loading
close
SON DAKİKALAR

Kartal'da çöken bina soruşturmasında teknik elemanların tutuklanmasına İMO'dan tepki

Kartal'da çöken bina soruşturmasında teknik elemanların tutuklanmasına İMO'dan tepki
Tarih: 15.02.2019 - 14:45
Kategori: Gündem

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin, Kartal’da çöken bina ile ilgili soruşturmada teknik elemanların tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Kartal’da çöken bina ile ilgili soruşturmada teknik elemanların tutuklanmasına ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yazılı açıklama yaptı. Açıkalama "Ne yazık ki, her zaman olduğu gibi mevcut durumu açıklıkla tartışmak, sorumluluk üstlenmek, yapılan hataları samimiyetle kabullenmek, bir daha yaşanmaması için ve neler yapılabileceğine dair sahici tartışmalar başlatmak yerine, tabiri caizse birkaç günah keçisi bularak, bütün suçu teknik elemanların üzerine yıkarak sorumluluktan kurtulma yolu seçildi" denildi. 

Sorumluların tespit edilmesi ve gereken hukuki sürecin başlatılması gerektiği belirtilen açıklama "Bugünkü facianın nedeni, yapım aşamasındaki hatalarla birlikte, kaçak kat yapılmasını, zemin katındaki dükkan tarafından kolonların kesilmesini de kapsayan bütün bir süreci içermektedir" ifadeleri yer aldı. 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin Kartal'da çöken bina soruşturmasında tutuklanan inşaat teknikerlerine ilişkin açıklaması şöyle: 

"Geçen hafta Türkiye’yi derinden sarsan acı bir olayla karşı karşıya kaldık. Kartal Sema Sokak’ta bulunan Yeşilyurt Apartmanı çöktü ve 21 vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralananlar oldu.

Kartal faciası bir yandan yapı stokumuzun mevcut durumuna dikkat çekerken, diğer yandan bir bütün olarak yapı üretim sürecinin taşıdığı zafiyeti bir kez daha gündeme taşıdı. Belki de hepsinden daha önemlisi kaçak yapılaşmayı teşvik eden, hatta kaçak kat yapılmasını kolaylaştıran sistemin sorgulanması gerektiği bir kez daha vurgulanmalıdır.

Ne yazık ki, her zaman olduğu gibi mevcut durumu açıklıkla tartışmak, sorumluluk üstlenmek, yapılan hataları samimiyetle kabullenmek, bir daha yaşanmaması için ve neler yapılabileceğine dair sahici tartışmalar başlatmak yerine, tabiri caizse birkaç günah keçisi bularak, bütün suçu teknik elemanların üzerine yıkarak sorumluluktan kurtulma yolu seçildi.

Elbette sorumlular tespit edilmeli ve gereken hukuki süreç başlatılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Yeşilyurt Apartmanı için yapı ruhsatı 1992 yılında verilmiş, 1995 yılında ise kaçak katlar eklenmiştir. Bugünkü facianın nedeni, yapım aşamasındaki hatalarla birlikte, kaçak kat yapılmasını, zemin katındaki dükkan tarafından kolonların kesilmesini de kapsayan bütün bir süreci içermektedir.

Binayı yapan ve daha sonra kaçak kat ekleyen müteahhit firma, kaçak kat yapılmasına göz yuman belediyeye, kolonları kestiği iddia olunan dükkan sahiplerine dokunulmazken, dört teknik elemanın gözaltına alınması ve ikisinin tutuklanması hiç şüphe yok ki, kamuoyunda oluşan tepkiyi sönümlendirmek içindir ve de ne yazık ki asıl sorumluları korumaya dönük alışageldik bir yöntemdir.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak bir kez daha kamuoyuna sesleniyoruz: Meslektaşlarımız da dahil, sorumlular her kim veya kimlerse açığa çıkarılmalıdır. Ancak eksik adaletin, adalet olmadığı da bilinmelidir"


 

 


 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları