loading
close
SON DAKİKALAR

İYİ Partili Yaşar: Umduğu krediyi alamayan vatandaş BES’ten çekildi

İYİ Partili Yaşar: Umduğu krediyi alamayan vatandaş BES’ten çekildi
Tarih: 18.01.2019 - 14:53
Kategori: Siyaset

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 39'uncu maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, birçok vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getirdi.

Türkiye ekonomisinin özellikle ağustos ayında yaşadığı kur şokundan sonra faizlerin yükselmesiyle, ihtiyaç sahibi yurttaşların bankaya gittiklerinde, yüksek faizle karşılaştıklarında kredi çekmekte zorluk yaşadığını, bireysel emeklilik sisteminde biriken paraların ise bir nevi zorda kalanların başvurdukları ilk yer olduğunu ifade etti

Umduğu krediyi alamayan vatandaş BES’ten çekildi!

“Bildiğiniz gibi, bireysel kredi faizleri yükselince, otomatikman bankalara giden memurlarımız umdukları krediyi alamadıklarından, bu sefer BES'teki paralarını çekmeye başladılar.” diyen Yaşar konuşmasına şöyle devam etti; “BES'ten ayrılanlar, sistemde bulundukları yıla göre devlet katkısının önemli bölümünden vazgeçtiler. Vatandaşlarımızın devlet katkısından, yatırımından vazgeçmesinin sebebi hepinizin bildiği ama iktidarın bir türlü anlayamadığı ekonomik sıkıntılar.”

BES'te 2018 Haziran sonuna kadar devam eden katılımcı sayısındaki artış trendinin 2018 yılı Temmuz ayından itibaren tersine döndüğünü, şimdiye kadar yaklaşık 6 milyon vatandaşın BES'ten ayrıldığını ifade eden Samsun Milletvekili, sektör yetkililerinin kredi faizleri yüksek olduğu için nakdi biten vatandaşların bu yöntemi tercih ettiğini açıkladıklarını vurguladı.

6 milyon vatandaşımız BES'teki birikimlerini, devletin katkı payından vazgeçerek çekti!!!

“Buradan tekrar söylüyorum, 6 milyon vatandaşımız BES'teki birikimlerini, devletin katkı payından vazgeçerek çekti.” diyen Yaşar sözlerine; “Kriz döneminde bireysel emeklilik tasarruflarında erime olduğunu belirten yetkililer, eylül ayından itibaren belirgin bir kaçış olduğuna dikkat çekti.” İfadeleriyle devam etti.

Yaşar konuşmasının devamında şu detaylara dikkat çekti; “Sistemden çıkanlar tasarruflarını ortalama bir, bir buçuk ay gibi bir sürede BES şirketinden geri alabildiği için, katılımcı fon tutarındaki erime ise ağustos ayından itibaren kendinde belirgin bir şekil gösterdi. Emeklilik Gözetim Merkezinin verilerine göre, yılın ilk yarısında sisteme 61.429 kişi katıldı, ilk altı ayda gelenlerden yüzde 132 kadar katılımcı dört ayda sistemden geri çıktı.

 Kabul etmek gerekir ki otomatik katılım tüm dünyada başarılı örnekleri olan bir uygulama fakat 6 milyon kişinin kararıyla görüyoruz ki Türkiye'de bu başarılı olamadı. Nedeni çok açık ve çok basit, bildiğiniz gibi memurumuzun içinde bulunduğu sıkıntılar.

Memurlarımızın sıkıntılarını çözemediğimiz sürece ekonomiye hayat vermemiz mümkün değil!

Memurlarımızın sıkıntılarını çözemediğimiz sürece ekonomiye hayat vermemiz mümkün değil. Özellikle Anadolu'daki küçük vilayetlerimizin önemli bir kısmının memur gelirleriyle, asker gelirleriyle, öğrenci gelirleriyle geçindiğini düşünürseniz ekonominin önemli bir oranda bu gelirlerle döndüğünden hareketle memurlarımızın gelirlerindeki düşme otomatikman Anadolu'daki ekonomiyi de çok ciddi oranda etkiledi.”

   

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları