loading
close
SON DAKİKALAR

IŞİD’ci imam hapiste

IŞİD’ci imam hapiste
Tarih: 01.08.2015 - 07:31
Kategori: Gündem

IŞİD’e yönelik operasyonların Tarsus ayağında tutuklanan yedi kişiden birinin, Diyanet’e bağlı bir camide imamlık yaptığı ortaya çıktı.

IŞİD’e yönelik operasyonların Tarsus ayağında tutuklanan yedi kişiden birinin, Diyanet’e bağlı bir camide imamlık yaptığı ortaya çıktı.

Yaklaşık dört aydır telefonları dinlenen imam Gökhan Dede ve arkadaşlarının Suriye’de savaşanlar ve onların geride kalan eşleri için yardım topladığı, Tarsus’ta bir kitabevi ve medrese açmak için çabaladıkları anlaşıldı. Bir devlet görevlisi olan Dede’nin alternatif cuma namazları kıldırıp hutbe hazırladığı belirlendi.

Gökhan Dede 27 Temmuz’da Tarsus Terörle Mücadele Şubesi’nde alınan ifadesinde, Diyanet’e bağlı olarak Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki bir camide imamlık yaptığını söyledi. 23 yaşındaki Dede, IŞİD’e üye olmakla suçlandı. Mart ayından beri telefonları dinlenen Dede’ye, aynı örgüte üye oldukları iddia edilen diğer şüphelilerle yaptığı görüşmeler soruldu. İfade tutanağına göre Dede, 17 Mart’ta Ali Alış’ı arayarak, “Mücahitlere ve cihada gitmek isteyenlere veyahut geride kalan ailelerine yardım yapmak isteyenler” olduğunu ifade etti. Sorgusunda, “Cihada gitmek isteyenler olarak, hac ve umre zirayetine gidenleri kastettiğini” savundu.

Ayrıca grubun Tarsus’ta bir kitabevi ve medrese açmak istediği anlaşıldı. Kitabevinde ‘ticaretten ziyade davet vazifesi görmek’ istedikleri saptandı. Dede, soru üzerine, “Kitabevinin açılma sebebi, İslam’ın yayılmasıdır” dedi. Şüphelilerin Suriye’ye gidenler için “İstanbul’a gitti” ifadelerini kullandıkları anlaşıldı. Alış’ın, Dede’ye, “Yahu inanıyon mu Gökhan, burdan birkaçı gidiyor, tahmin bile etmiyoruz. Bir bakıyoruz, adamlar gitti İstanbul’a, çalışmaya” dediği kayda girdi. Ayrıca Dede ile Ali Rıza Arslan arasında yapılan görüşmede, IŞİD topraklarına gitmek istedikleri anlaşıldı.

Dede’nin de aralarında olduğu dokuz şüpheli tutuklanmaları istemiyle Tarsus Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Şüpheliler “İstanbul’a gitmek” ifadesinin Suriye’ye gitmek şeklinde yorumlandığını, örgütle ilgilerinin olmadığını, alternatif cuma namazının inanç ve ibadet özgürlüğü kapsamında kaldığını, hiçbir şiddet içerikli eylemlerinin bulunmadığını ileri sürdü. Dede’nin de aralarında olduğu yedi kişi ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve silahlı örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı.

İsmail Saymaz - Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları