loading
close
SON DAKİKALAR

İZBAN'daki grev kırıcılığı yargıya taşındı

İZBAN'daki grev kırıcılığı yargıya taşındı
Tarih: 13.12.2018 - 18:10
Kategori: Sendika

Demiryol-İş, İZBAN'da taşeron makinistlerle grev kırıcılığı yapılmasına tepki gösterdi; mahkemeye başvuruda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın ortak kuruluşu olan İzmir Banliyo A.Ş'deki grev sürüyor. Şirket bürokratları ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda başlayan grev dördüncü gününde.

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre grev kent genelindeki etkisini özellikle sabah ve akşam saatlerinde gösteriyor. İzmirliler, otobüslerde yer bulmakta zorlanırken, trafik yoğunluğu iyiden iyiye arttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ek seferlerle çözüm bulmaya çalışırken son olarak bazı dolmuşların güzergahlarında değişiklik yapıldı. 3 dolmuş hattı geçici olarak İZBAN güzergahında çalıştırılıyor.

İZBAN ise taşeron makinistlerle grev kırıcılığına devam ediyor. Sabah 06.00 ile 11.00 ve akşam ise 16.00 ile 20.00 saatlerinde Çiğli ile Havaalanı arasında 7 eğitmen ile 24 sefer yapılıyor. Grev öncesi 269 sefer ile günde yaklaşık 300 bin kişi taşınırken şimdi ortalama 50 bin civarında insan taşınabiliyor. İZBAN bürokratları masaya oturmama tutumunu sürdürüyor. Demiryol-İş Sendikası, İZBAN'ın 4 günlük zararının 1,4 milyon TL'yi geçtiği bilgisini verdi.

'GREV KIRICILIĞI DURDURULMALI'

Basına açıklamada bulunan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, grev kırıcılığını engellemek için yargıya başvurduklarını belirterek “Çalıştırılan makinistler sürücü eğitmeni olarak işe alınmış taşeron işçilerdir. İş sözleşmelerine de aykırı. Bizi dost bildiğimiz insanlara düşman yapıyorlar. İş Kanunu'nun 68. maddesi grevdeki işyerlerinde taşeron işçilerle üretim yapılamayacağını ve işçi alınamayacağını belirtiyor. O nedenle biz derhal tedbir konulmasını ve bunun durdurulmasını istedik” dedi.

'EKMEĞİMİZİ BÜYÜTMEKTE KARARLIYIZ'

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına da ihbarda bulunduklarını dile getiren Ervüz şunları söyledi:

“İZBAN'da grev kırıcılığı yapıldığını belirterek tespitini istedik. Bir iki gün içinde hem mahkemenin hem de bakanlığın harekete geçeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bilirkişi incelemesi de istedik. Grev kırıcılığının işçilerin alacağı hakları zayi etmesini engelleyeceğiz. Biz ekmeğimizi büyütmeye kararlıyız. Yarattığımız zenginlikten payımızı istiyoruz, yoksa ne İzmirlilerle, ne de işverenlerle derdimiz. Siyaset gibi bir derdimiz yok, ekmeğimizin kavgasını veriyoruz.”

KESK'TEN İZBAN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ

Öte yandan grevdeki işçilere destek ziyaretleri de devam ediyor. KESK İzmir Şubeler Platformu İZBAN işçilerini ziyaret etti. Kamu emekçileri 'İZBAN işçisi değildir', 'İşçi-memur el ele genel greve', 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Asla yalnız yürümeyeceksin' sloganları ile İZBAN işçilerine destek verdi.

Platform Sözcüsü ve SES İzmir Şube Eş Başkanı Hülya Ulaşoğlu, İzmirlileri mağdur edenin İZBAN yönetimi olduğunu ifade ederek “Burada, halkı mağdur eden işçi arkadaşlarımız asla değildir. Yaptıkları, kendi haklarını aramaktır. İzmir halkı, tüm Türkiye gibi enflasyonla boğuşuyor. Yöneticiler sanki halkı ve işçiyi düşünüyor gibi konuşuyor. Ancak verilmeyen haklardan dolayı işçiyi ve halkı kimin mağdur ettiği ortadadır. KESK olarak İZBAN işçilerinin haklı mücadelesinin ve grev kararının arkasındayız. Bu haklılıklarını biz de her yerde anlatıyor ve işçi, memur el ele genel greve diyoruz” şeklinde konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları