loading
close
SON DAKİKALAR

Herakles'in ardından sıra 3 türbe kapısında

Herakles'in ardından sıra 3 türbe kapısında
Tarih: 05.10.2011 - 16:07
Kategori: Kültür & Sanat

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Herakles heykelinden sonra, geri alınma sırasının Fransa'da bulunan padişah türbelerinin kapılarına geldiğini açıkladı


Yorgun Herakles’i 20 yıl sonra Türkiye’ye getirmeyi başaran Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi de son derece önemli ve değerli türbe kapılarının peşine düştü. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay bugüne kadar dünyanın çeşitli yerlerindeki 4 bin 28 tarihi eseri geri almayı başardıklarını belirtti. Günay, "Bundan sonra sırada ne var?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Sırada İznik çinilerinden yapılmış türbe kapıları var. Üç padişahın türbelerine ait kapıların asılları, Fransa’daki Sevr, Louvre ve Güzel Sanatlar müzelerinde sergileniyor. Türbeler bizde, kapıları Fransa’da. Olacak şey değil."

Osmanlı Padişahları, I. Mahmud’un kütüphanesine ve III. Murad ile II. Selim’in türbelerine ait kapılar, Fransa’daki müzelerde bulunuyor. Kapıların her birinin ekspertiz değerinin 1.5 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

AYASOFYA'NIN TÜRBELERİ

- II. Selim Türbesi: Mimar Sinan’ın yaptığı 18 türbeden biri. 1577’de tamamlanan türbenin giriş kapısının iki yanında, beyaz zemin üzerine mor, kırmızı, yeşil, mavi çiçek desenli çini panolar yer alıyor. Sultan II. Abdülhamid’in diş hekimi olan Albert Sorlin Dorigny tarafından 1895’te restore edilmek üzere Fransa’ya götürüldü; taklidi yerine takılırken orijinali bugünkü Louvre Müzesi’nin “Arts of Islam” bölümünde sergileniyor.

- III. Murad Türbesi: En büyük Osmanlı türbelerinden biri. Dışı son derece sade görünümlü türbenin içinde, 16. yüzyıla tarihlenen mercan kırmızısı İznik çinilerinin en güzel örnekleri ve kalem işi süslemeler yer alıyor.

- I. Mahmud Kütüphanesi: Ayasofya’daki en önemli Osmanlı eklentilerinden olan ve Sultan I. Mahmud tarafından yaptırılan kütüphanenin iki kanatlı kapısının üzerinde “Ya Fettah” yazılı, iki kapı kulbu bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları