loading
close
SON DAKİKALAR

Kamusal hakların ihlali iktidarı zora sokacak

Kamusal hakların ihlali iktidarı zora sokacak
Tarih: 10.10.2015 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Çatışma bölgelerindeki olağanüstü durumlara rağmen, seçmen iradesinin özgürce oluşması için gerekli tedbirler alınırken, Türkiye'nin en kapsamlı dijital platform boyutunda müdahale izlenimi yaratan tasarruflar...

SEKTÖRE hâkim durumda olan bir yayın platformu (Digitürk), bazı TV kanallarını yayından çıkarmış. Kararın yasal zorunluluk nedeniyle alındığı açıklanmış ve gerekçe olarak da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yaptığı bir soruşturma ile ilgili yazısı gösterilmiş. Dosya hakkında gizlilik kararı olduğu için yazının içeriğine ulaşılamadığı ileri sürülüyor. Yayın platformu dışına çıkarılan TV kanallarının hepsi muhalefet konumunda bir yayın politikası izliyor. Bu nedenle yayın platformunun tasarrufu hukuka uygunluk bakımından sorunlu alanlar açıyor.

TV kanallarının yayın imkânlarının, bu platform bakımından engellenmesi, sadece bu kanalları değil, yayın platformundan bir sözleşmeye bağlı olarak hizmet alan aboneleri de yakından ilgilendiriyor. Tüketici Hakları, RTÜK, Rekabetin Korunması ve diğer özel hukuka ilişkin yasalarda düzenlenmiş hakların ihlali yanında, ciddi kamusal hakların ihlali tehlikesini de bulunuyor. Bahse konu kanalların platform dışına çıkarılması ile bir kısım muhalif görüşün kamuoyu ile irtibatı zaafa uğratılıp, iktidarı destekleyen yayın gurupları lehine bir ifade
ve yayın hürriyeti sağlanmış olurken, ifade hürriyeti ve muhalefet hakkı bakımından ortaya çıkabilecek dengesizliklerin esas muhatabı olan kamuoyu da bilgi alma hakkı bakımından etkilenebilir.
Sonuçta, muhalif olarak bilinen kanalların, seçim döneminde, yayın imkânlarının kısıtlanması, dolaylı olarak, anayasal düzenleme ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış temel bir insan hakkı olan serbest seçim hakkını da ihlal etme potansiyeli taşır. Çatışma bölgelerindeki olağanüstü durumlara rağmen, seçmen iradesinin özgürce oluşması için gerekli tedbirler alınırken, Türkiye'nin en kapsamlı dijital platform boyutunda müdahale izlenimi yaratan tasarruflar, anayasal düzen bakımından sakıncalar içeriyor.
Normal bir düzenimiz olsa iktidar böyle şeylere tevessül edebilir mi?

Günün sözü

"TÜRKİYE doğalgazın yüzde 98'ini ithal ederken, Cumhurbaşkanı'nın Rusya'yı doğalgaz almama ve Akkuyu'yu da durdurma ile tehdit etmesine ilişkin sözlerinin hiçbir dayanağı yok, Türkiye enerjide Rusya, İran ve Irak'a bağımlı"
(Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Necdet Pamir)

Yalova Termal Köşkü'ne göz mü dikiliyor nedir

ÖMÜR Kurt dostumuz geçen hafta Yalova'daki Atatürk Köşkü'ne gitmiş. Atatürk'ü ve Cumhuriyeti bilmeyen kişilerin elinde ne hale geldiğini görünce üzülmüş ve bize köşk izlenimlerini yazmış: Diyor ki; "Bir kere görevliler konuklara saygı göstermiyor, hatta her fırsatta azarlıyor, kalabalık içinde küçük düşürüyor. Oysaki Atatürk böyle bir insan değildi. Bu, Atatürk'ü ve Atatürkçü düşünceyi zedeleyen bir yaklaşım. Sanki özellikle yapılıyor. Güvenlik görevlileri ve köşkü gezdiren kişiler keyfi tutumlara göre insanları içeriye alıyor, keyfi tutumlara göre dışarı çıkarıyor. Köşkün sınırları içindeki yerler pislik içinde. Köşkün hemen yakınındaki bir alanda açıkta duran büyük tüp gazlar var. Bir patlama olsa, bir tarih yok olacak. Tadilat adı altında çevresindeki binalar yıkılmış, Sinema Kafe'de hiçbir tadilat çalışması yok, ama "Tadilat nedeniyle kapalıdır" uyarısı var, içeri girilemiyor. Bu ülkede Atatürk'e ait ne varsa halkındır. Şahsa ait değildir. Bizler Atatürk'ün evlatları olarak, ondan yadigâr her şeye sahip çıkmakla yükümlüyüz. Yetkililer harekete geçmeli ve Yalova Termal Köşkü ile ilgili inceleme başlatmalıdır."

Kanserli hastalara destek şöleni

TÜM dünyada meme kanseri ayı olan ekim ayında biz de büyük bir çalışma yürütüyoruz.
Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği, 1928'den beri faaliyet gösteren 'Amerikan Kanser Kurumu' tarafından düzenlenen Relay For Life etkinliğinin Türkiye temsilcisi olmaya hak kazandı. Dünya çapında kanser hastalığına karşı farkındalığı artırmayı ve kanserle mücadele için fon sağlamayı amaçlayan 'Hayat ve Umut için Yürüyüş", 10-11 Ekim 2015 tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek. Bugün 14.30'dan itibaren hastaları, yakınlarını, öğrencileri, sağlıklı bireyleri ve çocuklarını bekliyoruz. Boğaziçi Üniversitesi spor tesislerinde (Uçaksavar) gerçekleşecek etkinlikte hastalara her şey ücretsiz... Türk Tıbbi Onkoloji Derneği bilgilendirme toplantıları yapacak. Kanserden kaybettiklerimizi anacağız.
Yaşama sevincini paylaşacağız.
Nevval SEVİNDİ-Dernek Başkanı

Biliyor musunuz?

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin düzenleyiciliğini yaptığı, bugünkü Ankara 10 Ekim mitingine katılacak kurumların temsilcilerinin, 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' için "AKP iktidarının yürütmeye çalıştığı diktatörlük iktidarına karşı, halkların iktidarı için var gücümüzle alanda olacağız" dediklerini... CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda milletvekillerine özel olarak çıkarılan ne kadar süre milletvekilliği yaparsa yapsın verilen emeklilik hakkına ilişkin düzenlemenin kaldırılması ve yine ayrıca 2 yıl yapsa dahi bu haktan yararlanamaması için TBMM'ye yasa teklifi verdiğini... ANKARALI hukukçu Sedat Vural'ın, milletvekillerine kıyak emekliliğin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu... FAKİR Baykurt ve Talip Apaydın'a saygı etkinliğinin bugün 13.30'da Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı'nda (Mithatpaşa Cad. 62/21 Yenişehir/ANKARA) yapılacağını... TÜRK Halkbilimci, bilimsel araştırmacı, piyanist Haluk Tarcan'ın 14 Ekim Çarşamba 20.00'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde halka açık ücretsiz piyano resitali vereceğini...

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları