loading
close
SON DAKİKALAR

Gülay Yedekçi 'Çözüm Süreci' ni sordu

Gülay Yedekçi 'Çözüm Süreci' ni sordu
Tarih: 31.07.2015 - 17:50
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, Ahmet Davutoğlu' na çözüm sürecini sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Devam etmesi mümkün değil", AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Çözüm "Şu an yürüyen mekanizma durmuş olabilir. Bu niyetler ortaya çıktığında terörü ve şiddeti bitirmek için, dışarıdaki insanların hayata dönüşünü sağlamak için kaldığı yerden devam eder" şeklinde farklı açıklamalar yaptığı 'Çözüm Süreci'yle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sorular yönelttiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi 'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:

Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan her anlamıyla en önemli konularının başında gelen ‘Kürt Sorunu’na ilişkin 2009 yılında ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ adıyla uygulamaya konulan ‘Çözüm Süreci’nde gelinen nokta ne yazık ki hergün yeni şehitler, ülkenin genelinde korku ve karanlık 1990’lı yıllara geri dönüş olmuştur.
“Analar ağlamasın” sloganıyla başlatılan ‘Çözüm Süreci’ hepimizin bildiği üzere sürekli zikzaklar çizmiş, özellikle sürecin şeffaflığı konusu sorun olarak gündemden düşmemişti. Şu anda cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde ‘terörlü müzakere’ ve ‘pazarlık’ tartışmalarının gölgesinde kesintilere uğrayan ‘Çözüm Süreci’ne, 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet yetkililerinin bakışında farklılıklar oluşmuş ve süreç, geldiğimiz aşamada bitmiş gözükmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz 2015 tarihinde Çin’e hareketinden önce havaalanında “Son seçimlere ve 30 Mart seçimlerine giderken çözüm sürecinin istismar olduğunu gördük. Çözüm süreci karşılığını bulmadı. Daha sonra yapılan genel seçimlere geldiğimizde bunun hasar gördüğünü fark ettik. Artık ortada bir gerçek var. Milli birliğimize ve kardeşliğimize kast edenlerle çözüm sürecini devam ettirmek mümkün değil” açıklamasını yapmıştır. Buna karşın ‘Çözüm Süreci’nin mimarlarından, şu anda AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Beşir Atalay’dan ise aynı gün “Çözüm sürecinin sonuçları önemli. Şu an yürüyen mekanizma durmuş olabilir. Bu niyetler ortaya çıktığında terörü ve şiddeti bitirmek için, dışarıdaki insanların hayata dönüşünü sağlamak için kaldığı yerden devam eder. Bugünkü şartlarda o dediğimiz çizgiye gelene kadar durgunluk olur" açıklaması gelmiştir. 

Yukarıdaki bilgilere bağlı olarak;

1-) ‘Çözüm Süreci’nin uygulayıcısı ve birinci dereceden sorumlusu olduğunuz dikkate alındığında 2009 yılında başlayan ‘Çözüm Süreci’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Temmuz 2015 Salı günü yaptığı bir basın toplantısında ifade ettiği gibi sona ermiş midir? 

2-) ‘Çözüm Süreci’ kapsamında heyetler aracılığıyla İmralı Cezaevi ve Kandil’le yürütülen görüşmelerde verilen sözler nelerdir; herhangi bir mutabakat metni imza altına alınmış mıdır ve hangi anlaşmazlık ve uzlaşmazlıklardan dolayı süreç bugünkü noktaya gelmiştir? 

3-) ‘Çözüm Süreci’ sona ermişse ‘Kürt Sorunu’nun önümüzdeki süreçte çözümüne ilişkin yeni bir süreç hayata geçirilecek midir? Geçirilecekse bu sürecin aktörleri kimler olacaktır? 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları