loading
close
SON DAKİKALAR

Kenan Budak, katledilişinin 37. yılında mezarı başında anıldı

Kenan Budak, katledilişinin 37. yılında mezarı başında anıldı
Tarih: 25.07.2018 - 11:08
Kategori: Sendika

DİSK'e bağlı İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Kenan Budak, katledilişinin 37. yılında Silivrikapı'daki mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Kurucuları arasında yer aldığı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'na bağlı İlerici Deri-İş Sendikası genel başkanıyken, 25 Temmuz 1981 tarihinde İstanbul’un Zeytinburnu semtinde polis tarafından vurularak öldürülen Kenan Budak, katledilişinin 37. yılında Silivrikapı Mezarlığı'nda düzenlenen törenle mezarı başında anıldı.

Kenan Budak için yapılan anma törenine DİSK ve Deri-İş yöneticileri, Budak ailesi ve çok sayıda işçi katıldı.

Kenan Budak kimdir?

1952 yılında Erzincan’da dünyaya gelen Kenan Budak, ekonomik nedenlerle göç etmek zorunda kalan ailesiyle birlikte 1955 yılında İstanbul’a gelir. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışmak zorunda kalması nedeniyle ortaokul ikinci sınıftan ayrılır ve daha çocuk yaşlarında işçi sınıfına katılır. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra, çalışma koşulları son derece ağır olan Kazlıçeşme’deki deri atölyelerinde deri işçisi olarak çalışmaya başlar.

1968 yılında deri işkolunda sendikal çalışmalara ilk adımını atar. 1975’te Bağımsız Bağırsak ve Deri İşçileri Sendikası (Bar Der-İş) içerisinde sendikal çalışmalara katılır. Bu sendikanın DİSK’e katılmasında yoğun emek harcar ve 1976 yılında DİSK’e bağlı olarak kurulan İlerici Deri-İş Sendikası’nın genel başkanlığına getirildikten sonra Bar Der-İş Sendikası, İlerici Deri-İş’e katılır. DİSK’in 1977 yılında yapılan 6. Genel Kurulu’nda Abdullah Baştürk’ün listesinden DİSK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. DİSK’in 1980 yılında yapılan 7. Genel Kurulu’nda devrimci demokrat muhalefet grubu içinde yer alır.

Siyasal mücadelede de aktif olarak yer alan Kenan Budak, sosyalist lider Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın düşünce ve davranış çizgisine yakınlaşır. 12 Mart Muhtırası'nın ardından önce Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’ne (TSİP), ardından Hikmet Kıvılcımlı’nın kurucusu olduğu Vatan Partisi’ne katılır. Vatan Partisi’ndeki ayrışma sürecinde 1979 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Vatan Partisi’nin (SVP) kuruluşuna katılır ve bu partide önemli görevler üstlenir.

12 Eylül Darbesi sonrasında Sıkıyönetim Komutanlığı’nın “arananlar” listesinde yer alır. Askeri cuntaya teslim olmaz, sendikal ve siyasal mücadelesini zor koşullar altında sürdürür. Bu süreçte tutuklanan DİSK üye ve yöneticilerine destek ve 12 Eylül askeri yönetimine karşı direniş hareketini örgütlemeye çalışır.

25 Temmuz 1981 tarihinde, İstanbul Yedikule’de polisler tarafından vurularak öldürülür. Kenan Budak her yıl, Silivrikapı’da bulunan mezarı başında dostları ve mücadele arkadaşları tarafından anılır.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları