loading
close
SON DAKİKALAR

‘Tazelenme Üniversitesi’

Yalçın Bayer
Tarih: 21.02.2019
Kaynak: Yalçın Bayer-Hürriyet

Yalçın Bayer: “Yaşlandım, zaman değişti. Birçok şeyi bilmiyorum, öğrenmeliyim” diyenler, merkezi Akdeniz Üniversitesi olan ‘Tazelenme Üniversitesi’ne kayıt oluyor.

60 yaş ve üstü için düşünülen bu gönüllüler projesinin sahibi, Akdeniz Üniversitesi Geriatri Profesörü İsmail Tufan ve ekibi. Yaşlılığı güzel ve sağlıklı geçirmeyi mümkün kılan ‘Tazelenme Üniversitesi’ yaşam boyu öğrenme ve sosyalleşme için de yaşlılara fırsatlar sunuyor. Buraya devam eden ve öğrenen yaşlıların gençler ve torunlarıyla iletişimleri de artıyor. Belki de bu yüzden birçok üniversitede de ‘Tazelenme üniversiteleri’ açılıyor. Artık artan yaşlı nüfusumuzun da mutlu ve sağlıklı olması, yaşama tutunması için yapılması gerekenleri ve insana yatırımı herkesin görmesi lazım.

Yine Antalya’da ‘Mavi Ev’ projesini hayata geçiren İsmail Hoca, ‘Demantia’ (Demans) ve ‘Alzheimer’(Alzaymır) hastaları ve onların yakınları için umut oldu. Yaygınlaşmasını umduğumuz bu çalışmaları YouTube’dan izleyin. Yaşlılıkta artan sayıda görülen unutkanlık ve bunama sorunlarını yaşayanlar ve onların yakınları yalnız olmadıklarını, onlara rehberlik eden gönüllü bilim insanları olduğunu görerek mutlu oluyorlar ve kendilerini güvende hissediyorlar. Yapılan rehberlik yalnızca hastalar için değil, onlara bakanlar için de çok önemli. Sosyal yaşamdan kopmadan, ruh sağlığını koruyarak, hastalarını güvenle emanet edecekleri, hayatlarını kolaylaştıracak böyle çalışmalara toplumda şiddetle ihtiyaç var. Seçim üzeri bunu bütün yönetimlere ve tabii belediyelere hatırlatmakta da fayda var. İnsana yatırım, her yatırımın üstünde olmalı.

Saliha Aysel BEREKE-ANTALYA

‘ANGUS İSTEMİYORUZ’

GÜNEYDOĞU Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya ovası havzasında yer alan 41 ilde hayvancılığı teşvik edecek olan karar, Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe girdi. Trakya bölgesinden bir ili dahi göremedik. Ne yani, Trakya ve Marmaralılar hayvan yetiştiremezler mi? Trakya’yı teşvikten uzak tutarsanız bakarsınız ilerde o lezzetli etlerden de uzak kalırsınız. Teşvik verilecekse de ‘Angus’a vermeyin sakın! Amerika’da bile iyi restoranlarda Angus eti verilmez.

1.KARAKAŞ

DİL-Ekin söyleşimizin konuğu Prof. Dr. Seçil Karal Akgün, Başkent Üniversitesi Ord. Prof. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluş öyküsünü paylaşacak. Bu söyleşide Enver Ziya Karal’ın yaşamının ve onurlu bir görev olan Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin müze haline getiriş öyküsü anlatılacak.

Figen ÇAKMAKOĞLU-Dil Derneği Genel Yazmanı

“SAYIN Kılıçdaroğlu bence çok zorlama, bir yanında bozanlar varken diğer yanında gerçek ozanlar durmaz.” 

Erdal ERZİNCAN

ÇYDD 30 YAŞINDA

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği, bundan 30 yıl önce, 21 Şubat 1989’da kuruldu.

30 yılda on binlerce gencimize eğitim olanağı verdiğimiz için övünüyoruz.

ÇYDD, Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Ekşi ile bir yıl; yüreğinin sesi ile aklını en güçlü şekilde birleştirmeyi başaran Prof. Dr. Türkan Saylan ile 19 yıl; Ergenekon kumpasları karşısında kamuoyuna, üyelere, bağışçılara verdiği güvenle derneği dimdik ayakta tutmayı başaran Prof. Dr. Aysel Çelikel’le 10 yıl, 30 yıl içinde büyüyerek bugünlere geldi.

110 şubesi, 16 bini aşkın üyesi, onlarca projesi, binlerce destekçisi ile 30. kuruluş yılını kutlayan ÇYDD, yolculuğunu kararlılıkla sürdürecektir.

Başta Prof. Dr. Türkan Saylan olmak üzere, bugün aramızda olmayan bütün kurucu ve yöneticilerimizi saygıyla anıyor; gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimine verdikleri destek ve Cumhuriyetin değerlerini yaratmak için esirgemedikleri emekleri için teşekkür ediyoruz.

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘AYNI GEMİDE DEĞİLİZ’

TÜRKİYE Komünist Partisi’nin 81 il ve ilçelerinde “Paranın saltanatı varsa, halkın TKP’si var” ve “Aynı gemide değiliz” sloganları ile seçime katılacağını açıklarken, İstanbul’da Zehra Güven, Ankara’da Fatma Korur ve İzmir’de Senem Doruk İnam’ı büyükşehir adayı olarak gösterdiğini...

KADIKÖY Belediyesi’nde CHP’yi epeyce sıkıştıran Kadıköy İBB AKP grup sözcüsü, genç siyasetçi Ömer Şahan’ın isminin AKP listelerinde görülmemesinin AKP’liler arasında dikkat çektiğini...

SP İBB başkan adayı Necdet Gökçınar’ın gazetecilerle bir araya gelip soruları yanıtladığını...

VATAN Partisi İzmir büyükşehir belediye başkan adayı Dr. Rifat Mutlu’nun yarın İzmir projelerini açıklayacağını...

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın doğalgaz dağıtım şirketlerinin Temmuz ayında yapılan yönetmelik değişikliğine dayanarak ön ödemeli (kartlı) doğalgaz sayacı kullanıcılarına “TL düzenlemesi” adı altında ek fatura gönderdiğini belirterek “Bunun adı soygundur” dediğini...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları