loading
close
SON DAKİKALAR

Hatalı kürtaj nedeniyle her yıl on binlerce kadın ölüyor

Hatalı kürtaj nedeniyle her yıl on binlerce kadın ölüyor
Tarih: 28.09.2017 - 18:16
Kategori: Kadın

Her yıl yaklaşık 47 bin kadın, yasaklar yüzünden güvenilmez ve tehlikeli yollarla gerçekleştirilen hatalı kürtaj nedeniyle ölüyor.

Çarşamba günü yayımlanan bir çalışmada, 1 yılda dünya genelinde gerçekleştirilen 55.7 milyon kürtaj operasyonun, neredeyse yarısının tehlikeli ve kadınların hayatını riske atan biçimlerde gerçekleştirildiği söylenirken, doğum kontrol/korunma yöntemlerine erişimin artırılması ve güvenli kürtaj uygulamaları için çağrı yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Guttmacher Institute tarafından yürütülen çalışmada, yıllık 25.5 milyon kürtajın, resmi sağlık kurumlarının dışında veya “geleneksel cerrahi” yöntemler kullanılarak gerçekleştirildiği bulundu.

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bu uygulamaların yüzde 97’si, Afrika, Asya ve Latin Amerika’da gerçekleşiyor ve 24 milyon kadını etkiliyor.

WHO’ya göre, her yıl yaklaşık 47 bin kadın tehlikeli ve hatalı kürtaj uygulamaları yüzünden hayatını kaybediyor. Ki bu oran, dünya genelindeki anne ölümlerinin neredeyse yüzde 13’üne denk düşüyor.

WHO’da Üreme Sağlığı ve Araştırmaları Departmanında çalışma yürüterek emniyetsiz kürtajı önleme yöntemleri geliştiren ve bahsi geçen çalışmanın başyazarı olan Bela Ganatra, ülkelerin kanunlarının ve "zenginliğinin" kürtajın güvenilirliğini etkilediğini söyledi: "Doğum kontrolün varlığını, ulaşılabilirliğini ve ödenebilirliğini artırmak, istenmeyen gebelik ve buna bağlı olarak gerçekleşen kürtaj oranlarını düşürebilir. Fakat bu stratejinin, güvenli kürtaja erişimin teminatı için yapılan müdahalelerle birleştirilmesi elzem.”

İSTEĞE BAĞLI KÜRTAJIN SERBEST OLMADIĞI ÜLKELERDE UYGULAMALAR YÜZDE 25 GÜVENLİ

Çalışma, "gelişmiş" ülkelerde gerçekleştirilen her 10 kürtajdan neredeyse 9’unun güvenli, yani eğitimli sağlık uzmanları tarafından ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yöntemlerinden biri kullanılarak gerçekleştirildiği sonucuna ulaştı.

İsteğe bağlı kürtajın yasal olduğu 57 ülkede, kürtajların neredeyse yüzde 90’ı güvenli.

Fakat kürtajın yasak olduğu ya da yalnızca kadının sağlığı veya hayatının risk altında olduğu durumlarda kürtaja izin verilen 62 ülkede, kürtajların yalnızca yaklaşık yüzde 25’i güvenli.

Çalışmaya göre, emniyetsiz kürtajların çok yüksek bir bölümünün “en güvensiz” olarak kategorize edildiği ve en yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilendirildiği Afrika, bu konuda en kötü bölge.

Sağlık sistemlerinin Afrika’ya kıyasla daha işlevsel olduğu düşünülen Latin Amerika’da ise kürtajlar “en güvensiz” yerine “daha az güvenli” olarak sınıflandırılıyor.

Ganatra, "Güvenilir kürtajın en yüksek oranları, daha az kısıtlayıcı yasaların bulunduğu, ekonomik olarak gelişmiş ve iyi gelişmiş sağlık altyapılarının var olduğu ülkelerde görülüyor. Hem yasal çerçeve hem de ülkenin genel gelişmişliği kürtaj güvenliğinde rol alıyor” diyor.
(soL)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları