loading
close
SON DAKİKALAR

İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: Yapılarımız alarm veriyor

İnşaat Mühendisleri Odası uyardı: Yapılarımız alarm veriyor
Tarih: 10.10.2018 - 17:02
Kategori: Gündem

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Bağcılar Kirazlı Mahallesi'nde meydana gelen göçme ile ilgili yazılı bir açıklamada bulundu.

İstanbul Bağcılar Kirazlı Mahallesi'nde bir inşaatın temel kazısının bitişikteki binalarda çatlaklara yol açması ve göçme tehlikesinin baş göstermesi, dikkatleri bir kez daha İstanbul’un yapı stoku üzerine çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi  konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Bağcılar Belediye Başkanı'nın "yan yatan binanın ne inşaat teknikleri ne de ruhsat açısından sorunu bulunmadığı"  sözlerine  "Bağcılar Belediye Başkanı, çöken binanın inşaat teknikleri açısından sorunsuz olduğunu ayaküstü bir gözlemle tespit edilebiliyor. Kendisi de endüstri mühendisi olan Belediye Başkanının, ayaküstü bir gözlemle inşaat teknikleri açısından sorun olmadığını tespit etmiş olmasını, mühendislik bilimiyle ne kadar örtüştüğünü kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" ifadeleriyle tepki gösterdi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın Bağcılar'da yaşanan göçme tehlikesine ilişkin açıklaması şöyle:

"İstanbul Bağcılar Kirazlı Mahallesinde bir inşaatın temel kazısının bitişikteki binalarda çatlaklara yol açması ve göçme tehlikesinin baş göstermesi, dikkatleri bir kez daha İstanbul’un yapı stoku üzerine çekti.

Basına yansıyan bilgilere göre, yan yatan binanın yıkımı başladı. 10 bina da çökme riskine karşı önlem amaçlı boşaltıldı. Bağcılar Belediye Başkanı tarafından yapılan açıklamada, yan yatan binanın ne inşaat teknikleri ne de ruhsat açısından sorunu bulunmadığı belirtilmiş ve bu duruma yeraltı sularının neden olduğu ifade edilmiştir.

Bir binanın temel kazısı nedeniyle neredeyse sokakta bulunan bütün binalarda göçme tehlikesi oluşuyor ve Bağcılar Belediye Başkanı, çöken binanın inşaat teknikleri açısından sorunsuz olduğunu ayaküstü bir gözlemle tespit edilebiliyor. Kendisi de endüstri mühendisi olan Belediye Başkanının, ayaküstü bir gözlemle inşaat teknikleri açısından sorun olmadığını tespit etmiş olmasını, mühendislik bilimiyle ne kadar örtüştüğünü kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Kamuoyunun malumudur: İstanbul’da son birkaç ayda peş peşe istinat duvarları yıkılmış, binalar çökmüştür. Sütlüce’de, Ümraniye’de, Sancaktepe’de ve dün de Bağcılar’da karşı karşıya kaldığımız tablo İstanbul yapı stokunun mevcut haldeki durumunu resmetmektedir.

Bütün bunları tesadüfle açıklamanın bilimsel bir yaklaşım olmayacağı açıktır. Dolayısıyla yapı stokumuzun mevcut durumunun gözler önüne serilmesi, “inşaat teknikleri” ile ilgili temel bilgilerin paylaşılması gerekmektedir.

Belediye Başkanı binanın çökmesini yeraltı sularına bağlasa da, bilinmelidir ki inşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı yapı üretiminin yapılabileceğini kanıtlayan bir bilim dalıdır. Zemin etüdü, projelendirme ve uygulama bütünlüğü sağlandığı ve yapı denetimi eksiksiz yerine getirildiği takdirde binalarımız azami düzeyde güvenli hale gelecektir.

Yapı stokumuzun büyük bir kısmı mühendislik hizmeti almadan ve yapı denetimi uygulanmadan üretilmiş, inşaat mühendisliği biliminin temel kabulleri göz ardı edilerek yapılmıştır. Bu gerçek, Bağcılar’da olduğu gibi kendisini lokal olarak göstermekte ve depremlerde ise yapı stokunun verdiği tepki telafi edilemez sonuçlara yol açmaktadır.

Yapı stokumuzun mevcut olumsuz durumu saklanmayacak derecede açıkken, son dönemde gerçekleştirilen düzenlemeleri anlamakta zorlanıyoruz. Kamuoyuna “imar barışı” adı altında sunulan imar affı Sütlüce, Bağcılar ve diğer bölgelerdeki güvenlikten uzak yapıların varlığını sürdürmesine yol açacak, yapı ruhsatlarında yapılan değişiklikle inşaat mühendislerinin yapı üretim sürecinde devre dışı bırakılması mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesini teşvik edecektir.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak Bağcılar Kirazlı Mahallesindeki inşaat mahaline bir heyet göndereceğiz. Gerekli incelemeleri yaptıktan sonra gözlemlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız"

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları