bozan, dinlemeyen biziz. İnsanlar.

Ben bir muz ağacının meyvesinin nasıl oluştuğunu gözlerimle görene kadar hayatımda hiçbir meyvenin, bir yeşilin, bir sebzenin soframıza gelirken nasıl uzun bir yoldan geldiğini, ne çok şey yaşadığını, nasıl doğduğunu, büyüdüğünü ve geliştiğini bilmiyordum. Anneannem geliyor aklıma, sofrada yemek kalınca “Arkandan ağlar” derdi... Şimdi ziyan görünce ben ağlıyorum!

Tarımsal kesimdeki kötü ilaçlama ve kimyasallar yüzünden şehirler arılar için sığınak oldu.

Bakın, Japonya son 10 yılda balarısı kolonilerinin yüzde 25’ini, Amerika yüzde 30-40’ını, Avrupa ise neredeyse yüzde 53’ünü yitirdi. Arılar bu hızla ölmeye devam ederse yaşanacak 4 yılımızın kalacağı gerçeği ile baş başayız.

Tozlanmanın dünya ekonomisindeki değeri yaklaşık 265 milyar Euro ve dünyanın tozlanma ile hayat bulan tüm tohumlarının yüzde 75’i arılar sayesinde.

Diyeceğim o ki benim meselem bal filan değil, ‘arı’!

Arıların kurtarılması, korunması gerek. Yaklaşık 8 yıldır bu konuda eskiden köşemde, şimdi sosyal medyamda sık sık paylaşımlarda bulunuyorum. Eskiden pek ciddiye alan, duyan yoktu. Şimdi ise “Sayende öğrettiğin yöntemle bir arının hayatını kurtardım” diye her gün yüzlerce mesaj alıyorum. Diyorum ki bugün de en azından 100 tane arı kurtardık.

(Geçen hafta, kendisini ‘yazar, koşar, konuşmacı, arısever’ olarak tanıtan Yonca Tokbaş’a “Arıcılık dünyasında ne oluyor?” diye sorduğumuzu açıklamıştık... Yazının tamamını internetteki köşemizden okuyabilirsiniz.)

CHP KISIRLAŞIYOR

CHP henüz İstanbul, Ankara ve İzmir adaylarını tespit edemedi.

CHP, İstanbul ve Ankara’da yeni hamlelerle AKP ile arasındaki oy farkını kapatması gereken bir parti değil midir?

CHP çoktan ‘araziye’ çıkmalıydı. Ancak genel merkez henüz bu noktada değil... ‘İttifakla’ aranan adaylar (İstanbul’da Abdüllatif Şener, Ankara’da Mansur Yavaş) iki lider arasında konuşuluyor. Bu da CHP’nin siyaseten ne kadar ‘kısır’laştığını göstermiyor mu?

Bundan 10-15 yıl önce olsaydı, CHP onlarca ismi ‘sahneye’ çıkarırdı.


Bu sıkıntının sonuçlarının hesabı bir gün görülecektir!

HİPOKRATES VE GALENOS’A AYIP

TÜRK Tabipleri Birliği halkımıza ve TBMM’ye sesleniyor! “Bizler tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrates’ten, Bergamalı Galenos’tan beri bu topraklardayız. Toplam 44 maddelik torba kanun teklifinin sadece 24. maddesinde bir düzenleme gördük. Bütün hekimlerin yıllardır yasalaşmasını beklediği ‘Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’ ile hiçbir ilgisi olmayan, zaten olanın dışında herhangi bir yenilik içermeyen; ne hekim cinayetlerini ne de sağlıkta şiddeti bırakın önlemeyi, azaltmaya bile yaramayacak bir “düzenleme”!

Bu kanun teklifi derhal geri çekilmelidir.”

MESAJ PANOSU: ‘KUZEY ORMANLARI’ ÇOCUK KİTABI OLDU

- HÜRRİYET’in aile-çocuk yazarı Ömür Kurt, kuzey ormanlarından yola çıkan bir yabanördeği ailesinin gözünden dünyanın sorunlarını anlatıyor. Savaşlardan mülteci kamplarına, nükleer santrallerden betonlaşan şehirlere kadar dünyanın tüm sorunlarını anlatan ‘Yaban Ördeği Ailesinin Göç Yolculuğu’ adlı kitap, aynı zamanda Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı tarafından ‘2017 yılının çocuk romanı’ seçildi.

- CHP milletvekili, PM üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyesi mimar Gökan Zeybek, 31 Aralık’ta başvuruların sona ereceği ilan edilen imar barışı yasasında yaşanan suistimaller nedeniyle araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

BİLİYOR  MUSUNUZ

- ANKARA Avusturya Büyükelçiliği’nde önceki akşam tertiplenen bir törenle Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan Suver’e “Avusturya Devleti Altın Şeref Madalyası” verildiğini...

- EDİRNE Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde her çarşamba 18.00’de Dr. Serdar Taşçı ile ‘Bilim, Felsefe, Toplumbilim Konuşmaları’nın yapıldığını...

- RUSYA uzmanı gazeteci Cenk Başlamış’ın ‘Bir Türk Gazetecinin Gözünden Rusya’ başlıklı söyleşisinin 17 Kasım Cumartesi 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde yapılacağını...

- TBB, NKÜ, TESKİ ve TRAKYAKENT’in düzenledikleri ‘Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı’ projesinin tanıtımının 15 Kasım 2018 tarihinde Ramada Otel’de düzenleneceğini...

- ESKİ Adalet Bakanı, DSP PM üyesi Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’ün, Atatürk düşmanı Kadir Mısıroğlu’nu ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın derhal görevden alınması gerektiğini açıkladığını...

- ALTINBAŞ Üniversitesi ve Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) işbirliğinde düzenlenecek olan ‘Şirin Tekeli Yerel Yönetimler Akademisi’nde, yerel seçimlere katılmak isteyen muhtar, meclis üyesi ve belediye başkan adaylarına eğitimler verileceğini...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları