loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık İş: Siyasi iktidar şiddeti pompalamaktan vazgeçmeli

Genel Sağlık İş: Siyasi iktidar şiddeti pompalamaktan vazgeçmeli
Tarih: 17.01.2019 - 13:00
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız Manisa-Turgutlu'da devlet hastanesinde görevli Uzman Dr. Nalan Uygun'un hasta yakını tarafından darp edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

 Manisa-Turgutlu'da devlet hastanesinde görevli Uzman Dr. Nalan Uygun'un hasta yakını tarafından darp edilmesi olayına ilişkin açıklamasında bulanunan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız "Sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit eden şiddet olaylarını hizmet alan ve hizmet veren arasındaki bir çatışma durumu olarak basite indirgemek, sorunu çözüme götürmekten uzak bir yaklaşım olacaktır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sistemden kaynaklanmaktadır" dedi. 

AKP iktidarının uygulamaya koyduğu sağlıkta dönüşüm programı ile sağlıkta şiddetin yıllar içinde artarak devam ettiğini belirten Zekiye Bacaksız'ın açıklaması şöyle:

 "Neredeyse her gün bir sağlık çalışanı şiddete uğramakta, hayat kurtarmaya çalışan sağlık çalışanları “hayati tehlike” altında görev yapmaktadır. En son sağlıkta şiddet haberi Manisa’dan gelmiştir.

Turgutlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları görevli Uzman Dr. Nalan Uygun, tartıştığı hasta yakını tarafından darp edilmiştir. Kendilerine öncelik verilmesini isteyen ve ret yanıtı alan hasta yakını Dr. Nalan Uygun'un başına yumruk atıp, boğazını sıkmıştır. Hastanede müşahede altına alınan Uygun'un çekilen tomografisinde darp sonucu beyin travması yaşadığı belirtilmiştir.

Sağlık çalışanlarının can güvenliğini tehdit eden şiddet olaylarını hizmet alan ve hizmet veren arasındaki bir çatışma durumu olarak basite indirgemek, sorunu çözüme götürmekten uzak bir yaklaşım olacaktır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet sistemden kaynaklanmaktadır. Sağlıkta şiddetin altında yatan en büyük neden hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan piyasalaştırılmış sağlık sistemidir. 2002 yılında iktidara gelen AKP iktidarının uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkta şiddetin yıllar içinde artarak devam ettiği ve can aldığı görülmektedir.  Sağlık çalışanlarının kamu kurum ve kuruluşlarında can güvenliğinin sağlanamaması kabul edilebilir bir durum değildir. Siyasi iktidar, bu sorunu çözmeye yönelik hiçbir ciddi çalışma yapmamakta, “ben yaptım oldu” mantığı ile çıkardığı sağlıkta şiddet yasası ile soruna gerçek bir çözüm üretememektedir.

Siyasi İktidarı Bir Kez Daha Göreve Çağırıyoruz

İlgili demokratik kitle örgütlerinin görüş ve çözüm önerileri alınarak, suçu caydırıcı düzenlemeler derhal hayata geçirilmelidir.

Ayrıca siyasi iktidar tarafından kullanılan şiddet dilinin toplumsal olarak yarattığı sonuç ortadadır. Şiddet artık hastanede, okulda, her yerdedir. Siyasi iktidar şiddeti pompalamaktan vazgeçmelidir.

Genel Sağlık-İş olarak şiddet olaylarının kanıksanmasına ve kanıksatılmasına izin vermeyeceğiz. Çözüm örgütlü mücadeledir. Tüm sağlık çalışanlarını sağlıkta şiddete son vermek için birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları