loading
close
SON DAKİKALAR

IŞİD Irak'ta kadın sünneti fetvası verdi

IŞİD Irak'ta kadın sünneti fetvası verdi
Tarih: 26.07.2014 - 15:40
Kategori: Dünya

IŞİD Musul'daki kadın ve kız çocuklarının sünnet edileceğine dair bir fetva yayınladı.

IŞİD Musul'daki kadın ve kız çocuklarının sünnet edileceğine dair bir fetva yayınladı. BM'nin duyurduğu fetvanın 4 milyon civarında kadın ve kız çocuğunu etkileyeceği tahmin ediliyor. Haber büyük endişe yaratırken, IŞİD sözcüsünün Twitter'da “sünnet fetvası verdikleri” yönündeki haberi yalanladığı belirtildi.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) bir fetva yayınlayarak Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'daki 11 ila 46 yaş arasındaki bütün kadın ve kız çocuklarının sünnet edileceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler'in Irak'ta insani yardımdan sorumlu görevlisi Jacquelin Badcock fetvayı bugün öğrendiklerini İsviçre'nin Genevre kentinde açıkladı.

Badcock’ın açıklaması büyük endişe yaratırken Twitter’da IŞİD sözcüsünün “sünnet fetvası verdikleri” yönündeki haberi yalanladığı belirtildi.

IŞİD Irak'ta kadın sünneti fetvası verdi

KADIN SÜNNETİ NEDİR?

Kadın sünneti Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılmaktadır. Dünya Sağlık Örügütü'ne göre 4 tipi bulunan kadın sünnetinde, cinsel zevk veren klitoris ve prepuslalar alınıyor veya dağlanıyor. Bazen vajina dudakları da kesiliyor, ki buna "firavun sünneti" deniyor. Cinsel organın büyük bölümü dikiliyor.
Genelde 8-14 yaşındaki kızlara uygulanıyor. Amaç, kadının cinsel isteğini küçük yaşta asgariye indirmek ve cinsel ilişkiye girmekten soğutmak. Böylece evlenene kadar bakire kalmasını ve evlendikten sonra da eşine sadık olmasını sağlamak. Cinsel organı daha sıkı dikilen kızın başlık parası yüksek oluyor.

Sudan, Somali ve Eritre başta, Kuzey ve Orta Afrika’da yaklaşık 30 ülkede kadın sünneti uygulanıyor. Bu bölgedeki kadınların %72-99’u sünnetli. Latin Amerika, Ortadoğu Doğu ve Hindistan’da bazı Müslüman topluluklar da yaygın.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları