loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhurbaşkanı kenevirden sonra salebi de tanıtıyor: Salep, orkidenin yumrusudur

Yalçın Bayer
Tarih: 20.02.2019
Kaynak: Hürriyet

Yalçın Bayer: Orkide ocaklarını bilen köylüler bu ocakları gizli tutuyorlar.

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Burdur’un Bucak ilçesini ‘salep’ ile andı.

Beştepe’ye gelen yabancı konuklarına salep ikram ederek tanıtımını yaptığını söyledi. 13 ay kadar önce ilk kez yazdığımız ‘Kenevir Enstitüsü’nün oluşumunun ardından bu kez de salebi gündeme getirdi ve ilgi ile karşılandı. Bir anlamda Bucak ‘salep borsası’ merkezi olarak öne çıkacak. Gazeteci dostumuz Bülent Ecevit’e, bir Burdurlu olarak salebi sorduk ve şu bilgileri aldık:

“Bucak’ta salep üretimi yok ama değirmeni var. Salep, bazı orkide çeşitlerinin yumrularına verilen isimdir. Bu yumrular kurutulduktan sonra öğütülerek toz haline getiriliyor ve özellikle dondurma yapımında kullanılıyor. Ve kış aylarında da sevilerek sıcak olarak da tüketiliyor.

Kurutulmuş salep yumruları oldukça sert bir yapıda olduğu için bunların öğütülmesi için de özel bir değirmene ihtiyaç duyulmaktadır. Salep değirmeni Türkiye’de 3 yerde bulunuyor. Uzun yıllardır var olan Bucak’taki salep değirmeni Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin ihtiyacını karşılıyor. Orkidenin Samsun’da da ‘değirmen’i var. Doğada küçük ‘ocaklar’ halinde bulunabilen orkide çiçekleri, salep olarak kullanılacak yumruları için zaman zaman aşırı söküme uğruyor. Doğal orkidelerin neslinin korunabilmesi için Tarım Orman İl Müdürlükleri’nden izin alabilenler bu işi yapıyor. Orkide avcıları dağlık-ormanlık alanlarda doğadan söküm yaparak elde ediyorlar. Salebi doğada bulmak o kadar kolay değil. Dağlarda küçük ocaklar halinde bulunuyorlar. Bu işi yapan aileler, köylüler yıllardır gizli tuttukları bu ocaklara bahar aylarında gidip birkaç hafta içinde kilolarca yumru toplayıp dönerler. Aynı alanda üretimin devam edebilmesi için aşırı söküm yapılmaz. Bitkinin çiçek açıp tohumlarını doğaya bırakması için yeteri kadar bitkiyi sökmeden bırakırlar. Son yıllarda borsasının oluştuğu Bucak’ta salebin ticaretini ağırlıklı olarak Kocaaliler köyü halkının yaptığı belirtiliyor. Ankara civarında belirledikleri bir bölgeden salep yumrularını getirip buradaki özel değirmende öğütüp satışını gerçekleştiriyorlar. Fiyatı da o yıl elde edilen salep miktarına ve talebe göre belirleniyor.”

Orkide ocaklarını bilen köylüler bu ocakları gizli tutuyorlar.

ADAY GÖSTERİLMEDİ AMA GÖBEKLİTEPE’NİN TANITIM İŞİNİ BIRAKMIYOR

2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesinin ardından hız kazanan tanıtımlara ilk adım Haliliye Belediyesi’nden geldi. İstanbul-Yenikapı’daki sergiyi gezmemek bir kayıp sayılabilir. Göbeklitepe için bu kadar uğraş veren kişi, 12 bin yıllık tarihin yer aldığı Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinin belediye başkanı Fevzi Demirkol... Urfalıların ‘Fevzi Abisi’ olarak tanıdığı Demirkol, seçimlerde aday gösterilmedi. “Aday gösterilmedim, çalışmam” demeyip, tanıtım çabalarını sürdürdü. Yenikapı Metro İstasyonu’na dev ışıklı panolarla Göbeklitepe sergisini getirmiş. Siyaseti böyle temiz yapanların, şehri ve bölgesinin tanıtımı için çabalayanların dikkatten kaçırılmaması gerekir. Dileriz siyasetçiler için örnek olur. Sergi, cumartesiye kadar açık...

KOCADON: KILIÇDAROĞLU’DAN HESAP SORACAĞIM

FETHİYE VE BODRUM BAŞKANLARI MUĞLA’YA ADAY OLDULAR

FETHİYE Belediye Başkanı Bahçet Saatcı, Muğla’ya ‘bağımsız’ olarak aday oldu, “Fethiye benim sevdamdır” dedi. Saatcı ilkeli bir siyasetçi; haksız bulduğu konularda taviz vermiyor, bu yüzden kendisine yakın bir parti bulmakta zorlanıyor. Dik başlı yani... 2013’de MHP’de Devlet Bahçeli ile anlaşmazlığa düştü ve istifa etti. 2014’de DP’den seçildi bu kez. 31 Mart seçimlerine gidilirken de İYİ Parti’ye geçti. CHP ile ittifak sorunu nedeniyle oradan da ayrıldı ve bağımsız olarak Muğla büyükşehirden adaylığını açıkladı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da dün adaylık süresinin bittiği saatlerde, eski partisi olan Demokrat Parti’den adaylığını duyurdu. Kocadon, “Benim CHP ile bir hesabım var. Kılıçdaroğlu’nda hesap soracağım” dedi.

OKUYUNUZ

TRAKYA’DAN SEÇİM NOTLARI

Albayrak: Trakya’da 4 ilde 72 belediyeyi alabiliriz!

- EDİRNE’nin geniş bir kesim tarafından sevilen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP’nin Trakya’da baharı rahat görecek tek adayı gibi görünüyor. Kırklareli’de Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun aday gösterilmemesi şok yarattı. İnce’yi desteklemesi karşısında ‘ayrıkotu’ listesine konulan yeni aday Mehmet Tuna Soykan ne kadar kabul görüyor, pek kestirilemiyor.

Tekirdağ 2014 seçiminde 12-0 yaparak İzmir’i geride bırakmış ve CHP’nin kalesi olmuştu. CHP’liler yine iddialı. Şarköy, Malkara, Muratlı, Hayrabolu, Süleymanpaşa, Ergene, Marmara Ereğlisi, Kapaklı ve Saray’da 2014’ten bu yana esen CHP rüzgârı devam edecek, buna şüphe yok. Çorlu’da eski başkan Ünal Baysan’ın yardımcısı Ahmet Sarıkurt’un karşısında AKP’den Serkan Erçili’in hayli iddialı olduğu dikkat çekiyor. Tekirdağ’da AKP’den Mestan Özcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı ne kadar zorlayacak bakalım. Tekirdağ’da Albayrak, CHP’nin bölge toplantısında belediye başkanlarına seslenerek “Tekirdağ’da 12-0 yaptığımıza göre, sizlerin de katsısıyla 72 belediyeyi de alabiliriz” diyor ve partililere moral veriyor. Çorlu’dan sonraki ikinci büyük ilçe olan Çerkezköy ve Kapaklı’da sanayinin aldığı göçler nedeniyle AKP sürpriz yaparsa şaşırmamak gerekiyor.

- ÇALIŞARAK okuyan Anadolu Üniversitesi AÖF öğrencileri sınav mağduru...

- TBMM KİT Komisyonu üyesi, CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “Sağlık alanında kadro bekleyen üniversite mezunlarıyla ilgili sorularımız niye yanıtsız bırakılıyor” diye soruyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları