loading
close
SON DAKİKALAR

Genel Sağlık-İş: Yine YÖK yine mağduriyet

Genel Sağlık-İş: Yine YÖK yine mağduriyet
Tarih: 29.04.2017 - 15:26
Kategori: Sendika

Genel Sağlık-İş’in lisans tamamlamada belirsizlikler giderilsin talebine YÖK’ten yanıt geldi. YÖK cevabında; sağlıkta lisans tamamlama hakkı verilen lisans programlarından 13’ünün sağlık hizmetleri sınıfında değerlendirmesine karar verildiğini bildirildi.

Sağlıkta lisans tamamlama hakkı verilen 7 lisans programın ise sağlık hizmetleri sınıfında değerlendirilmemesine karar verildi.

Genel Sağlık- İş Sendikası Genel Başkanı Zekiye Bacaksız ise; "Bu üst öğrenim programları sağlık hizmetleri sınıfında olsa dahi mevcut düzenlemelere göre sağlık personelleri bu üst öğrenimi ve lisanslarını tamamlasalar bile bu eğitimleri, atanabilecekleri bir üst kadronun eğitimi sayılmadığı takdirde hiçbir zam ve tazminat ile ek göstergeden faydalanamayacaklardır. YÖK’ün bu kararı yine mağduriyet demektir" diyerek tepki gösterdi.

26 Kasım 2014 gün ve 29187 sayılı Resmi Gazetede 6569 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayınlandığı vurgulayan Genel Başkan Zekiye Bacaksız; tepkilerinin içeriğini şöyle sürdürdü;

"Kanunun 32. maddesi ile 2547 sayılı yasaya Geçici 69. madde eklenmiş ve ön lisans mezunu olan sağlık çalışanlarına lisans tamamlama eğitiminin önü açılmıştır. Kanunda lisans tamamlama eğitimlerinin Yüksek Öğretim Kurulu’nca belirleneceği düzenlenmiştir.

YÖK’ün internet sitesinde 23.07.2015 tarihinde yapılan duyuruda ön lisans alanlarına göre hangi alanlarda lisans tamamlama programlarının açılacağı belirtilmiş ve başvuruların 24-28 Ağustos 2015 tarihlerinde alınacağı ve yerleştirmelerin ise 03 Eylül 2015 tarihinde yapılacağı ilan edilmiştir.

Sendikamızca Maliye Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına ve YÖK Başkanlığına yazı yazılarak YÖK tarafından açılan lisans tamamlama programlarının sağlık çalışanlarının mesleki bir üst öğrenimi sayılıp sayılmayacakları ve buna bağlı olarak zam ve tazminatlardan faydalanıp faydalanamayacaklarına ilişkin görüşler sorulmuş, sağlık emekçilerinin belirsiz bir ortamda bırakılmaması her bölümün ve kayıt olacak branşların net olarak belirlenmesi istenmiştir.

Girişimlerimiz sonucunda ortaya çıkan tabloya göre YÖK tarafından yayınlanan lisans tamamlama eğitimlerine başvuracak sağlık çalışanları bu üst öğrenimi ve lisanslarını tamamlasalar bile bu eğitimleri, atanabilecekleri bir üst kadronun eğitimi sayılmayacağından hiçbir zam ve tazminat ile ek göstergeden faydalanamayacakları anlaşılmıştır. Bunun üzerine üyemiz olsun olmasın tüm emekçilerinin böyle bir belirsizlik ortamından zararlı çıkacakları ve kayıt yaptırmadan bir süre beklemeleri tavsiye edilmiştir. Aksi halde sağlık çalışanlarını emek, zaman ve para kayıplarının telafisi mümkün olmayacağı açıklanmıştır.

Son günlerde birçok internet sitesinde, sendikamızın belirsizlikler giderilsin başvurusu sonrası YÖK’ün en son kararı tartışılmakta ve bazı Sendikalarca bu durum iyi bir gelişme olarak lanse edilmektedir. Bilindiği üzere bu sözde sendikalar sağlıkta lisans tamamlama açıklandığında sendikamızın uyarılarının aksine hep birlikte sağlık emekçilerini yanıltıcı görüş açıklamışlardı.

Tekrar ilan ediyoruz ki YÖK’ün bu kararı yine mağduriyet yine mağduriyet demektir. Bu kararın son olmasını istiyoruz. Dün bir üst öğrenim olarak kabul edilen bölümler bir sonraki kararda kaldırılmakta, yeni bölümler eklenmekte, çıkarılmaktadır.

Sağlık emekçileri şaşkın ve üzgündür. Emekler ve paralar boşa gitmekte, emekçinin sesini duyan, ona kulak veren makam ve kuruluş bulunamamaktadır. Sendikamız hukuksal mücadeleye tüm kararlılığıyla devam etmekle birlikte, tek tek denize atılan denizyıldızı olmaktan ziyade tüm emekçilerin mesleki üst öğrenim sorunları tartışmaya yol açmadan emeğe saygı kuralına göre bir an önce çözülmelidir.

Genel Sağlık-İş olarak mesleki üst öğrenimle ilgili zam ve tazminatlar konusunda sorun yaşayan üyelerin sendikamızla iletişime geçmelerini öneriyoruz"

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları