loading
close
SON DAKİKALAR

İşte Rusya krizinin olası senaryoları...

İşte Rusya krizinin olası senaryoları...
Tarih: 13.02.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarının Antalya ekonomisi üzerine nasıl etkileri olacağını bir raporla ortaya koydu.

(Rusya krizinin etkilerine görüşler yağıyor. Bugün de bakanlara sunulan ATSO'nun raporu)
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Rusya Federasyonu’nun Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarının Antalya ekonomisi üzerine nasıl etkileri olacağını bir raporla ortaya koydu. ATSO Başkanı Davut Çetin, iki aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan raporda tarım ve turizm sektörleri açısından olası senaryoları gündeme getirdiklerini söyledi.
Çetin, “Rusya’nın yaptırım kararlarının doğrudan ve en fazla Antalya ekonomisini etkileyeceği biliniyor. Yalnızca bir veya iki sektörün değil, sanayi, ticaret, hizmet sektörlerine kadar bütün Antalya ekonomisinin etkilenmesi söz konusudur. Rusya krizinin Antalya krizine dönüşmemesi için önleyici ve destekleyici politikaların ivedilikle uygulamaya alınması zorunludur” dedi.

İlgili bakanlara raporu sunan Çetin, olası senaryoları şöyle sıraladı:

1- Olumsuz senaryo: Rusya kapısının tamamen kapanması, sorunun Orta Asya ve Doğu Avrupa pazarlarını da etkilemesi ve alternatif pazar yaratılamaması durumudur. Böyle bir durumda Antalya tarımı en az 350 milyon dolar doğrudan gelir kaybı yaşayacaktır.

2- Gerçekçi senaryo: Üç aylık ihracatın kaybedilmesinin maliyeti en az 150 milyon dolardır. Bunun fiyat düşüşü etkisinin de olacağını ve toplam kaybın 750 milyon ila 1 milyar TL civarında gerçekleşmesini bekleyebiliriz.

3- İyimser senaryo: Yukarıdaki koşulların hepsinin olumlu yönde gelişmesi ve sektörün kaybının son günlerde yaşanan TIR’ların durdurulması ve geri döndürülmesi veya çok kısa dönemli zararla sınırlı kalmasıdır.

Turizme etkisi: Rus turistten kişi başı gelirinin ortalama bin dolara yakın düzeyde kabul ediliyor. 2016 yılında sorun, 2.8 milyon Rus turistin veya Antalya turizminin dörtte birinin kaybedilmesi riskidir.

GELİR KAYBI 8-9 MİLYAR $

Rusya pazarının tümüyle kaybedilmesi ve Avrupa pazarında gerilemenin devamı. Türkiye’nin bütün turizm destinasyonlarını olumsuz etkilemesi, ayrıca genel fiyat indirimi baskısı oluşturması da mümkündür. Büyük kriz senaryosu Türkiye’nin gelir kaybının 8-9 milyar dolara çıkması anlamına gelir.
Başkan Davut Çetin, “Yaptırımların muhtemel etkilerinin aya göre analiz edilmesi, gelişmelerin haftalık bazda izlenmesi ve en kötüsünden başlayarak, her senaryo için ayrı eylem planlarının hazırlanmasını gerekli görüyoruz” diyor.


Meramıza sanayi sitesi yapmak istiyorlar
Bu açgözlülüktür

BEN İstanbul’a 90 km uzaklıkta, Çorlu Havalimanı’nın dibinde, E5 üzerindeki tarihi Seymen köyünün muhtarı Aydın Dinler’im. Çorlu’ya bağlanan mahallemizin oturanları buğday ve ayçiçek eker, meramızda hayvan otlatır, ot ihtiyacımızı karşılarız. Meramız dedelerimizden miras kaldı. Köyümüzde halihazırda 3 bin küçükbaş, bin tane büyükbaş hayvan mevcuttur. İki yıldan beri Tekirdağ Büyükşehir Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından gübre atılmaktadır. Buna karşılık 938 dönüm meramıza el konulacağı söylentileri çıkmıştır. Eğer böyle bir sanayi sitesi bu meraya kurulursa bizler ne yapacağız? Hayvancılığımız bitmeyecek mi? Köylümüz ne ile geçimini sağlayacak. Hayvancılık yapılmaz ise bu et fiyatları nasıl düşecek. Bundan Çorlu halkımızda olumsuz etkilenmeyecek mi? Bu sorularımızın cevabını sanayi sitesini kurmak isteyenler cevaplasın. Amaç acaba köylüyü mü bitirmektir? Bunu merak ediyoruz. Ama bilinmelidir ki, yarın buraya bir şey yapılmaya kalkıldığında karşılarında kocaman bir köyü bulacaklardır. Engellemek için elimizden gelenin yapılacağını bilmenizi isteriz. Bizler üreticiyiz; bizler üretmez isek şehirdeki insanlar ne yiyecek? Bunu iyi düşünsünler. Her şey betonlaştı, bari buralar güzel kalsın.


Gülkaynak’ın ‘Karadeniz’i çıktı

DENİZ tutkunlarının merakla beklediği CNR Avrasya Boat Show başladı. 2006-2009 arasında dünyayı küçük ve ahşap teknesiyle dolaşan denizci Özkan Gülkaynak, 2 yıllık bir çabayla hazırladığı ‘Türkiye’nin Karadeniz’i’ adlı kitabını Teos Marina standında deniz tutkunları için imzalayacak. Kitap, korkulan, bilinmeyen ve gidilmeyen Karadeniz’i tüm ayrıntılarıyla denizseverlerin ilgisine sunuyor.

Ne zaman genel başkan olacak

TUNCAY Mollaveisoğlu’nun, Ulusal Kanal’da hazırlayıp sunduğu ‘Anında Gazete’ adlı programa konuk olan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın yeni anayasanın ancak devrimler, ihtilaller ya da yeni bir devlet kurulurken yapılabileceğini söyleyip “Mevcut anayasa değiştirilebilir ancak yeniden yapmaya kalkmak ilk 4 maddeyi ortadan kaldırmaya yöneliktir. Türkiye’yi, Türkiye’yi kuran partiye böldürtüyorlar” dedi. Bir gazetecinin “Ümit Kocasakal CHP’ye ne zaman genel başkan olacak?” sorusuna Baro Başkanı, şair Mehmet Âkif Ersoy’un dizeleri ile “Doğacaktır sana vaat ettiği günler hakkın, kimbilir belki yarın, belki yarından da yakın” diyerek yanıt verdi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın, İçişleri Bakanlığı’nın idari yargıda görev yapan ve bakanlık aleyhine karar veren mahkeme başkanlarını HSYK’ya liste göndererek ihbar etmesine tepki göstererek, “Anayasa’nın 138. maddesi ihlal edilmiştir” deyip Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sorular yönelttiğini...

MİLLİ Düşünce Merkezi Derneği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği İstanbul Barosu Genel Sekreteri Avukat Hüseyin Özbek’in konuşmacı olarak katılacağı ‘Yeni Anayasa Çalışmaları’ konulu konferansın bugün 13.00’te Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacağını...

N’olur burası park olsun...


BAKIRKÖY STK Platformu diyor ki: “Tüm itiraz ve yasal mücadelemize rağmen Ataköy sahili TOKİ tarafından imara açılmış, güzelim sakız ağaçları katledilerek yerine beton
kuleler dikilmiştir.

Ayrıca, bu kuleler arasında kalan 564 Ada 160 parsel sayılı yerdeki 60 dönümlük arazi üzerinde ise tarihi Osmanlı kulesi ve diğer tarihi binalar vardır. Sakız ağaçlarımız katledildi. TOKİ buraya dördü 72 metre yükseklikte olmak üzere 40, 25, 19 metre yükseklik’te 7 blokluk imar planı verdi. Ancak söz konusu işlem açılan dava sonucunda Kültür Tabiat Varlıkları Anıtlar Kurulu’nca durduruldu.

Bizler 60 dönümlük bu alanın yeşil kalması için park yapılmasını, tarihi eserler içine kent müzesi yapılmasını ve Bakırköylülerin bu alanda sahille buluşmasını istiyoruz.
TOKİ’ye bu parselden ve Bakırköy’den ellerini çek diyoruz. Bülent Kerimoğlu ve Kadir Topbaş’ı bu alana park yapılması için göreve çağırıyoruz.”

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları