loading
close
SON DAKİKALAR

Yılların muz ithalatçısı Türkiye üretimde rekor kırıyor... En ucuzu muz!

Yalçın Bayer
Tarih: 29.11.2018
Kaynak: Hürriyet

Yalçın Bayer: Muzun ihraç edilme şansı yok, çünkü çok büyük üretim alanlarına sahip olan Latin Amerika ülkeleriyle ve Kanarya Adaları ile rekabet edebilme şansımız yok.

GROWTECH Tarım Fuarı, tarım ürünleri fiyatlarının yüksekliğinin çok konuşulduğu bir süreçte açıldı. Fuarda yeni tarım teknolojileri, yeni ürünler, yeni çeşitler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

500’ün üzerinde firmanın katıldığı fuar sadece Türk değil, özellikle Ortadoğu bölgesinden gelen yoğun ziyaretçilerin de ilgisiyle karşılaştı. Fuarı cumartesi akşamına kadar 100 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Growtech Fuarı’nda ‘doku’ kültürü ile fidan üretimi ileri bir noktaya gitmiş. Son dönemde en fazla tercih edilen ürünlerin başında muz geliyor. Eğer bu tempo ile devam ederse, birkaç yıl içinde Türkiye’nin muz ithalatını sonlandırması bekleniyor.

Türkiye’de iki-üç yıl içinde ithalata gerek kalmayacağını belirtiyor Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Onus. “Anamur Bozyazı ve Alanya’ya alternatif olarak Manavgat’da muz üretimi süratle yaygınlaşıyor. Ayrıca, Antalya’nın batısında Fethiye ve doğusundaki Silifke’den Hatay’a uzanan bölge de muz üretimi ile tanışmaya başladı. Gerek açık alanda, gerekse seralarda hızla üretim alanları artıyor ve ülkemizin tüketim ihtiyacı tamamen karşılanıyor.”

Muzun ihraç edilme şansı yok, çünkü çok büyük üretim alanlarına sahip olan Latin Amerika ülkeleriyle ve Kanarya Adaları ile rekabet edebilme şansımız yok.

MUZ TÜKETİMİ SON DERECE DÜŞÜK

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Antalya’da ziraat fakültesinin kurulmasından sonra subtropik (tropik kadar sıcak değil) meyve yetiştiriciliğine ilave olarak son zamanlarda tropik meyvelere de (mango, ejder meyvesi, papaya, avokado) bir yönelim başlamış durumda. Muz önde gidiyor. Ancak Türkiye’de kişi başına muz tüketimi Avrupa ile kıyaslandığı zaman son derece düşük kalıyor. Yerli üreticiyi korumak amacıyla devlet muz ithalatında yüksek oranda (yüzde 147) vergi alıyor. Pek çok yerde muz üretiminin kârlı olmasından dolayı çiftçilerin muz üretimine kaydığını ve muz seralarının kurulmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Growtech Fuarı’nda tarım makineleri, bitki besleme, seracılık ekipmanları, sulama sistemleri, fide ve tohum gibi pek çok alanda faaliyet gösteren firmalar üreticilerin ve sektör paydaşlarının fazlasıyla dikkatini çekti.

Yılların tohumcusu Dr. Hasan Ünal, eşi Prof. Dr. Narin Ünal ve oğlu Ozan Ünal, kurdukları ‘Doku Kültürü Laboratuvarı’ ile birçok ilki gerçekleştirmişler. Yıllık 10 milyon bitki üretme kapasitesine sahip laboratuvarlarda Türkiye’nin ithal ettiği pek çok üründe ithalatın önüne geçildiği gibi, bazı ürünlerde de ihracata başlamışlar. Türkiye’nin muz fidanı ihtiyacının neredeyse tümünü doku kültürü ile ürettikleri üstün nitelikli muz fidanları ile karşılama noktasına gelmişler. Muza ilave olarak insan sağlığı bakımından da önemli olan avokadoda da aynı yöntemle fidan üreterek Türkiye’de bu ürünün yaygınlaşmasına katkı sağlıyorlar. Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Turgut, Prof. Dr. Naci Onus ve Prof. Dr. Mustafa Karhan Ar-Ge çalışmalarına bilimsel katkı sağlıyorlar.

OKUYUNUZ

ARKEOLOGLAR FOSİLLERLE UĞRAŞMAZLAR

- ARKEOLOG Nezih Başgelen, 24 Kasım’da yayınlanan ‘Kim Milyoner Olmak İster?’ TV programındaki ‘arkeoloji’ sorusuna tepki gösteriyor. Camiada ve sosyal medyada da infial uyandıran soru ve cevap şıkları şöyleydi:

“Hangisi, arkeologların buldukları şeyin fosil mi, yoksa sıradan bir taş mı olduğunu anlamak için kullandıkları yöntemlerden biridir?

A) Saf suda bekletmek B) Köpeğe koklatmak C) Yalamak D) Üstüne idrar yapmak”

HASTANENİN LÜKSÜ DEĞİL, TEDAVİSİ VE HEKİMİ ÖNEMLİ

- KAPATILMASI planlanan hastaneler için ‘Hastanemi Kapatma Platformu’ tarafından toplanan 6 bini aşkın imza dün Sağlık Bakanlığı’na verildi. Prof. Dr. Siber Göksel “Kalp hastası için dakikalar önemlidir. Hastalar için ulaşılması kolay olup bu nedenle hayat kurtarıcı olan bu hastanelerin arsaları değerli olduğu için merkezi yerlerinden kaldırılması büyük hatadır” diyor.

BİLİYOR MUSUNUZ

- ATATÜRK’ün bugüne kadar yayımlanmamış fotoğraflarından kullandığı kahve fincanlarına, Atatürk kapaklı Time Dergisi’nden Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda kullandığı gaz lambalarına, çeşitli kıyafetlerine kadar birçok farklı objenin yer aldığı 19 Ekim’de açılan ‘Büyük Dahi-Gazi Mustafa Kemal’ isimli serginin 24 Şubat 2019 tarihine kadar İzmir Folkart Gallery’de izlenebileceğini...

- CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in Aladağ yurt faciasının yıldönümünde, MEB’e bağlı her derece ve türdeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin barındıkları yurt/pansiyonlara denetimlerin sıkılaştırılması ve varsa kurumlar ile yöneticilerinin kusurlarının ortaya çıkarılması, öğrencilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiğini...

ADAYLAR

- CHP’den: Pendik’ten Abidin Ekrem’in; Bahçelievler’den diş hekimi Dr. Hüseyin Özkahraman’ın; Çatalca’dan Çağdaş Düşünce gazetesinin kurucusu Taşkan Uysal’ın; Bakırköy’den İBB meclis üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Bakırköy Temsilcisi ve CHP İstanbul il üyesi Ali Rıza Akyüz’ün aday adayı olduklarını...

- AKP’den: İBB Meclis üyesi, inşaat mühendisi Trabzonlu Oktay Birinci’nin Gaziosmanpaşa’ya aday adayı olduğunu...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları