loading
close
SON DAKİKALAR

İngiltere'de Brexit Anlaşması reddedildi

İngiltere'de Brexit Anlaşması reddedildi
Tarih: 16.01.2019 - 09:41
Kategori: Dünya

İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada reddedildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği (AB) ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşması İngiliz parlamentosu tarafından reddedildi. İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada anlaşma 202 evet oyuna karşı 432 hayır oyu ile reddedildi.

Bu İngiltere tarihinde, bir hükümetin aldığı en farklı yenilgi olarak kayıtlara geçti.

Oylama sonuçlarının ardından değerlendirmede bulunan Başbakan May muhalefetin gensoru vermesi halinde bugün bunun görüşülebileceğini söyledi. İngiltere Başbakanı Theresa May oylama öncesinde, "Anlaşmaya karşı oy kullanmak belirsizlikten, bölünmekten, son derece gerçek bir anlaşmasız ayrılıktan başka bir şey değil.” ifadesini kullanmıştı.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Lider Jeremy Corbyn ise parlamentoda vekillere oylama öncesi son kez seslenerek, “Bu anlaşmanın bu gece reddedilmesinin en iyi sonucu bir genel seçim olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İngiliz parlamentosu, geçen hafta aldığı iki kararla hükümetin anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasına kısıtlama getirmiş ve May'in yeni tavizler için AB ile müzakeresi için kullanabileceği süreyi 3 günle sınırlamıştı. Parlamento, bu kararlarla May hükümetinin Brexit sürecindeki inisiyatifini kısıtlayarak ipleri önemli ölçüde eline almıştı.

Anlaşmanın reddiyle İngiltere'de erken seçim ve yeni referandum gibi bir dizi seçeneğin masaya gelmesi bekleniyor. Hükumet erken seçime gidilebilir, anlaşmayı yeniden oylamaya sunabilir, May istifaya zorlanabilir, yeni bir Brexit referandumu yapılabilir, anlaşmasız ayrılık olabilir.

GÜVENSİZLİK OYLAMASI

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Theresa May hükümetine karşı güvensizlik oylaması talep ettiğini açıkladı.

Güvensizlik oylaması bugün yapılacak ancak Theresa May hükümetinin bu oylamayla düşmesi beklenmiyor. Zira Muhafazakar Parti'nin parlamentoda çoğunluğu bulunmasa da, hükümeti dışarıdan destekleyen DUP güvensizlik oylamasında May'i destekleyeceğini açıkladı.

İNGİLTERE BASININDA MANŞETLER

Öte yandan İngiliz gazetelerinin bugünkü baskısında May'in fotoğrafları manşetlerde yer aldı.

The Sun başlık olarak, Brexit ve 'extinct' (bitmiş) kelimelerinin birleşimi olan 'Brextinct'i seçerken, Express gazetesi 'Perişan', Telegraph ise 'Eksiksiz bir aşağılanma' başlıklarını kullandı.

Mirror, "Anlaşma yok, umut yok, ipucu yok, güven yok" manşetiyle okuyucularına ulaşırken, Başbakan May'in en büyük destekçisi olan Daily Mail bile May fotoğrafının altına 'Hayatı için savaşıyor' manşetiyle çıktı.

Kaynak : Habertürk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları