loading
close
SON DAKİKALAR

Bu kış İstanbul daha kötü

Yalçın Bayer
Tarih: 14.12.2018
Kaynak: Yalçın Bayer-Hürriyet

Yalçın Bayer: Çok katlı binaların çoğalması ve yeşil alanların azalması nedeni ile İstanbul’da hava kirliliği her ay artarak devam ediyor, İstanbullu zehir soluyor!

Ani ölümler artıyor! Bahçelievler Belediyesi ve İBB Meclisi CHP üyesi Seyit Ali Aydoğmuş hazırladığı önergesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalite İzleme Ağı’nın her gün saatlik olarak kontrol ettiği ve paylaştığı hava kalitesini gösteren ve İstanbul’da her ay artarak devam eden hava kirliliğini gündeme getirdi.

Hava kalitesini gösteren değerler Türkiye’nin gece-gündüz zehir soluduğunu ortaya çıkardı. Dünya Sağlık Örgütünün normal kabul ettiği hava kalitesi indeksi 0–50 aralığında iken yıl içerisinde hemen hemen birçok ilde hava kirliliği günün bazı saatlerinde sağlıksız olan 150–200 aralığını geçmektedir.

Hava kirliliği İstanbulda da haziran ayı ölçümlerine göre 165’lik değerler ile sağlıksız ve tehlikeli durumdadır. Bu değerler kasımda 183, aralıkta ise 187’ye ulaşmakta olup ciddi bir şekilde insan sağlığına zararlıdır ve zehir soluma noktasına gelinmiştir. Buradan hareketle;

1- İnsan sağlığını tehlikeye sokan ve astım, bronşit gibi hastalıklar için ani ölümlere neden olacak bu durum hakkında bir önlem almayı düşünüyor musunuz?

2- Özellikle çok katlı binaların ve yeşil sorununun buna neden olduğunu ve bu anlamda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

3- Yoksa yetkililerin sık sık söylediği “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerine rağmen ihanet etmeye devam mı edeceksiniz?

BİLİYOR MUSUNUZ? HACIBEKTAŞ’A CHP’DEN 8 ADAY

ALMANYA Milliyet’te 30 yıl gazetecilik yapan, Alevi toplumunun yakından tanıdığı, 2014 seçimine Hacıbektaştan ‘bağımsız’ olarak katılıp 15 oyla kaybeden, bu kez CHP’ye noter kanalıyla aday adaylığını bildiren Recai Aksu’nun diğer 7 aday adayı ile birlikte belediye başkanı Ali Rıza Salmanpakoğlu’na karşı rakip olduklarını...

ŞARKÖY’de CHP ve AKP’den belediye başkanlık seçimine 7’şer adayın katıldığını; CHP’li belediye başkanı Süleyman Altınok’un 3. dönemden sonra adaylık başvurusunda bulunmayarak yerine yardımcısı İlhan Mengi’yi önerdiğini; bir dönem AKP’den başkanlık yapan ve esnafa karşı sert tavırlarıyla bilinen Can Gürsoy’un da yeniden adaylık başvurusu yaptığını...

‘TAM KANUNSUZLUK HALİ’

ANKARA’dan avukat Sedat Vural, uzun bir metin göndermiş. “Diğer partiler gibi CHP’nin aday tespit süreci yasal hükümlere ve siyasi etik kurallarına aykırıdır, yok hükmünde tam kanunsuzluk halidir” diyor. Vural özetle diyor ki: Yasal hükümlere göre 31 Mart 2019 mahalli idare seçiminde, partiler 1 Ocak 2019 seçim başlangıç tarihinden itibaren YSK’nın yayımlayacağı ‘seçim takvimi’ ilanından sonra hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacağını YSK’ya bildirir. Ancak bu bildirimden sonra partiler aday adaylığı sürecini başlatabilir. Sonra da “İtirazı ve yargısal süreç sonucunu hep beraber göreceğiz. Hukuk devleti mi yoksa keyfi devlet yönetimi mi?” diye soruyor.

GAZETECİ KİTAPLARI

ALEV Coşkun ‘Asker İnönü’ (Kırmızı Kedi), Aykut Küçükkaya ‘The Ortak-Hepiniz Oradaydınız Belgeseli’ (Kırmızı Kedi), Kadir Sabuncuoğlu ‘Dağda, Taşta, Karda, Kışta-Bir Ömür Bin Haber’ (Rönesans), Mine Kırıkkanat ‘Adnan’ın Tek Taşı’ (Kırmızı Kedi), Murat Yetkin ‘Meraklısı İçin Casuslar Kitabı’(Doğan), Zeynep Göğüş ‘Işık Ülkesinden’ (Everest)

İKİ BÜROKRAT KİTABI

İki bürokratın kitabı da elimize geçti. Mülkiyeli Teoman Yazgan, 1960’dan bugüne siyaset ve bürokrasi anılarını ‘Bu Yaşadıklarım Çocukluk Hayallerim Değildi’ başlıklı kitapta (basakmatbaa.com) toplamış. ‘Müzelerde 41 Yıl’ kitabıyla (arkeolojisanat.com) Sabahattin Türkoğlu; Hatay, Edirne, Efes, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı müzelerindeki anılarını anlatıyor. İkisinin de keyifle okunduğunu söyleyebiliriz. 

ATATÜRK KİTAPLARI

Yayınevlerinin TÜYAP sonrasında ortak görüşüne göre Atatürk’le ilgili kitapların satışında patlama oldu. İleri Yayınları da bu konuda yaptığı bilimsel yayınların yanı sıra çocuklar için de Gökçe Fırat’ın ‘İsmet İnönü’den Aşkı ve Devrimciliği Öğrenmek’ ve ‘Oğuz Kağan ve Melekleri’ ile Serap Yeşiltuna’nın ‘Minikler İçin Atatürk’ kitaplarını yayınladı.

MESAJ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a soruyor: “Kış geldi, turizm çalışanlarının yüzde 98’i işlerini kaybetti. Büyük bir kısmı işsizlik maaşından yararlanamıyor. Turizm çalışanlarının bahse konu istihdam sorununun çözümüne yönelik bakanlığınızın başlattığı çalışma var mıdır? Kamu denetimi yapılıyor mu?” 

OKUYUNUZ

NİYE TRENLERDE KEMER YOK?


25 canın gittiği Çorlu’daki tren kazasının üzerinden 6 ay bile geçmeden yeni bir kaza ile karşı karşıya kaldık. Halbuki trenlerde kemer takma uygulaması olsaydı, belki Konya trenindeki 9 ölüm olayı olmayabilirdi. 16 yıllık AKP iktidarı döneminde 22 binden fazla yurttaşımız iş cinayetlerine hayatını kaybetmeye devam ediyor. TMMOB Mimarlar Odası bu konuda bazı saptamalarda bulunuyor.

SANATÇILAR: HAKKIMIZI İSTİYORUZ

BAKIRKÖY Belediye Tiyatroları’nda görev yapan bir grup sözleşmeli oyuncu diyor ki “Belediyemiz 6 kişiye kadro verebilmek için sınav açtı. Genel sanat yönetmeni kadroya alınacak kişileri önceden belirlemişti bile. Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’dan sanatçıların emeklerinin karşılığını görmek istiyoruz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları