loading
close
SON DAKİKALAR

Hacıbektaş Dergahı önünde basın açıklaması

Hacıbektaş Dergahı önünde basın açıklaması
Tarih: 04.07.2015 - 15:20
Kategori: Gündem

Alevi - Bektaşi Kurumları 4 Temmuz 2015 Cumartesi Saat 14.30'da Alevilere ibadet için yasak olan; Hacıbektaş Veli dergahı önünde basın açıklaması yaptılar...

Alevi - Bektaşi Kurumları 4 Temmuz 2015 Cumartesi Saat 14.30'da Alevilere ibadet için yasak olan; Hacıbektaş Veli dergahı önünde basın açıklaması yaptılar...

Basın açıklaması sonrası Maraş Pir Sultan Abdal derneğinin genç üyeleri semah döndüler...

Aşağıda isimleri olan bir araya  gelen Alevi ve Bektaşi kurumları Hacıbektaş Dergahı önünde bir basın açıklaması yaptılar...

AABK Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu - Hüseyin Mat
ABF Alevi Bektaşi Federasyonu - Baki Düzgün
AKD Alevi Kültür Dernekleri -Doğan Demir
HBVAKV Haıbektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı - Ercan Geçmez
HHBVV Hünkar Hacı Bektaş Veli Vakfı
BAF Biritanya Alevi Federasyonu - İsrafil Erbil
PSAKD Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri - Gani Kaplan

Hacıbektaş Dergahı önünde basın açıklaması

Yapılan açıklamada;

Basına ve Kamuoyuna;

Hacı Bektaş Veli Dergah’ı “müze” değil Alevi inancının kalbi, Serçeşmesidir.

Dergah, başta Hacı Bektaş Veli olmak üzere birçok Yol Ulusunun Türbelerini de içinde barındıran ve aynı zamanda Aşevi, Meydanevi, Kiler ve diğer bölümleriyle Alevi Erkanlarının yürütüldüğü bir inanç ve ibadet merkezidir.

Milyonlarca Alevi, dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir şekilde kendi dergahlarını uzun yıllar ücret ödeyerek ziyaret edebilmekteydi.

Ancak Alevi kurumlarımızın ve topluluğumuzun direnci sonucunda yakın bir geçmişte ücret alımı sonlandırılmıştır. Fakat ibadethanemiz olan dergahımız halen devlet tarafından işgal edilmekte ve “müze” olarak kullanılmaktadır.

Hacı Bektaş Veli Dergahı, Alevi inancının kalbidir. Dergahın ibadete kapalı olması Alevi inancına vurulmuş ağır bir darbedir.

Dergahımıza ilk müdahale 1826 yılında Alevi önderlerinin sürgüne gönderilmesi ve postnişinliğe bir Nakşibendi Şeyhinin atanması ile başlamıştır. Bu dönemde yapılan ilk icraat da Dergaha bir Cami’nin eklenmiş olmasıdır.

Daha sonra 1925 tekke ve zaviyeler kanunu gereği dergahta yapılan ibadetler tamamen yasaklanmıştır. Günümüzde ise Dergah ibadete kapalı olmasına rağmen bu Cami ibadete açıktır.

1925 den 1958 yılına kadar mülkiyetine, eşyalarına ve değerli el yazması kitaplarına el konularak o günkü Vakıflar İdaresi gözetimine, aslında yıkılışa terk edildi. Halen Dergah’a ait el yazması kaynaklar ve değerli eşyalar Türkiye’nin birçok ilinde bulunan değişik müzelerde dağınık halde tutulmaktadır.

Alevilerin Dergahın ibadete açılmasına yönelik yoğun talepleri karşısında Merkezi İdare 1964 yılında dergahı sadece “müze” olarak açmıştır.

Dergahın mevcut hali; restorasyon bahanesiyle yapılan tadilatlar da göz önüne alındığında bilinçli olarak Aleviğe karşı uygulanan asimilasyon programının bir parçası olduğunu ayan beyan gözler önüne sermektedir. Bu durum insan hakları ve evrensel hukuk açısından bakıldığında da bir inanç katliamı ve zulümdür. Bu uygulamaya derhal son verilmelidir.

Alevi örgütleri ve diğer Alevi kesimlerinin de yıllardır dile getirdikleri talepler doğrultusunda Hünkar-ı Pir Bektaş Veli Dergahı, Şahkulu, Karaağaç, Garip Baba, Seyit Battal Gazi ve benzeri pek çok Alevi Dergahları ve Kurumları gerçek sahibi olan Alevilere devredilmelidir.

Dergahına Sahip Çık İnisiyatifi

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları