loading
close
SON DAKİKALAR

Hıdırellez coşkusu

Hıdırellez coşkusu
Tarih: 06.05.2016 - 13:55
Kategori: Sağlık, Yaşam

Edirne'de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı binlerce kişi Sarayiçi'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti.

Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı binlerce kişi Sarayiçi'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti. Kimileri nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp dilek tutarken, kimileri de dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı. Eğlence, romanların davullu zurnalı eğlencesiyle sürdü.
Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ndeki Tunca Nehri kıyısı, saat 05.00'ten itibaren festival alanına döndü. Şehre tur şirketleriyle gelen yerli ve yabancı yaklaşık 3 bin kişi, Tunca Nehri kenarında baharın gelişi olan Hıdrellez'i kutlarken, katılanlar dilek tuttu. Alanda toplanan çok sayıda Roman, davul- zurna eşliğinde göbek attı.

Romanlar’ın danslarına şenliğe katılanlar da eşlik etti.
Evlilik çağında gelen genç kızlar nehir kenarına üzerlerine giydikleri renkli kıyafetlerle oynayarak baharın gelişini kutladı. Ardından da getirdikleri kağıtlara dileklerini yazıp nehre attı, bereket ve baharın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparıp evlerinin kapılarına astı.
Edirne Belediyesi görevlileri de Tunca Nehri'ne üzerinde 'barış, kardeşlik, huzur' yazılı çiçek bıraktı. Şenlikler güneşin doğduğu saate kadar davul zurna eşliğindeki eğlenceyle sürdü.

İzmir'de 'Hıdırellez' coşkusu
İzmir'de baharın müjdecisi Hıdırellez, her yıl olduğu gibi, yine coşkulu bir şeklide kutlandı.
Gürçeşme, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Kemer, Tepecik ve Ege mahallelerinde gerçekleştirilen baharın müjdecisi Hıdırellez şenliklerine, mahalle sakinlerinin yanı sıra binlerce İzmirli akın etti. Katılımcılar, Gündoğdu Meydanı ve İşçiler Caddesi'nde yakılan ateşlerin üzerinden atladı. Roman vatandaşların kültürel kıyafetlerle katıldığı gecede, şarkılar eşliğinde oyunlar oynandı. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda pilav ve ayran dağıtıldı.
Bereket, bolluk, sağlık ve mutluluğun sembolü olan Hıdrellez kutlamalarında vatandaşlar dilek tuttu.
Hıdrellez'de dilekler tutuldu
Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde çoğunluğu kadınlardan oluşan Müslüman ve Hıristiyan vatandaşlar, baharın müjdecisi olan Hıdırellez'i Aziz Corch Kilisesi'nde kutladı. Bazı vatandaşlar dilek tutarken, geçen yıl dilekleri gerçekleşen vatandaşlar da lokum dağıttı.

Her Hıdırellez’de Hıristiyanlar ve Müslümanları buluşturan İskenderun Aziz Corch Kilisesi, bu yıl da dilek tutmak isteyen çoğunluğu kadınlardan büyük bir kalabalığa ev sahipliği yaptı. Kiliseye akın eden Müslüman ve Hıristiyan vatandaşlar ev, araba, sevgili, evlilik, üniversite sınavında başarılı olabilme gibi dileklerini kâğıtlara yazıp, dualar ederek dilek kutusuna attı. Barış, huzur, iş, aş, sağlık isteyenlerin yanı sıra bir önceki Hıdrellez'de oğlunun atanması için dua eden bir anne de, duasının kabul olduğu için lokum dağıttı.
Burhaniye'de Hıdrellez coşkusu
Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde Hıdrellez nedeniyle su kenarında toplanan vatandaşlar, dilek tutup dualar okudu. Bazı vatandaşlar suya taş atarken, bazıları ise dileklerini toprağa çizdi.

Burhaniye'de Hıdrellez'te dilek tutmak isteyen vatandaşların uğrak yeri, Karınca Deresi oldu. Su kenarında toplanan vatandaşlar, dileklerde bulunup gerçekleşmesi için dualar okudu. Dilek dileyip suya taş atanların yanı sıra toprağa isteklerinin resmini çizenler de oldu.

Üniversiteye hazırlanan Simge Nur Aşkın "Hıdrellez günü herkesle birlikte biz de geldik. İstediğim üniversiteyi çizdim. İnşallah tutar" dedi. Huzurevi sakini İbrahim Çağlar ise, "İnsanlar buraya gelip dileklerde bulunuyor. Ben de herkese, sağlık, bol kazanç diliyorum. Sonumuz iyi gelsin. Dünyamız gülsün. Hepimiz gülelim. Ağlamayalım. Bunu istiyorum" diye konuştu.

Gelibolu'da Hıdrellez coşkusu
Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ndeki Hıdrellez kutlamalarında vatandaşlar, akşam üstü ev önüne yakılan ateş üstünden atladı. Gündoğumunda ise deniz kenarına inerek dileklerde bulunup, dualar etti. 

Her yıl ülkenin birçok bölgesinde coşkuyla kutlanan baharın müjdeleyicisi Hıdrellez, Çanakkale'nin Gelibolu İlçesi'ne de coşku getirdi. Hızır ile İlyas peygamberlerin her yıl bir araya geldiğine inanılan, bolluğun ve bereketin sembolü Hıdırellez için Gelibolu'da, çeşitli gelenek ve adetler yerine getirildi. Akşam sokak aralarında ateş yakarak üstünden atlayan vatandaşlar, gün doğarken ise Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinden sahile indi. Havanın yağmurlu olmasına rağmen ilgi büyük oldu. Sahilde dilekler tutuldu, dualar edildi. Deniz kıyısında toplanan yüzlerce vatandaş, kumsala ve kayalara, sahip olmak istedikleri ev, araba ve çocuk resimleri çizdi. Bazı kişiler, dileklerinin kabul olması için bereket getirdiğine inanılan deniz suyuyla sahilden topladığı 41 taşı evine götürdü. İçindeki sıkıntının gitmesi için ise denize taşlar atıldı.

Kardeş diledi
Ailesiyle Feneraltı Sahili'ne inen 7 yaşındaki Zeynep Su, "Burdur'dan gezmek için geldik. Buraya annem ile birlikte geldim ve bir kardeşim olması için bebek diledim" dedi.


DHA 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları