loading
close
SON DAKİKALAR

İlk kez bir insanda 'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine rastlandı

İlk kez bir insanda 'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine rastlandı
Tarih: 13.02.2018 - 15:38
Kategori: Sağlık, Yaşam

Büyükbaş hayvanlarda görülen göz paraziti 'Thelazia gulosa'nın ilk kez insana bulaştığı bir vaka tespit edildi.

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (CDC) duyurduğuna göre ABD'nin Oregon eyaletinde yaşayan 26 yaşındaki Abby Beckley adlı kadında daha önce sadece büyükbaş hayvanlarda rastlanan 'Thelazia gulosa' adlı göz parazitine rastlandı.

Bilim insanları, 2016 yılında görülen vakayı inceleyerek raporunu henüz yayınladı. Buna göre, gözünden 1 buçuk santimlik kurtçuklar çıkarılan Beckley, sinekler tarafından taşınan bu tür parazit enfeksiyonuna maruz kalan ilk insan.

GENÇ KADININ GÖZÜNDEN 14'TEN FAZLA KURTÇUK ÇIKARILDI

Beckley 2016'da yaşanan olayda önce gözünde bir hafta boyunca bir kaşınma hissetmiş. Ardından genç kadın kendi gözünden 1.27 santim uzunluğunda yarı saydam bir kurtçuğu çıkarmayı başardı.

Endişelenen kadın doktora gittiğinde gözünden bir kurtçuk daha çıkarıldı. Ardından başka bir göz doktoruna giden kadının gözünden bu kez 3 kurtçuk daha çıktı.

Nihayet CDC'ye gittiğinde Beckley'nin gözündeki parazit kurtçukların Thelezia ailesine mensup olduğu belirlendi. 20 gün boyunca doktorlar kadının gözünden 14 kurtçuğu daha çıkarmayı başardı.

SADECE BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Thelazia gulosa parazitinin daha önce sadece büyükbaş hayvanlara bulaştığı sanılıyordu. Kurtçuklar sinekler yoluyla bulaşıyor. Kurtçuk larvalarını ağızlarında taşıyan sinekler beslenirken larvaları gözlerin ıslak kısımlarına bırakıyor. Larvalar bu bölgede taşıyıcının göz bebeklerindeki sıvıyla besleniyor. Araştırmacılar Beckley'nin kurtçukları Oregon kırsalında at bindiği sırada kaptığını düşünüyor.

Aynı aileden farklı parazit kurtçuklara ise oldukça nadir de olsa daha önce insanlarda rastlanmıştı.  Avrupa ve Asya'da bu türlere ait sadece 160 vakanın, ABD'de ise sadece 11 vakanın rapor edildiği belirtiliyor.

Göz kurtçukları genellikle kalıcı bir hasar bırakmıyor. Ancak tedavi edilmezse retina çizikleri ve hatta körlüğe neden olabiliyorlar.

Kaynak : Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları