loading
close
SON DAKİKALAR

Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın karar duruşması başladı

Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın karar duruşması başladı
Tarih: 16.05.2018 - 17:39
Kategori: Dünya

ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları delme, bankacılık sahtekarlığı ve bunlarla ilintili suçlardan New York’ta tutuklu olarak yargılanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya verilecek cezanın belirleneceği dava duruşması Türkiye saati ile 17:00’de başladı. ...

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, duruşma salonuna girdikten sonra, dava ile ilgili üstünde görüşülmesi gereken bir çok konu olduğunu, duruşmanın bir ya da iki saati aşabileceğini söyledi. Mahkemeye takım elbise ile gelen Hakan Atilla’nın karar davasını eşi Burçin Atilla da izliyor.

Duruşma salonuna önce Hakan Atilla'nın avukatları geldi. Ardından savcılar da kendilerine ayrılan masaya oturdular.

Hakan Atilla duruşma salonuna girdi. Hakim Berman da salona giriş yaptı. Berman "Ele almamız gereken birçok konu var, bu biraz zaman alabilir. Bir saatten fazla olabilir, hatta iki saat sürebilir. Bu istisnai bir hüküm duruşması. Davayı izleyen ABD vatandaşlarının yanı sıra çok sayıda Türk vatandaşı da bu davayla ilgileniyor." dedi.

Berman, İngilizce ve Türkçe dilinde bire bir konuşma dökümü alınmasını istedi. Berman'ın talep ettiği konuşma dökümlerine internet üzerinden erişilebilecek.

Hakim Berman, dava boyunca sunulan delilleri tekrar gözden geçirdi. İncelenen deliller arasında Hakan Atilla'nın Halkbank'ta görev yaptığı sırada görüştüğü ABD Hazine Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı David Cohen'in ifadesi de yer alıyor.

Hakim Berman ABD yasaları hakkında bilgi verdikten sonra "Bu davada, kitapta yazan mahkumiyetin değil, merhametli bir cezanın verilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Berman "Hakan Atilla için müebbet hapis cezasının uygun, adil veya makul olacağı görüşünü tamamen reddediyorum" dedi. Berman, Atilla'nın sistemde "önemsiz bir rol" oynadığı gerekçesiyle cezanın hafifletileceğini söyledi.

Berman, savunmanın "kumpas kurma" suçlaması için cezanın hafifletilmesi talebini reddetti. Sanık veya işbirlikçileri suç sayılan eylemleri tamamlamamış olsaydı bu talep kabul edilebilirdi. Berman, Atilla'nın diğer kişilerden "ciddi olarak daha az kusurlu" olduğunu söyledi.

Berman’ın davayla ilgili şu sözleri dikkat çekti:

“Atilla, Zarrab'dan daha az kusurlu ve görünüşe göre Halkbank'taki yöneticisi olan Süleyman Aslan'ın talimatlarını yerine getiriyordu."

Berman, davadaki ifadelerde Atilla'nın anlaşmaya "taş koyduğunun" ve işbirlikçilerin yaptığı öneriye "açık olmadığının" anlatıldığı bölümlere atıf yapıyor.

Berman, Atilla'nın davada yeminli olduğu halde yalan ifade vererek "adaletin tecelli etmesini engellediğini" söylüyor.

Berman'ın yalancı tanıklık dediği ifadelere örnek:

1- Atilla, OFAC'ın eski direktörü Adam Szubin'in kendisini "kenara çektiği" konuşmayı, "rutin bir görüşme" olarak lanse etti. Berman'a göre bu konuşma rutin değildi. Szubin, o konuşmada Atilla'yı sert bir şekilde uyarmıştı.

Atilla, Szubin ile yaptığı özel görüşme hakkında "Hayır, böyle bir şey hatırlamıyorum. Benimle bu kişi arasında, beni kenara çekip bir konuda uyardığı özel bir konuşma olmadı" demişti.

2- Naylon gıda ticaretiyle ilgili olarak Zarrab, İran'ın paralarını aktarabilmek için kurulan bir sistemi anlatmıştı. Atilla'ya, Zarrab'la bu naylon gıda ticaretinin konuşulduğu bir toplantıya katılıp katılmadığı sorulmuştu. Atilla "Zarrab ile bu konuyu hiç görüşmedik" demişti.

3- Dubai'dan buğday alındığını gösteren sahte belgeler. Ancak Dubai'de buğday yetişmediği belirlenmişti.
Zarrab, Atilla'nın kendisine, Halkbank'tan verilen ve İran'la ticarette kullanılan belgelerde dikkatli olmasını söylediğini anlatmıştı. Atilla, bu iddiayı reddetmiş, Zarrab'a hiçbir zaman sahte evrak hazırlama konusunda fikir vermediğini söylemişti.

4- Atilla, "Hanımefendi, ben 47 yaşındayım ve hayatımda şimdiye kadar İran'a yönelik yaptırımların ihlalinin konuşulduğu bir toplantıya hiç katılmadım... Ve hiçbir zaman Zarrab ile bu konularda bir anlaşma yapmadım" demişti.

Berman, "Bu davada merhametli, kılavuzun dışında bir ceza gerektiğine inanıyorum" dedi.

Yargıç, hükümetin yaptığı hesaplamaların para tutarlarıyla ilgili olduğunu, bunların cezai nitelikte olacağını söyledi.

Berman "Hakan Atilla çarkta bir dişliydi ve bu anlamda işi yapmaya isteksiz olan bir dişliydi" dedi.

Berman, savcıların, Atilla'nın sistemin beyni olduğu iddiasını reddetti. Berman, "Atilla verilen talimatları uyguluyordu" ifadelerini kullandı.

Berman, emsal davalara atıfla "açıkça mantıksız" bir hüküm vermek istemediğini söyledi.
Berman, Atilla'nın suçlu bulunduğu dört ithamı gözden geçiriyor. Suçlamalardan ilki, ABD'yi dolandırmak için kumpas kurma.

Berman, davadan kısa süre önce Zarrab'ın hakkındaki tüm ithamlarda suçunu kabul ettiğini hatırlattı ve "Zarrab'ın ifadesinin inandırıcı olduğunu ve büyük oranda yalanlanmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Berman, Zarrab'ın karmaşık işlemleri karışık şemalarla nasıl gösterdiğini hatırlattı. Berman "Zarrab, Atilla'nın sistemde nasıl yer aldığını inandırıcı bir şekilde açıkladı" dedi.

Hakim Berman, Zarrab'ın, Atilla'nın kimi zaman sisteme katılmak istemediğini bile söylediğini belirtti.

Berman, Zarrab'ın ifadesinde Zafer Çağlayan'a "ciddi miktarda" rüşvet verdiğini söylediğini hatırlattı.

Zarrab duruşmalarda verdiği ifadesinde, Çağlayan'a toplamda en az 45-50 milyon Euro rüşvet verdiğini, bunun dışında başkalarına da rüşvet dağıttığını söylemişti.

Berman, "Açıkça görülüyor ki Atilla bu sistemden menfaat sağlamadı" dedi ve hükmün belirlenmesinde bunun önemli olduğuna dikkat çekti. Atilla, bu davada rüşvet almadığı belirlenen çok az kişiden biri.

(Duruşmayı takip eden gazeteci Adam Klasfeld'in aktarımlarını Sebla Küçük (@sebla_kucuk) çevirdi)

 
Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları