loading
close
SON DAKİKALAR

Hatay'ın anavatana katılmasının 79'uncu yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı

Hatay'ın anavatana katılmasının 79'uncu yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı
Tarih: 23.07.2018 - 16:18
Kategori: Yerel

Hatay’ın anavatana katılışının 79’uncu yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Hatay'ın anavatana katılmasının 79'uncu yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Valiliği tarafından düzenlenen Hatay’ın anavatana katılışının 79. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen çelenk sunma ve şehitlik ziyareti törenine katıldı.

Antakya Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene Başkan Savaş ile birlikte Hatay Valisi Erdal Ata, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay, protokol üyeleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gürcistan Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan tören, çelenklerin sunulmasıyla devam etti. Başkan Savaş, “Hatay benim namusumdur” diyerek kentin bağımsızlığı ve anavatana katılışı için mücadele eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygıyla eğilerek saygı ve şükranlarını sundu.

Atatürk Anıtı’nda başlayan tören, Antakya Şehitliği ziyareti ile devam etti. Başkan Savaş, vatan uğruna canını feda eden aziz şehitleri ebedi istirahatgâhlarında ziyaret etti ve aileleri ile bir araya geldi.

TÜRKİYE ABA GÜREŞİ ŞAMPİYONASI HATAY’DA GERÇEKLEŞTİ

Hatay’ın anavatana katılışının 79. yıl dönümü münasebetiyle Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) tarafından düzenlenen etkinlikler vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Toplu nikâh ve sünnet törenleri, konser, künefe şöleni ve birbirinden renkli etkinlikleri Hatay halkı ile buluşturan HBB, Türk kültürünün en önemli sporlarından ve ata sporu olarak bilinen Türkiye Aba Güreşi Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı.

Yüzlerce sporcunun farklı kategorilerde kıyasıya mücadele ettiği güreşçiler adeta nefesleri kesti. Birbirinden güçlü ve başarılı olan ve Türkiye’nin her bir köşesinden gelen sporcular seyirciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkiye’nin birçok ilinden gelen güreşçinin katıldığı şampiyona, HBB Mehteran Takımı'nın gösterisi ile başladı.  Ardından Gürcistan Halk Dansları Topluluğu yöresel danslarından gösteriler sundu.

“HATAY’DA 1-2 EYLÜL GÜNLERİNDE 9. DÜNYA KUPASI ŞAMPİYONASINI YAPACAĞIZ”

Aba Güreşini tanıtmak ve geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen şampiyonanın oldukça heyecanlı bir şekilde devam ettiğini açıklayan Dünya Aba Güreşi ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Eşbaşkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Hatay’ımızda 10 yıldır düzenlediğimiz Uluslararası Aba Güreşi Şampiyona’mızın Türkiye Şampiyonası ve Dünya Kupası seçmelerini gerçekleştiriyoruz. Bu şampiyona ile Hatay’ımızı tarih, kültür, gelenek ve görenek gibi birçok zenginliğimizi tüm dünyaya tanıtmaktayız. Bu yıl da Hatay’da 1-2 Eylül günleri yine 9. Dünya Kupası Şampiyonası’nı yapacağız. Yarışma alanı mersah, dünyanın ilk ve tek Aba Güreşi müsabaka alanıdır. Bu kadar güzel ve donanımlı bu eser de Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın eseridir. Yarışan sporcularımıza sağlıklı ve başarılı yarışmalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

“ATA SPORUMUZU TÜM DÜNYAYA TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ“

Başkan Savaş, ”Bugün Hatay’ımız ve ülkemiz için çok önemli bir gün. Bundan tam 79 yıl önce Hatay’ımız kurtuluş mücadelesi vererek ana vatanıma ilhak etmiştir. Ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir serhat şehri olmayı kabul etmiştir. Hepimizin bu güzel günü kutlu olsun. Bugün 750 sporcumuz güreşecek. Federasyonumuza, İl Müdürlüğümüze ve Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür ediyorum. Geç kalınmış bir olsa da hayırlı bir buluşma oldu. Spor barışın, nezaketin, birlikteliğin ve kardeşliğin simgesidir. Sporcularımıza da kazasız ve güzel güreşler teşekkür ederim. Ata sporumuzu tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Bu birlikteliğe katkı sağlayan bütün kurumlara ve sizlere çok teşekkür ederim” dedi.

10 AYRI SİKLETTE 30 SPORCU MADALYA ALMAYA HAK KAZANDI

Heyecan dolu anlara sahne olan şampiyonada 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 90 ve 90+ kilogramlık olmak üzere toplamda 10 ayrı sıkletten 30 sporcu madalya almaya hak kazandı.

45 kiloda 1. Metin Gülücü, 2. Sezgin Kargı ve 3.Bekir Özcan

50 kiloda 1.Mahmut Berk Demirkol, 2. Mustafa Hürrem, 3. Kurban Güven,

55 kiloda 1. Ferhat Kılıç, 2. Hüseyin Çakıt, 3. Orhan Çam

60 kiloda 1.Fatih Ünalan, 2. Mustafa İsmail Malkos, 3.Ali Günay

65 kiloda 1.M.Ali Daylak, Mebrihan Krakmev, 3. Gökhan Yıldız

70 kiloda 1.Mustafa Kuyucu,2. Kazım Sakarya, 3.Enes Talip Ceylan

75 kiloda 1.Oğuz Doğruer, 2. Esat Ardıç, 3.Vahdettin Yiğit Uymaz

80 kiloda 1. Muharrem Alper Arslan, 2.Hüseyin Özdemir, 3. Ömer Eker

90 kiloda 1. Şahin Turşa, 2. Ahmet Kuyucu, 3. Murat Uruğ

90+1. kiloda İsa Göcek, 2. Enes Bandırma, 3. Tali Taşdemir rakiplerini yenerek mutlu sona ulaştılar.

Şampiyonlara ödüllerini HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve HBB idarecileri takdim etti. 

TSK MEHTERAN BİRLİĞİ HATAY HALKI İLE BULUŞTU

Hatay’ın anavatana katılışının 79’uncu yıldönümünde birbirinden güzel organizasyonu Hatay halkıyla buluşturan Hatay Büyükşehir Belediyesi, her sene olduğu gibi bu sene bir yenliğe daha imza attı.

Hatay Valiliği ev sahipliğinde HBB’nin katkılarıyla, dünyanın en eski ordu bandolarından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mehteran Birliği, Hatay halkı ile buluştu.

Gerçekleştirilen buluşmaya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB daire başkanları ve Hataylılar katılım gösterdi.

Geleneksel kıyafetleri ile de büyük ilgi gören ve Hataylılara unutulmaz anlar yaşatan Türk ordusu ve müziğinin en önemli yapı taşlarından biri olan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliğinin marşları, Hatay sokaklarında yakılandı.

Hem Hatay halkı hem de Türkiye Cumhuriyeti için oldukça önemli bir gün olduğunu vurgulayan Başkan Savaş, bu özel günde TSK Mehteran Birliğini Hatay halkı buluşturan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e ve Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’ya teşekkür etti.

TSK Mehteran Birliğinin gösterisinin tamamlanmasının ardından Başkan Savaş, TSK Mehteran Birliğine bayrak hediye etti.

79 METRE UZUNLUĞUNDAKİ KÜNEFE HATAYLILARLA BULUŞTURULDU

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Künefe Şöleni, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

Her yıl artan coşku ile Antakya Atatürk Caddesi’nde gerçekleşen şölene, Hatay Vali Başyardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB idarecileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Gürcistan Halk Dansları Topluluğu'nun yöresel oyunlarıyla açılışı yapılan festival, her yıl olduğu gibi Başkan Savaş’ın Hatay halkına künefe ikramıyla devam etti.

Festivalin açılış konuşmasını yapan HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bu önemli günü kutlamaktan dolayı büyük bir gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başladı. Başkan Savaş sözlerine, “Hatay’ın Anavatana katılışının 79. yıldönümü sebebiyle her sene yaptığımız künefe şölenimizi bugünde gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 79. yıldönümünü kutladığımız zaferimizin şerefine 79 metrelik künefemizi Atatürk Caddesi'nde değerli hemşerilerimizle paylaşacağız. Bugünlere kolay gelmedik. Atalarımızın 16 yıllık mücadelesi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün desteği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin serhat şehri olduk. Bundan 79 yıl önce verilen mücadele, Misak-ı Milli sınırlarımızın kesinleşmesine ve Hatay’ımızın esaretten kurtulmasıyla sonuçlandı. Bu gururu yaşamaktan dolayı kıvançlıyız” ifadelerinde bulundu.

ŞAMPİYON MEHMET BOŞNAK YILDEV FUTBOL TAKIMI

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Hatay’ın anavatana katılışının 79’uncu yıl dönümü kutlamaları münasebetiyle düzenlenen 34’üncü Erhan Aksay Körfez Grubu Futbol Turnuvası’nın şampiyonu Mehmet Boşnak Yıldev futbol takımı oldu.

Hatay’daki kardeşlik, medeniyet, birlik ve beraberlik ortamını pekiştirmek amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen turnuvanın final müsabakası, 18 Temmuz Çarşamba günü İskenderun Stadı Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası’nda gerçekleştirildi. Mehmet Boşnak Yıldev ve 2’nci Refik Çoğum Arsuz Belediyesi takımları arasında geçen final mücadelesinin sonunda gülen taraf  2-0’lık skorla galip gelen Mehmet Boşnak Yıldev oldu.

Takımlar kupalarını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın elinden aldı.

ANTAKYA’NIN GALİBİ AYDINLIKEVLER

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Hatay’ın anavatana katılışının 79’uncu yıl dönümü kutlamaları münasebetiyle düzenlenen 34’üncü Erhan Aksay Antakya Grubu Futbol Turnuvası’nın şampiyonu Aydınlıkevler futbol takımı oldu.

Turnuvanın final müsabakası, 19 Temmuz Perşembe günü Esentepe Futbol Sahası’nda gerçekleştirildi. Aydınlıkevler ve Nişrinspor takımları arasında geçen final mücadelesinin sonunda gülen taraf 2-0’lık skorla galip gelen Aydınlıkevler oldu. 

BİLARDONUN ŞAMPİYONU BELLİ OLDU

Hatay Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda Defne Belediyesi’nin katkılarıyla, Hatay’ın anavatana katılışının 79’uncu yıldönümü kutlamaları münasebetiyle düzenlenen Özel Türkiye 3 Bant Bilardo Şampiyonası’nın kazananı belli oldu.

22 Temmuz Pazar günü Çekmece Bilardo Spor Kulübü’nde gerçekleştirilen final maçına, Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Türkiye Bilardo Federasyonu Hatay İl Temsilcisi Muti Ay, Çekmece Bilardo Spor Kulübü Başkanı Sabahattin Aslan ve çok sayıda bilardosever katıldı.

3 gün boyunca Çekmece Bilardo Spor Kulübü’nde düzenlenen turnuvanın final maçında, 2015 Dünya Kupası Şampiyonu Tayfun Taşdemir ile 2017 Dünya Kupası 3’üncüsü Lütfi Çenet karşı karşıya geldi. İki milli sporcunun zorlu mücadelesinde Çenet, 40-32’lik skorla galip ayrılarak şampiyonluğu göğüsledi.

96 sporcuyu geride bırakarak şampiyonluğa yükselen Lütfi Çenet’e, şampiyonluk kupasını Hersanlıoğlu; turnuva ikincisi Tayfun Taşdemir’e ise Başkan Savaş takdim etti. Şampiyonada Murat Çelik ile Savaş Bulut üçüncülüğü paylaşan isimler oldu.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları