loading
close
SON DAKİKALAR

İBB'de 6 bin çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlandı

İBB'de 6 bin çalışanı ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlandı
Tarih: 31.05.2018 - 11:15
Kategori: Sendika

Beş aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Yerel Sen arasında anlaşma sağlanamamış, eylemler bir aydır devam ediyordu. Bugün imzalanan sözleşme ile 6 bin çalışanı ilgilendiren İBB ile Tüm Yerel Sen arasında anlaşma sağlandı. ...

İmzalanan Sözleşme  sonrası İBB Genel Sekreteri Buğra Gökçe “ Bu süreçte en büyük katkı ve özveriyi Büyükşehir Belediye başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu göstermiştir.Bu kazanımları çalışanlarımıza sağlayan başta  Belediye başkanımız ve Yetkili Sendika yönetimine teşekkür ediyorum  sözleşme tüm çalışanlarımıza hayırlısı olsun “ dedi.

 Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bilal Altıner 6 bin memuru ilgilendiren toplu sözleşme imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada sözleşmeyle  memurlara %30 artış sağlandığını belirterek şöyle konuştu

"Bilindiği üzere 2018 yılı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yetkili sendika olarak tarafımızca yürütülen toplu iş sözleşmesi, hakkımız olan ulaşım kartının idare tarafından sözleşmeye konmak istenmemesi nedeniyle tarafımızca  “ulaşım yoksa imzada yok” denilerek imzalanmamıştı. Tüm Yerel Sen olarak kurulduğumuz günden bugüne her sözleşmede ortak bir mücadele alanı benimsedik. Bu nedenle Tüm Yerel Sen olarak her sendikaya ortak mücadele çağrısı yaptık. Haftalık olarak olağanlaştırmak istediğimiz toplantılarda eylemlerin biçimini ve zamanını ortak akılla kararlaştırdık. Ortak eylemlilikte her zaman uyum içinde olan sendika olduk. Alanda,eylem hazırlıklarında (pankart hazırlama,basın açıklaması hazırlama,eylem günü hazırlıklar vs.) sendika olarak yeteri kadar diğer sendikalardan destek göremesekte, yetkili sendika olmamızın sorumluluğuyla üyesinden temsilcisine,aktivistine ve yöneticisine eylemlilik sürecini geliştirdik.Bu eylemlilik sürecinin ana konusu 2011'de kaybedilen ve 2014'te ki yetkili Sendika tarafından kabul edilmeyen “ulaşım kartı”dır.

Ulaşım kartı bilindiği gibi bu yıl yasal hale gelmiştir. Ancak bilinmesi gereken en önemli husus hükümet ve genel yetkili sendika arasında imzalanan sözleşmede ulaşım kartı “verilebilir” ibaresinin yer almasıdır. “Verilebilir” gibi ucu açık bir ifadeyle ulaşım hakkı işverenin insafına bırakılmak istenmiştir. Ancak sendikamızın öncülüğünü yaptığı,diğer sendikalarında güç verdiği eylemlerle ulaşım kartı işveren tarafından verilmek zorunda kalınmıştır.

Kurulduğumuz günden bugüne dek icra ettiğimiz toplu sözleşmelerde hiçbir hakkımızı geriye götürmedik.Yıllar önce kaybedilen hakları tek tek kazanmaya devam ediyoruz. Yıllardır olmayan yemek hakkı 100 günlük çadır eylemi ve 1 günlük iş bırakma eylemi sonucunda işverence verilmek zorunda bırakılmıştı. Şimdi de 2011'de kaybedilen ve 2014'te Tüm Bel Sen tarafından alınmayan ulaşım hakkımızı emekçilere tekrardan kazandırıyoruz. Günlük 4 binişten aylık 104, yıllık ise 1248 kontör şeklinde (güncel fiyatlara göre 3569.28 TL'ye tekabül eden) ulaşım kartı en kısa sürede idare tarafından emekçilere dağıtılacaktır. Aylık kontöre bakıldığında 104 kontör güncel fiyata göre bakıldığında 297,44 TL'ye karşılık gelir ve buda sözleşmede %30'a varan iyileştirme anlamına gelmektedir.

Emekçiden her gün 5 ila 10 TL'ye varan bir oranda cebinden ulaşım parası çıkmaktadır. Ulaşım kartımızı almamızla birlikte ekonominin kötüye gittiği bir zamanda emekçiye önemli bir katkısı olacaktır.

Toplu sözleşme ile ulaşım hakkından ayrı olarak:

-Mobbing masası kurulacak

-Harcırah konusunda uygulama birliği sağlanacak

-Daha önce 21 güne yükselttiğimiz rapor gün sayısı 25 güne yükseltilecek

  Tüm Yerel Sen olarak önümüzdeki dönemde yemeğin her emekçiye ulaştırılması ve iyileştirmeler konusunda eylemlerimiz ve mücadelemiz devam edecektir. Yetkili sendika olmanın sorumluluğuyla her toplu sözleşmede haklarımızı ileri taşıyan,kaybedilen yemek hakkı ve ulaşım kartını tekrar kazandıran sendikamız emekçilerin hakkını ileriye taşımaya devam edecektir."

                Büyükşehir Belediyesinde çalışan 6 bin memuru ilgilendiren Sözleşmeyi İBB adına Genel Sekreter Buğra Gökçe imzalarken Tüm Yerel Sen Sendikası adına TİS ve Hukuk Sekreteri Çetin Saygı ve Şube Başkanı Bilal Altıner imzaladı.Sözleşme törenine İBB,Eshot ve İzsu Bürokratları ile Tüm Yerel Sen Sendikası MYK  Denetleme kurulu Üyesi Ergül Gülmez, Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube sekreteri Özkan Felek, Mali Sekreter Tolga Süvari,Örgütlenme Sekreteri Ersoy Yıldırım,Tis Hukuk sekreteri M.Ali Gültekin, Eğitim basın yayın Sekreteri Başar Özmen, Sosyal Dış İlişkiler Sekreteri Serdal Karasaç ile Büyükşehir Belediyesi Sendika işyeri temsilcisi Huriye Peri katıldı.

 

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları