loading
close
SON DAKİKALAR

Demirel üsleri neden kapattı?

Yalçın Bayer
Tarih: 09.08.2018
Kaynak: Yalçın Bayer - Hürriyet

Yalçın Bayer; Süleyman Demirel, Kıbrıs Harekâtı’ndan sonra Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunun kaldırılmaması nedeniyle 1975 yılında Amerikan üs ve tesislerini kapattı. (21 üs ve tesiste, 5 bin asker ve sivil personel bulunuyordu.)

Demirel, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Kissenger ile Türkiye’de, Başkan Ford ile Brüksel’de silah ambargosunun kaldırılması konusunu görüştü. Türkiye’ye uygulanan ambargonun TSK’nın savaş gücünü zayıflattığını ve dolaylı olarak da NATO’nun gücünün zaafa uğradığını anlattı. Muhatapları konunun ciddiyetini kavrayamadılar, kulak arkası ettiler ve Demirel lafı uzatmadı, diplomatik geyik muhabbetlerine girmedi, 25 Temmuz 1975 tarihili Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile üsler ve tesisler kapatıldı; asker ve sivil personel sınır dışı edildi. İncirlik ise sadece NATO amaçlı kullanımla sınırlandırıldı.

Kıbrıs çıkartmasından itibaren (1974) ambargo altında neredeyse dünyadan dışlanmış Türkiye, Bakanlar Kurulu kararıyla dünyanın jandarmasını kapı dışarı etti.

Sonunda, 1978 tarihinde ABD Kongresi ambargo kararını kaldırdı; buna rağmen üsler ve tesisler hemen/otomatikman açılmadı. 12 Eylül’ün kudretli generalleri 18 Kasım 1980’de açılışa izin verdiler..

ABD, stratejik ortağımız(!) olarak her türlü Türkiye karşıtı herzeyi yiyor; Fırat’ın doğusunda neredeyse 75 bin kişilik Türkiye’ye hasım bir muharip güç organize ediyordu.

Son olarak, bir papazı bahane edip Cumhurbaşkanı’nın yeni sisteme göre atadıği iki önemli bakan hakkında ekonomik linç operasyonu başlattılar.


İki bakana karşı reva görülen muamele ulusal gururu rencide ederken geçmişe uzandım...

Geçmişte ABD ambargosuna verilen yanıtları düşündüm.

KANSER TEDAVİSİ ÜCRETSİZ Mİ?

- KANSER hastasıyım. 2 haftada 1 damardan Altuzan alıyorum. Ayrıca kemoterapiyle tedavi sürecim devam ediyor. 5 Temmuz’da yürürlüğe giren ‘SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde kanser tedavisinin tüm safhalarının ücretsiz’ olacağına dair kararnameye rağmen 6 Temmuz’da Medicalpark Göztepe Hastanesi’nde (kemoterapi servisi) uygulanan Altuzan takviyesi için geldiğimde eskiden olduğu gibi 200 TL tahsil edilmiştir. Konuyla ilgili bu değişiklik hakkında bilgi verdiğimizde kendilerine bir bilgi verilmediğini söylediler. Bu hastanenin SGK ile anlaşması mevcut. Sonuçta mağdur olan kanser hastası ve ailesi. CİMER, BİMER, Sağlık Bakanlığı, SGK’ya başvurdum, hepsi topu taca atmaya devam ediyor.

(Hastaneden gelen son bilgiye göre: üniversite hastanesi olduklarını belirterek bu kararnameden muaf olduklarını belirtiyorlar. Bana gönderdikleri faturada üniversite hastanesi olduklarına dair bir belirti yok. Resmi Gazete’yi elimden geldiğince incelediğimde belirttikleri üniversite hastanelerinin muaf olduklarına dair bir ibareye rastlayamadım.) Oraj ÖZDEMİR


‘AŞTİ ESNAFI BU KİRALARI ÖDEYEMEZ’

AŞTİ Otobüs İşletmeleri Dernek Başkanı Mustafa Özbakır diyor ki: “Bizler yıllardır AŞTİ’de esnaflık yapmaktayız ama artık yapamayacak duruma geldiğimizi üzülerek belirtmek isterim. Yeni göreve başlayan AŞTİ yönetimi göreve gelir gelmez bütün yazıhanelerin, dükkânların ve büfelerin kontratını 10 yıllık süreniz doldu diye feshetmiş, bütün esnafı yeni kontrat yapmaya zorlamıştır. Yeni konrat şu şekilde: bütün kiralara yüzde 100 zam, ortak gidere yüzde 100 zam ve yazıhanelere ait küçücük bürolara da aylık 2 bin TL kira bedeli. Yani bir yazıhanenin, büronun kirası ve ortak gideri ocak ayında 7 bin 500 TL iken şu an en az 17 bin TL oluşmuştur. Kontrat yapmak istemeyen esnafa ‘O zaman boşaltın’ diye zorla yeni kontrat imzalatmışlardır. Zorla diyorum çünkü bizim başka bir mesleğimiz yok. Sektör mazot fiyatları ile kıvranırken bu kiralar nasıl ödenebilir? Hani TEFE-TÜFE’ye göre artış yapılmak zorundaydı? Hani esnafın görüşü alınırdı? Kiraya yüzde 100- yüzde 120 zam nerede görülmüştür?

Bizim bu kiraları ödeyebilmemiz mümkün değildir.

BİLİYOR MUSUNUZ

- MİLAS Ticaret ve Sanayi Odası ve Mimarlar Odası Milas Temsilciliği’nin işbirliğinde Prof.Dr. Ahmet Adil Tırpan ve Prof.Dr. Raffaella Pierobon Benoit’in onuruna düzenlenen, ‘Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumları’nın 11’incisinin 10-11 Ağustos’ta ‘Karia’da mimarlık’ ana temasıyla Milas Milashan Otel’de yapılacağını...

- VİZE (Kırklareli) Tarih ve Kültür Festivali’nin 10-18 Ağustosta yapılacağını...

- ODUNPAZARI Belediyesi’nin ‘4. Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın 9-11 Ağustos tarihinde Tarihi Odunpazarı Meydanı’nda gerçekleştirileceğini...

MESAJ PANOSU

- YARGI bir devletin münhasır egemenlik alanıdır. Kendini güçlü gören her devlet ‘yargılama faaliyeti’ üzerinden racon kesmeye kalkarsa -ekonomik maliyet bir yana- itibar kaybının zararlarının telafisi mümkün olmaz. Melike GÖRGÜLÜ

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları