loading
close
SON DAKİKALAR

Kadıköy'de çocuklar ektiklerini yiyecek

Kadıköy'de çocuklar ektiklerini yiyecek
Tarih: 17.11.2017 - 11:32
Kategori: Yerel

Kadıköylü çocukların elleri toprağın bereketiyle buluşuyor. Kadıköy Belediyesi desteğiyle oluşturulan bahçelere fide diken çocuklar hem bir sebzenin nasıl yetiştiğini öğreniyor hem de toprakla temas ediyor.

Kadıköy Belediyesi’nin okullarda doğal tarım yapmak isteyen öğrencilere desteği sürüyor. Bir yandan okullara meyve fidanı dağıtan belediye diğer yandan bahçesini tarım alanına ayıran okullar için her türlü desteği sağlıyor. Bu okullardan biri de Geçtiğimiz yıl “Beyaz Bayrak” ödülünü kazanan Mustafa Aykın İlkokulu. Mustafa Aykın İlkokulu öğrencileri Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Göztepe’de oluşturulan 100 metre karelik bir bostana çocuklar kış sebzelerini ekti. Gazete Kadıköy’den Erhan Demirtaş bostan yapan çocuklarla konuştu.
Okulun Çevre Kulübü öğretmenleri, geçtiğimiz yıl okul bahçesinde yaptıkları seranın artık çocuklara yetmeyeceğini düşünerek girişimlere başladı. Öğretmenler, Göztepe SGK Müdürlüğü’yle görüşerek kurumun arka bahçesinden bir bölümün çocuklara ayrılmasını sağladı. Mustafa Aykın İlkokulu ve Kadıköy Belediyesi’nin iş birliğiyle öğrenciler için Göztepe’de bir bostan oluşturuldu. Belediye arazinin tarım alanına dönüştürülmesini sağladı. Aynı zamanda gübreleme çalışmalarını yaptı. Alanda bulunan ahşap 16 kasa da Kadıköy Belediyesi ekipleri tarafından yapıldı.

SOĞAN, SARIMSAK, MAYDANOZ…

Toplamda 250 metrekare alanın 100 metrekaresi tarım alanı olarak kullanılıyor. Öğrenciler tarım alanına marul, maydanoz, karalahana, soğan, sarımsak ve Hatay teresi ekimi yaptı.
Mustafa Aykın İlkokulu’nun Eko Okul Projesi’ne dahil olduğunu söyleyen Çevre Kulübü öğretmeni Şamiloğlu, “ Bu projeye dahil olan Kadıköy’de tek devlet okulu biziz. Beyaz Bayrak ödülünü aldık. Geçtiğimiz yıl kompostla doğal gübre ürettik ve atık malzemeler üzerine çalıştık. Bu yıl da organik ve tarım ve tohum üreteceğiz” dedi.
Alana ekilen tohumların hepsinin ata tohumu olduğunu söyleyen Şamiloğlu, “Çocukların toprakla ve doğayla iç içe olmasını amaçlıyoruz. Aynı zamanda öğrencilerin tohumdan tohum üretmelerini istiyoruz. Elleri toprağa değsin, enerjilerini burada atsınlar. Sofraya gelen ürünlerin nasıl üretildiğini görsünler. Çiftçiliğin kolay bir şey olmadığını ve emeğin değerini anlamalılar” diye konuştu.

EKTİKLERİNİ YİYECEKLER

Kadıköy Belediyesi’ne verdiği destek ve işbirliği için teşekkür eden Şamiloğlu, “Göztepe SGK Müdürlüğü de burayı çocuklara ayırdı. Bu çok önemli bir şey. Kurumlar arası işbirliğiyle çocuklar için iyi bir şey yaptığımızı düşünüyorum. Burada her sınıfın bir alanı var. Bugün kış sebzeleri ekildi. İlkbaharda ise yaz sebzelerini ekecekler. Öğrenciler ders programlarına uygun bir şekilde ayda bir ya da iki defa buraya gelip kendilerine ait bölümde sulama ve bakım yapacaklar. Zararlı otlar varsa onları temizleyecekler. İlkbaharda da hasat şenliği yapacağız. Tarlanın üçte ikisini öğrenciler yiyecek. Geri kalanını ise tohum olarak kullanacağız. İlkbaharda yaz sebzeleri ekilecek.” şeklinde konuştu.

ELLERİNDE KÜREK, YÜZLERİNDE GÜLÜMSEME

Öğrencilerin çoğu toprakla bütünleştiği için oldukça mutluydu. Biz de üçüncü sınıf öğrencilerinden Beren Su Erensel, Zeki Günay ve Ece Atılgener ile konuştuk.
Beren Su Erensel: Biz daha önce sınıfta soğan ve sarımsak ekmiştik. Ama burası daha büyük ve dışarıda. Çok mutlu oldum bence çok güzel bir şey. Bazı derslerde buraya gelip arkadaşlarımızla beraber burada bakım yapacağız.
Zeki Günay: Sebze çok yerim çünkü çok sağlıklı. Bugün de yediğimiz şeyleri kendi ellerimizle ektik. Arkadaşlarımızla beraber çok güzel zaman geçirdik. Buraya sürekli gelmek istiyorum.
Ece Atılganer: Çok mutluyum çünkü sebze ektim. Daha önce de Beykoz’da buna benzer bir şey yapmıştım. Ama burada öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımızla yapmak daha keyifliydi. Ben maydanoz ektim, hasat zamanı gelince de ektiklerimizi yiyeceğiz.

BEYAZ BAYRAK KAZANMIŞLARDI

Mustafa Aykın İlkokulu çevre bilinci konusunda birçok çalışma yürütüyor. Okul öncesi ile ilk ve ortaokullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir program olan Eko-Okul Projesi kapsamında yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlayan Mustafa Aykın İlkokulu, geçtiğimiz yıl uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etiket olan “Beyaz Bayrak” ödülünü kazanmıştı. 

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları