loading
close
SON DAKİKALAR

Kıbleyi şaşırmak!

Kıbleyi şaşırmak!
Tarih: 06.02.2016 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; Türkiye genelinde yaklaşık 86 bin caminin kıble tespitleri yeniden yapılacak. ‘Kıble tespit uzmanı’ yetiştirilmek üzere yurtdışına personel gönderilecek...

TBMM’de Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi görüşülürken “kıble tespit harcamaları” adı altında bir başlık açılarak ödenek ayırıldı. Buna göre Türkiye genelinde yaklaşık 86 bin caminin kıble tespitleri yeniden yapılacak. ‘Kıble tespit uzmanı’ yetiştirilmek üzere yurtdışına personel gönderilecek...

Harita Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Candaş dün bir açıklama yaparak, kendilerinden talep edildiği takdirde camilerin kıble tespitlerini yapabileceklerini, istenirse bu konuda eğitim de vereceklerini bildirdi.

Ertuğrul Candaş’a sorduk:

- Kontrol sonunda kıble hatası görüldü diyelim. Bu durumda ne olacak? Diyanet binlerce camiyi yıkıp yeniden mi yapacak?

- Benim anladığım kadarıyla bu durumda caminin içinde düzenleme yapılarak cemaatin namazda kıbleye yönelmesi sağlanacak...

- Camilerin çoğunda kıble hatası var deniyor. Neden yapılır bu hata?

- Pusulayı koyup kabaca bakıyorlar, olmuyor. Kıblenin doğru tespiti için hem Kâbe’nin, hem cami yapılacak noktanın doğru coğrafi koordinatlarına gereksinim vardır. Bunun için teknik hesaplar yapmak gerekir.

Ertuğrul Bey sohbetimizde bazı konut alanlarında camilerin kıbleye baktıkları için aykırı görünmeleri üzerinde duruyor. Çözüm öneriyor:

-Cami yapılacak parseller ona göre ayarlanmalı... Ayrıca vatandaş cami yeri bağışladı diyelim, bu yer onun izniyle satılabilir, bedeliyle daha uygun bir arsa satın alınarak cami oraya yapılabilir...

Mutabakat şart!

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, dilek, temenni ve iyi niyet beyanlarının dile getirildiği ilk toplantısını önceki gün yaptı. Çalışma ilke ve yöntemlerinin ele alınması beklenen ikinci toplantısını çarşamba günü yapacak. CHP’nin başta bu konu olmak üzere komisyondaki genel yaklaşımının ne olacağını üyelerden Namık Havutça’yla konuştuk. Dedi ki:

- Hatırlanacağı üzere bundan önceki Uzlaşma Komisyonu’nun en önemli çalışma ilkesi dört partinin mutabakata varmadığı hiçbir konunun masaya getirilmemesi... Masaya gelen konularda kararların yine tam bir mutabakatla alınması ve alınan kararların Meclis Anayasa Komisyonu ile Genel Kurul’da hiçbir ekleme ve çıkarma yapmadan... Yeni hiçbir öneri getirmeden aynen geçirilmesi idi. CHP olarak bunda yine israrlı olacak ve geri adım atmayacağız.

- Başka “kırmızı çizginiz” var mı?

- Anayasa’yı değiştirecek olan irade TBMM mi yoksa Cumhurbaşkanının iradesi mi? Tabii ki TBMM’nin iradesi. Komisyon anayasa değişikliği görüşmeleri yaparken Cumhurbaşkanı’nın başkanlık sistemiyle ilgili toplantılar ve propaganda çalışmaları yapması asla kabul edilemez. Bu, Meclis iradesine saygısızlıktır. Bu görüşümüzü ilk toplantının ardından verdiği yemekte Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a net bir şekilde söyledik.

Umarız Beştepe de bu uyarıdan etkilenir!

TEZGÂH

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçenlerde Antalya Korkuteli’ni ziyaret etti, yaptığı sohbetlerde anayasa çalışmalarına değindi. Halkın Anayasa’nın değişmesine ilişkin talebinin olmadığını kaydeden Baykal dedi ki:

- Anayasa’yı değiştirelim diyenlere bir sorun, “Neresini değiştirmek istiyorsunuz, şikâyetiniz ne diye” söyleyecek bir laf bulamazlar. Çünkü Anayasa değişsin maskesi altında başkanlığı halletmeye çalışıyorlar. Başka birileri de (HDP) anayasa değişikliği adı altında ilk 4 maddeyi halletmeye çalışıyor, “Anayasa’dan Türklük kalksın” diyor. Yani bu işte 2 tane tezgâh var...

Baykal bunları Ankara’da da böyle yüksek sesle söylemeli...

FACE

Soru vatandaşın kafasına takılmış, facebook’ta soruyor.

“Poyrazköy’de yerin metrelerce altına saklanmış silahların istihbaratını alır almaz bunları bir kazışta şıp diye bulan devletimiz PKK’nın Güneydoğu’daki il ve ilçelere silah yığınağı yapmasının istihbaratını nasıl oldu da 2 yıl boyunca alamadı?”


PKK’lı teröristleri aylardır bulundukları mahalleden çıkaramayan bir iktidarın

Rusya’ya kafa tutması hiç inandırıcı olmuyor!

***

Terör açılımı PKK’nın elebaşlarıyla yapılmıştı,

terörle mücadele PKK’nın maşalarıyla yapılıyor!

Akif Kökçe

BARZANİ

Hükümet Sözcüsü Ömer Çelik, önceki gün bir gazetecinin:

“Barzani bağımsızlık referandumundan bahsediyor, ne diyorsunuz” sorusuna “Türkiye’nin böyle bir bağımsız devlete olumlu bakmadığı”yanıtını verdi... Barzani geçen Aralık ayında Ankara’da Başbakan Davutoğlu ile görüşürken salona Türk bayrağı yanında Kuzey Irak bayrağı da konulmuştu. O neydi?

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları