loading
close
SON DAKİKALAR

Giresun'da siyanür endişesi büyük: Buraya zehir döküyorlar!

Giresun'da siyanür endişesi büyük: Buraya zehir döküyorlar!
Tarih: 19.02.2018 - 09:34
Kategori: Çevre

Trabzon’da faaliyet gösteren özel bir şirkete ait bakır madeninin siyanür karışımı kimyasal atıklarının kamyonlar aracılığıyla Giresun’un Görele ilçesine bağlı Çavuşlu beldesindeki çöp depolama alanına döküldüğünü söyleyen yurttaşlar endişeli: Buraya zehir döküyorlar!...

Sağlıklarından ve hayatlarından endişe eden halk, konuyu açığa kavuşturmak için var gücüyle çalışıyor. Atıkların döküldüğü an görüntü kayıtları yapan yurttaşlar, kayıtları yetkililere iletti. Söz konusu tesis olan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi ayrıca bölgedeki su ihtiyacının karşılandığı su kuyularının bulunduğu alanda yer alıyor. Valilik ‘atıklarda siyanür yok’ dese de halkın tedirginliği sürüyor.

Hukuksuzluk diz boyu

Çavuşlu Belde Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, belde halkının sağlığı için endişe duyduklarını belirterek bahse konu çöp depolama alanının açılmaması için zamanında mücadele verdiklerini ifade etti. Arslan şöyle konuştu:

"Burası karayolları tarafından Karadeniz Sahil Yolu yapılırken kullanılan bir taş ocağıydı. Bu alana bir katı atık tesisi yapımına karar verilince, biz buna karşı çıktık. Bu olayı yargıya taşıdık. İki kez mahkemeyi kazandığımız halde, çöp tesisini mühürlememize rağmen çalışmalar hala devam ediyor. Biz buraya eski parayla 3.5 trilyon ceza yazdık. Bu cezayı da Bölge İdare Mahkemesi iptal etti. Bu atık tesisinin yanında bir dere akıyor ve bu dere üzerinde bizim içme su kuyularımız var. Yağmurlu havalarda çöp sızıntıları derenin suyuna karışıyor ve bu dereden belediyenin içme suyu kuyularına geliyor. Biz bu kuyulardan 7 tane mahalleye 70 kilometre hattan su veriyoruz. Ben yetkili mülki amirlerimizden halkın sıhhatini ve selametini düşünerek bu konuyla ilgilenmelerini bekliyorum."

“Bize gelen şikâyetlerde bu maden cürufu içerisinde kanserojen madde olduğu söyleniyor. Biz de bu konuda gerekli incelemeyi yaparak bazı raporlar tuttuk. Gerekli yerlere müracaatımızı yaptık. Daha önce de bu maddeyi Şebinkarahisar’da bir alana döküyorlarmış, buradaki vatandaşlar isyan edince, şimdi bizim buraya getiriyorlar. Şimdi de bizi zehirliyorlar” diyen Arslan konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da mektup yazıklarını söyledi.

Tıbbi atıkları da inkâr etmişler

Belde sakini Rıza Keskin de şöyle konuştu: "Burası katı atık tesisi olarak geçiyor, ama buraya her şey dökülüyor. Buraya kimyasal, tıbbi atık ve cüruf bile dökülüyor. Buraya bir bakır madenin cürufu dökülüyor ve bu maddenin içinde kanserojen madde olan siyanür olduğunu öğrendik. Bununla ilgili de araştırmasını belde sakinleri olarak biz yapıyoruz. Buraya zehir döküyorlar. Daha önceleri de yetkililer tıbbı atıkları da dökmedik demişlerdi, biz tespit ettik ki döküyorlarmış. Bu maden cürufunu da dökmüyoruz dediler, göreceğiz ki döküyorlar. Eğer siyanür iddiaları doğruysa, resmen burada yaşayan insanları zehirliyorlar. Biz de bu olayı ispatlamak için belde sakinleri olarak var gücümüzle olayı üzerine gidiyoruz. Bizim en büyük endişemiz bu çöp depolama alanı yanından gecen derenin üzerinde bulunana belediyeye ait içme su kuyuları. Bu kuyulardan binlerce kişi su içiyor. Bu cürufun suyu dereyle birlikte su kuyularımıza gidiyor, bu bizi çok endişelendiriyor."

Konuyla ilgili Giresun Valiliği’nden yapılan açıklamada ise atıkların zararlı olmadığı belirtilerek “Bahsedildiği gibi bu topraklar siyanür içermeyen serbest topraklardı” dendi.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları