loading
close
SON DAKİKALAR

İlyas Salman: Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u Maho ağa

İlyas Salman: Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u Maho ağa
Tarih: 17.12.2017 - 13:14
Kategori: Söyleşi

Sinemanın usta oyuncusu İlyas Salman, 'Bugünün Türkiye'sini en iyi yansıtan filmin Banker Bilo olduğunu söyleyen Salman "Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u da Maho ağa. Hala bu kadar sevilerek izlenmesinin nedeni de bu' dedi.

Sinemanın usta oyuncusu İlyas Salman, 'Bugünün Türkiye'sini en iyi yansıtan filmin Banker Bilo olduğunu söyleyen Salman "Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u da Maho ağa. Hala bu kadar sevilerek izlenmesinin nedeni de bu' dedi.

Posta'dan Oya Çınar'a konuşan İlyas Salman, "İflah olmaz bir solcuyum. İnatçı bir Atatürkçü, devrimci olmaya çalışan bir insanım" dedi.

Çocukken kardeşinin gözleri önünde yanarak öldüğünü söyleyen Salman, "Her an kendime bir hastalık icat ederim. Hastalık hastasıyım. Kardeşlerimin bir tanesi gözümün önünde yanarak öldü. Ben 4 yaşındaydım, o 3. Köydeyiz. Dışarıda yarım metre kar var. Su eve bir kilometre uzaklıktaki bir kuyudan geliyor. Annem suya gitmiş. Sobanın üstünde patates kaynıyor. Kardeşim sobanın üstüne uzanmış. Eli tutuştu, yanmaya başladı. Çocuk aklımla üstüne bir şey örtüp söndürmeyi akıl edemiyorum. Kendi kendime duvarları yumrukluyorum... Hala bazı geceler rüyamda kardeşimin yandığını görüyorum. Her gece, en olmaz saatte kalkar kendime bir hastalık uydururum. Kanser olurum, ülser olurum. Beynimde tümör olur. Kalkar hastaneye giderim. Bu güne kadar olmadığım tek hastalık rahim kanseri. Onun da fiziksel olarak mümkün olmadığını bildiğimden. Yoksa onu da olurdum" dedi.

"Kemal'in (Sunal) cenazesine gittiğimde içimden şöyle geçti.: Keşke ben ondan önce ölseydim de o benim cenazeme gelseydi"

"Ölümü düşünmekten korkuyorum" diyen Salman, "Aynı hastalık kadim dostum Kemal Sunal'da da vardı. Müjdat Gezen'de de vardır. Şener Şen çaktırmadan öyledir. Metin Akpınar bize, 'komik hastalığı var' sizde der. İnsanları güldürürken içerde biriken acılar böyle gösteriyor kendini belki de. Ha ama Kemal'in cenazesine gittiğimde içimden şöyle geçti. Keşke ben ondan önce ölseydim de o benim cenazeme gelseydi. O kadar severdim rahmetliyi. Şimdi aklımda 'Kibar Feyzo'yu çektiğimiz zamanlar canlandı. Hatay'da, Yenişehir Gölü'nün kenarında bir otelde kalıyoruz. Akşamları soframız kurulurdu. Kemal o sofralara pek gelmezdi. Gider kendine Reyhanlı'dan viski alır, odasına çekilirdi. Çok içen bir insan da değildi. Bir iki kadehle keyif yapar, öyle yatardı. Gelir kapımı çalar, "Hemşo gel..." derdi. O da Malatyalıdır. Bana öyle hitap ederdi. Giderdim, odasında bir duble de beraber içerdik. Çok özlüyorum o zamanlarımızı" şeklinde konuştu.

"Artık beynimdekileri de bıraktılar midemdekilerle uğraşıyorlar"

İlyas Salman, geçtiğimiz yıl 'Trendeki Yolcu' filminin galasında alkol kullanıp taşkınlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınması için "Valla ben alkol sorunu yaşamıyorum. O gece günümüz iktidar partisinin sahibi olduğu bir yere gittim. Orada bir duble bir şey içtim. Sonra beni, "Yasak olduğu halde içki içti" diyerek şikayet etmişler. Gittim anlattım durumu polise. Benim işim bitmişse, bir duble bir şey içerim. Bu kimi ilgilendirir? Artık beynimdekileri de bıraktılar midemdekilerle uğraşıyorlar" dedi.

"Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u da Maho ağa"

Bugünün Türkiye'sini en iyi yansıtan filmin Banker Bilo olduğunu söyleyen Salman "Bugünün Türkiye'sinin yüzde 90'ı Bilo, yüzde 10'u da Maho ağa. Hala bu kadar sevilerek izlenmesinin nedeni de bu. Bizim zamanımızda bütün karakterler gerçekti. Yeşilçam hayatla akrabaydı. Mahalle manavından, berberine, bakkalına kadar herkes bildik insanlardı. Şimdiki sinema hayattan kopuk, saçma sapan sabun köpüğü komedilerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

"Zengin sofrasına oturmam. İflah olmaz bir solcuyum"

Oyunculuğun önemli kısmını sokaktaki insanlardan öğrendiğini söyleyen usta oyuncu şöyle konuştu:

"Onları iyi tanıdığım için iyi canladırdım. Gerçek hayatta dostlarım da onlar arasındadır. Apartman görevlisi de benim dostumdur, sokaktaki balıkçı da. Ben zengin sofrasına oturmam. İflah olmaz bir solcuyum. İnatçı bir Atatürkçü, devrimci olmaya çalışan bir insanım.

Orta halli bir hayatı kazanmışım. Evim var, bir yazlığım var. Çocuklarımın da birer evi var. Onurumla yaşıyorum... Bunun üstünü de altını da istemiyorum. Sahip olduklarım yetiyor bana."

"Erdoğan'ın elinden ödül almam. Çünkü halkın inancını kullanarak iktidarda kalmayı tercih eden insanları sevmem"

Salman, "Yıllar önce Turgut Özal, ' Sarı Mercedes' filminizden dolayı size ödül vermek için elini uzatınca elini sıkmamışsınız..." sorusuna "Doğrudur. Almadım" yanıtını verdi. Usta oyuncu, "Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden ödül alır mısınız?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Almam çünkü halkın inancını kullanarak iktidarda kalmayı tercih eden insanları sevmem. O koltuğa oturunca Alevi misin, Sünni misin, Rum musun, Kürt müsün gibi insanları birbirinden ayıran tutumlar biter, bitmeli. Devletin dini olmaz. Devlet insan ayırmaz. Ayırmamalı."

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları